JORN - "Symphonic"

2013, Frontiers Records/Riva Sound

Притежателят на един от най-красивите гласове на Скандинавия, Jorn Lande, едва ли се нуждае от представяне. Норвежецът е бивш вокалист на Masterplan, Ark, Beyond Twilight, Millenium, Vagabond и The Snakes, гост-изпълнител в многобройни проекти, сред които Allen/Lande, Ayreon и Avantasia и не на последно място - има забележителна солова кариера.

   С настоящия албум емблематичният певец е доставил удоволствие на себе си и устроил празник за душата на многобройните си почитатели. Норвежкият изпълнител специално е подбрал любими песни от свои творби и ги е записал с аранжимент за симфоничен оркестър. Добавил е и два кавъра - "Rock’n’Roll Children" на Dio и "The Mob Rules" на Black Sabbath. Всичко това е перфектно изпълнено и детайлно изпипано, като резултатът е една красива изискана творба, която би удовлетворила дори претенциите на най-големите хард рок маниаци. В "Symphonic" няма нищо, което да се нарече случайно, нито една песен не присъства просто така. Без да има помен или замисъл за концептуалност, всички композиции се вплитат в обща фабула и сякаш разказват мистична северна приказка за силата на музиката. Магьосникът-разказвач е Jorn Lande. Неговият чувствен глас превзема сетивата и повежда на вълшебна разходка. Доставете си това удоволствие, защото нищо няма да наруши хармонията от прекрасна музика и уникално преживяване от първата до последната нота на "Symphonic".

   Още в първото парче "I Came To Rock" прави впечатление колко добре са съчетани симфоничните елементи и хард рок структурите. Песента започва с оркестрално интро, след което се разгръща фантастичният глас на Lande. Не бива да се остава с погрешно впечатление, че в албума се набляга на симфоничното звучене, за сметка на типично китарната ориентация на хард рока. Напротив - присъстват и забележителни китарни сола. Не са забравени и любителите на по-бавни песни. В баладите "The World I See", "My Road", "Black Morning" и "Behind the Clown" завладяващото изчистено пеене пренася в друго измерение. Специално внимание заслужават кавърите "Rock'n'Roll Children " и "The Mob Rules", където гласът на един от най-добрите вокалисти на всички времена силно наподобява на този на великия Ronnie James Dio.

   "Symphonic" е творба, в която е вложено сърце и душа и е постигнат перфектен резултат - стилно произведение, в което агресията на рока е в хармония с изразните средства на класическата музика.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на JORN