SCORPIONS - "Return to Forever"

2015, Sony Music/Virginia Records

Нима повярвахте, че Scorpions ще се пенсионират? Изобщо нямат такова намерение! Напротив, те са изпълнени с енергия и желание за работа, вдъхват живот на стари незавършени песни, пишат нови и най-вече изпитват искрено удоволствие от това, което правят. Германските хард рок ветерани изобщо не претендират да създават шедьовър с осемнайстия си поред студиен албум. От първата до последната нота "Return to Forever" сякаш внушава: "Имаме достатъчно слава, но обичаме това, което правим и сме орисани да го правим докрай." Творбата не е натруфена и грандоманска, от друга страна не е протоколна и претупана. Албумът е земен, истински, фин и майсторски. Scorpions не крият, че повечето песни в него са доработки на недовършени парчета от периода на славните "Blackout" (1982) и "Love at First Sting" (1984). Бунтът от началото на 80-те в обков духа на новото време се оказва добра комбинация. Идва пролет, качете се в колата, пуснете си "Return to Forever" и карайте към изгрева!

   Първите три парчета от албума "Going out with a Bang" "We Built this House" и "Rock My Car" са AOR ориентирани, особено второто, издадено като сингъл, за да се усети привкуса на задаващата се творба. На практика среднотемповата лирична "We Built this House" заблуждава или по-скоро дава непълна представа за това, което да очакват слушателите. Точно след този AOR "комплект" идва страхотна изненада, която дори може да претендира за кулминацията на албума. Тук е мястото да споменем станалото вече банално определение за Scorpions "кралете на баладите". Песента "House of Cards" напълно защитава титлата им и достойно може да се нареди до вечните "Holiday", "Still Loving You" и "Wind of Change". Scorpions не се славят с кой знае какви текстове, но понякога поднасят по интригуващ начин житейски истини. "House of Cards" е едно от тези хубави "места" и освен запомняща се мелодия, има текст с философски заряд. "All for One" дава старт на серия от песни, които ще ви напомнят, че някога рокендролът беше символ на бунт. "Rock 'N' Roll Band" радва със здрави рифове, а нахаканото, арогантно парче "Catch Your Luck and Play" носи безгрижното настроение на живота ден за ден. В стандартното издание на албума са включени още две балади "Eye of the Storm" и "Gypsy Life", като втората е финалната композиция. В различни други варианти на "Return to Forever" присъстват като бонус-тракове още шест песни, които не отстъпват с нищо на "избраните" 12, а особено внимание заслужават "One and One is Three" и още една балада - "Who We Are".

   В заключение можем да кажем, че докато жилото в опашката им е още остро, със сигурност ще се радваме "Скорпионите" да продължат да го използват.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на SCORPIONS