JORN LANDE & TROND HOLTER - "Dracula - Swing of Death"

2015, Frontiers Records/Riva Sound

Неуморимият Jorn Lande, този път заедно с китариста Trond Holter, сега е насочил музикалното си въображение към нещо зловещо. На пръв поглед темата е доста изтъркана - за най-известния вампир в човешката история -граф Влад Дракула по мотиви от романа на Брам Стокър. Двамата музиканти обаче отърсват фабулата от излишен мистицизъм и натруфен романтизъм, наблягат на вътрешната борба у главния герой и успяват да сътворят прекрасна собствена "човечна " трактовка, в която дори се прокрадва чувство за хумор. По отношение на музиката "Dracula - Swing of Death" е апотеоз на мелодичния метъл и съдържа елементи на поне четири негови поджанра - хард рок, класически хеви метъл, пауър, дори елементи на фолк и глем метъл - всичко това гарнирано с контролирана доза епичност. Изразните средства са дообогатени и с разнообразни други музикални включвания - джаз, суинг, чарлстон, блус, класика. Въпреки че масово е определян като рок-опера и има планове да бъде поставен в норвежките театри, албумът не носи всички типични черти на такова произведение или на мюзикъл. Творбата е много стройна и стегната, без инструментални интерлюдии между песните, характерни за рок-оперите. Парчетата не са много дълги, но изключително характерни и запомнящи се. Граф Дракула "пее" с гласа на Jorn Lande. Норвежецът изпълнява и партиите на Джонатан Харкър. Женските роли - на Вилхелмина (Мина) Мърей и Люси Уестънрей са поверени на певицата Lena Floitmoen Borresen. Гласовете на Jorn и Lena звучат в красива хармония и правят дуетите им истинско удоволствие за слушателите.

   Първата песен, "Hands of Your God", не просто подготвя за това, което ще се случи, а направо хвърля в дълбоките води на драматичното действие. Парчето (без краткото интро) е включено и като специалец бонустрак накрая на творбата и така затваря повествованието за героичната и същевременно трагична участ на страховития трансилвански владетел. "Walking on Water" сменя настроението със здравия си ритъм, Jorn Lande пуска гласището си, а Trond Holter показва на какво е способен на китарата. "Swing of Death" е може би най-любопитното парче в албума, вкарва нетипична за метъл албум мелодия на чарлстон и донякъде напомня за музикалните оргии от самостоятелните произведения на David Lee Roth. В средата на композицията е включена фолклорна келтска мелодия, която разнообразява и приземява. Тук е мястото да отдадем дължимото на басиста Bernt Jansen и барабаниста Per Morten Bergseth, които дават стабилната ритъм основа на "Dracula - Swing of Death". "Masquerade Ball" започва с меланхолични акорди на пиано, които в развитие се преплитат с испански китарни мотиви. Готик настроението препраща към викторианската епоха, в която е живял писателят Брам Стокър. Едно от безспорните достойнства на албума е, че композициите не са ограничени само строго да описват Късното Средновековие, когато е управлявал Влад Дракула, но следват настроенията, фантазиите и хрумванията на музикантите, което освен разнообразие, внася философска нотка и идеята за непреходните неща в живота - любовта, смъртта, силата на съдбата и личния избор. Трогателният дует между Lande/Дракула и Borresen/Мина "Save Me" от мнозина е смятан за най-силната песен в творбата и съвсем не без основание. Освен красиво преплитащите се гласове, парчето притежава завидна дълбочина и драматизъм. Оттук нататък, до края на албума следват повече среднотемпови композиции, посветени на трагичния стремеж на Дракула да обича, както когато е бил жив и раздвоението на Мина между страха и привличането. Албумът (преди бонустрака) завършва с песента "Under the Gun", накрая на която душата на Дракула намира покой, слънцето изгрява, настъпва нов ден, а демоните на злото отстъпват в сенките.

   "Dracula - Swing of Death" със сигурност ще се нареди сред най-добрите метъл творби на 2015 г. и заслужено получава максимална оценка.


1111111111

HeathenHeart