NORTHLANE - "Node"

2015, UNFD/Rise Records

"Node" е албум, който чрез съдържанието си затвърждава позицията, че Northlane всъщност е група, която привлече толкова симпатии и позитивни мнения към себе си заради специфичния си подход и стремежа към дистанциране от конвенционалните норми на тежката, модерна музика. Въпреки че мнозина от феновете на бандата се съмняваха, че тези характерни черти на австралийците ще се запазят след напускането на емблематичния фронтмен на формацията – Adrian Fitipaldes – и назначаването на избрания чрез прослушване в "YouTube" Marcus Bridge, трябва да отбележим, че резултатите далеч не потвърждават такива очаквания.

   Факт е, че този трети диск на бандата не може да бъде оприличаван с впечатляващия си предшественик "Singularity", който разкри интересния потенциал на Northlane в музикалната индустрия, но това в никакъв случай не означава, че "Node" е неуспешен опит, а напротив – той просто е различен. Честно казано, австралийците са предприели най-правилния възможен подход, спрямо моментната ситуация, в която се намират. Вместо да изберат да продължат в очакваната от всички посока, музикантите са решили да развият стила си, да прогресират, като по този начин не само си осигуряват шанса да започнат нова глава в кариерата си, но и да се отскубнат от сянката на напусналия ги вокалист и да предотвратят постоянните сравнения и мрънкания, които определено съпътстват всички групи, претърпяващи промени в състава си. Не че коментари от подобно естество липсват след излизането на "Node" – множество критики бяха веднага отправени към Northlane с упреци, че групата се е лишила от тежките си моменти, нестандартните и сложни композиции и е избрала по-лека музикална посока за развитие с настоящата си творба. Подобни мнения въобще не могат да се отрекат, но и не трябва да бъдат представяни като негатив. Вярно е, че момчетата са подготвили и създали единадесет песни с по-алтернативно звучене, които имат качеството да бъдат възприети много по-лесно и създават чувство за по-добра кохерентност помежду си. Вместо да опитва да впечатлява със самоцелен инструментализъм, групата е решила да използва композиционния си нюх за създаването на по-въздействаща, ембиънт атмосфера, която да подчертава и обогатява мелодичната концепция, застъпена в голяма част от този запис. Тук трябва да направим и уточнението, че новата фигура зад микрофона – Marcus – далеч не се проваля в задачата си да постави подходящи финални щрихи във всички тези песни чрез разнообразните си вокали. Макар и да трябва да се признае, че харш техниките му имат поле за развитие, то чистите му линии се вписват идеално в по-прогресивната нотка на "Node" и придават допълнителна доза дълбочина и специфичен характер на парчетата в него.

   Имайки всичко гореспоменато предвид, трябва да е пределно ясно, че Northlane не са създали пореден силен продукт в нишата на техничния/прогресив джент, а са се ориентирали към по-класическите форми на метълкор музиката, с по-оригинален и иновативен алтернативен привкус, което всъщност прави този диск още по-достъпен и за по-широка аудитория. Песните са достатъчно разнообразни, добре написани и интересни, за да задържат вниманието ви и дори и да не са толкова впечатляващи, за да могат да претендират за нещо повече от стабилна оценка на модерен албум, съвсем спокойно можем да заявим, че "Node" е заглавие, което заслужава да бъде чуто.


1111111ooo

Davidian