TIMO TOLKKI - "Saana - Warrior Of Light pt. 1 - Journey To Crystal Island"

2008, Selfreleased

"Тъп, но упорит!" Тази фраза описва най-добре пишман-китаристчето Timo Tolkki, чието последно творение - гръмко определения от самия него като "класическа рок опера" музикален бълвоч "Saana - Warrior Of Light"! - задмина дори най-идиотските му изцепки по време на пи-ар скандалите покрай Stratovarius.
   Абе, щом дори пичовете от "Frontiers Records", които по принцип са склонни да ръсят кинти за сума ти съмнителни бивши "величия" и псевдо-музиканти, са вдигнали ръце от миризливата тава (вероятно в отчаян опит да запушат я носа, я ушите си), какво да добави един скромен журналист? Верен на своята природа на warrior, позатлъстелият тарикат не се предава - той откупува правата на албума и сега си го продава в Интернет, без да осъзнава, че е пръкнал в уеб-пространството мерзост, пред която бледнеят дори порносайтовете със 100-килограмови бабки върху млади натопорчени мустакатковци. Аз самият не можах да издържа мисълта, че Тимовата "Осраана"... пардон, "Saana", стои записана на харда на компютъра ми, ето защо бързам всячески да приключа с това ревю, след което възнамерявам да изтрия въпросната гнусотия и никога вече да не се сетя за нея. За съжаление това едва ли ще е възможно, понеже ще има и втора част, но вътрешно се надявам, че феновете на Stratovarius, които преди няколко години бяха така мили да изпратят на Timo колетчета с изпражнения чак от Южна Америка, ще вземат съответните мерки (набивайте повечко бобец, приятели)... Жалко за вокалите Jennifer Sowle, Aino Laos (да не се бърка с Лайно Аос), Heikki Poyhia и Janette Sainio, в чиито биографии ще тегне черният печат "участвали в Saana" - не е тяхна вината, че са толкова некадърни, всеки има място под слънцето на този свят, и ако бяха се пошлифовали малко из кварталните кръчмета, преди да се покажат пред широката публика, току-виж и кариера направили. Но нищо - разбитите им съдби ще тежат на съвестта на Tolkki, който, както всички знаем от пи-ар скандалите покрай Statovarius, може да е отвратителен музикант, но за сметка на това е почтен, благовъзпитан и деликатен човек, който за нищо на света не би оплюл някого (особено пък колега и приятел).
   Чудите се защо не говоря за музиката в "Saana"? Ами защото такава просто няма. Ако бледият клавирен фон, придружен от две-три елементарни акордчета и (меко казано) фалшиви вокали, за вас е музика, какво изобщо правите в единствения сайт за праведна музика?
   Мисля, че бях доволно пространен и вече е крайно време да й го туря на Saana-та. Съгласен съм, че единицата е твърде висока оценка, но тъй като все още уважавам творчеството на Strativarius, заради него ще направя компромис с този звуков екскремент. Ех, Timo, Timo, не ти е лесно на тебе - хубаво, направил си един албум за заблудени души, ама даже и те отказват да го купуват!


1ooooooooo

Maldoror