ROTTING CHRIST - "Rituals"

2016, Season of Mist

Rotting Christ са едни от любимците на българската публика. Предвождана от харизматичния Sakis Tolis, вдигнал високо юмрук, призоваващ за революция на духа, гръцката банда се е превърнала в символ на борбата за вътретрешна свобода и самоопределение.

   Rotting Christ отдавна скъсаха с блек метъл корените си, някакви си стилови рамки са просто много тесни за огъня на душите им. Метаморфозата се усети драстично с "Theogonia" (2007), "Aealo" (2010) увенча периода преди групата да "избухне" и залее всичко по пътя си с революционния "Kata Ton Daimona Eaytoy". Сега новият албум "Rituals" събира плодовете от победния поход за сърцата на нови фенове. "Rituals" синтезира и повтаря най-важното внушено чрез предшественика си. Бандата свива блендата, за да пропусне само червената нишка на есенцията, дори си позволява прекалена откритост и достъпност.

   Някъде на другия край на земното кълбо, на едно място с мнима демокрация, където сега дискриминират "виновниците" за (преминалото вече) процъфтяване, карат Rotting Christ да си сменят името, за да изнесат концерти. И те са съгласни, защото Той, Деницата, има много имена и няма значение как се нарича, щом носи светлината на тържествуващия разум над заблудите.

   Със сигурност обаче по нашите ширини "Rituals" ще бъде послещнат топло от възторжените фенове, които ще бъдат наградени и с поредната изява на вдъхновяващите гръцки изпълнители.

   Почти всики парчета от албума са създадени да бъдат скандирани, крещяни от хиляди гърла по стотици концерти. "In Nomine Dei Nostri", "Apage Satana", "Tou Thanatou" - безпощадният ритъм и повтаряните ритуални фрази се забиват дълбоко в съзнанието. Но не да го замъглят, а да отворят път на чистия разум, свободен от религиозни догми и предразсъдъци. Финалните песни "Devadevam" и "The Four Horsemen" имат по-философски заряд, но със сигурност припевът на второто, описващ четирите конника на Апокалипсиса, ще бъде повтарян в транс от феновете. Трябва да се отбележи, че "The Four Horsemen" е кавър на култовата група от началото на 70-е години на 20-и век Aphrodite's Child, в която се подвизават двама от големите на гръцката музикална сцена - Vangelis Papathanassiou и Demis Roussos. Rotting Christ обаче са придали на песента съвсем друг облик, прекроили са я в нов аранжимент, а замяната на високия тенор на Demis Roussos от кънтящите харш вокали на Sakis Tolis звучи потресаващо.

   Съвсем скоро - на 15 май - Rotting Christ ще гостуват за пореден път в България.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на ROTTING CHRIST