PROJECT ARCADIA - "A Time of Changes"

2014, Nightmare Records/PA Music

Още първият албум на Project Arcadia, "From the Desert of Desire", се превърна в едно от явленията на българската метъл сцена. Напускането през 2012 г. на вокалиста Александър Атанасов обаче постави на изпитание бъдещото развитие на бандата. В този критичен момент късметът на нашите момчета сработи, в лицето на именития шведски певец Urban Breed. Никой не знае какви ветрове довяха скитника по душа Urban по нашите балкански ширини, но е факт, че той застана начело на Project Arcadia и развитието на групата пое решително по възходяща посока. Резултатът от съвместните усилия на българите и шведа е един изключително добър албум - рядко у нас се създава нещо от класата на "A Time of Changes". Изданието веднага беше забелязано и в чужбина и получи много добри отзиви и оценки.

   Не бива да приписваме обаче цялата заслуга за чудесната творба на Urban Breed, нашите музиканти - китаристите Пламен Узунов и Вили Нешев, басистът Добромир Парасков и барабанистът Даниел Димитров - са вложили цялото си желание и талант в името на отличния резултат. Но присъствието на известния вокалист е дало тласък и подсилило самочувствието на групата. Последното се набива "на уши" още с първата нота от албума - композициите са уверени, звучат като създадени леко, естествено, без усилие. Интригата и смисловата връзка, във всяко едно отношение, се запазват не само в първите осем концептуално свързани композиции, а до края на творбата. Трябва да отбележим една съвсем индивидуална заслуга на Urban Breed - обложката на "A Time of Changes" - дръзка атрактивна илюстрация, представяща групата като едно от чудесата и мистериите на света.

   Какво ви очаква в албума - прекрасната певческа бленда на Urban Breed, приятен, мелодичен хеви/пауър/прогресив метъл, без явно надделяване на нито една тенденция и китарни сола - не много агресивни, а леещи се, упоителни и нежни. Нежността е нещо, което рядко се среща в творбите на българските банди. Да, действителността ни е груба и изтръгва повече недоволство и агресия. Всеки обаче тайно копнее за нежност и ето сега Project Arcadia я подарява чрез своята музика. Освен това лиричната нотка е много добре балансирана - скандинавска меланхолия смесена с трепетната българска вяра в чудото.

   Албумът започва с мобилизиращото парче "Here to Learn" - идеално начало, което приковава вниманието. "Shelter Me" малко намаляма темпото, но допринася с лирична нотка. Тежката мелодия на "I Am Alive" буквално пълзи по вените и "довършва" последните непопаднали в плен на любопитството какво става по-нататък в албума. Може би най-хубавото предстои или вече е минало - това всеки ще прецени сам, ние само ще споменем, че няма нито едно парче за "пълнеж" - всяко има своите достойнства и характерно звучене. Настроението от резачката "Beggars at the Door" рязко се сменя от баладичната песен "The Ungrateful Child", към която е направен и много подходящ клип. Още едно парче, към което е заснето видео е "Formidable Foe", а действието се развива в изоставено локомотивно депо. Албумът завършва с композиците "The Deal", която се запомня с напевното интро и "Shadows of the Night", която е включена и в едноименния сингъл от 2011 г., но там е в изпълнение на бившия вокалист Александър Атанасов.

   Не можем да гадаем колко време неспокойният дух на Urban Breed ще го задържи в Project Arcadia. Винаги готовият за нови предизвикателства швед през юли тази година е стартирал поредния си нов проект - супергрупата Serious Black. Urban има и една среща с българската публика с друга формация, Bloodbound, през 2009 г., когато последните подгряваха HammerFall, заедно със Sabaton. Може само да пожелаем на нашите момчета дълга творческа кариера в добър състав и още нови успешни албуми.


111111111x

HeathenHeart




 Други ревюта на PROJECT ARCADIA