UNISONIC - "Light of Dawn"

2014, earMUSIC

   Първи се събират вокалистът Michael Kiske и басистът Dennis Ward. После Mandy Meyer "опъва жиците", а Kosta Zafiriou застава зад барабаните. Последен се присъединява другият бивш "голям" от Helloween - китаристът Kai Hansen. Музикантите се залавят за работа, заредени с положителна енергия, която искат да споделят с всички. Първият опит е успешен - албумът "Unisonic" (2012) е приет с въодушевление от феновете. Оптимизмът ражда още едно творение със светло име - "Light of Dawn".

   Албумът започва със симфоничното тържествено интро "Venite 2.0"- прослава на настъпващия ден. Темпото ескалира веднага в "Your Time Has Come" и придава нов контекст на начинанието - за светлината трябва да се воюва. Мащабният пауър метъл химн, издаден и като сингъл - "For the Kingdom", се "разлива нашироко" и сочи владенията, за които ще бъде битката. Ако някой прочете по-внимателно текстовете на песните, няма да срещне лековати куплети, но навсякъде има усещане за надежда - "светлината на зората" ще разпръсне мрака след преживените изпитания. Дори страховитото съдържание на историческа тематика на "Night of the Long Knives" се поднася омекотено от позицията на времето и общата позитивна насоченост на албума.

   В музикално отношение "Light of Dawn" е като реверанс или обобщение на мелодичния пауър метъл и близки до него стилове. Преплитат се AOR влияния, американска динамика, хард рок забежки и най-вече разновидностите на европейския пауър метъл - агресивната китарно ориентирана и по-среднотемповата епична. Във всяка песен слушателят е "възнаграден" от китарно соло - някъде кратко като проблясък, а другаде - дълго, със сложни мелодични линии. Излишно е да се изливат суперлативи за музикалната и вокалната интерпретация на творбата - и двете са на очакваното високо ниво, изпълнени с желание и завидно майсторство. Неизбежно е да не се спомене влиянието на Helloween, но в този албум, в сравнение с предния, то е доста по-размито сред други напълно логични уклони - Krokus , Pink Cream 69 и всепризнатите майстори на баладите Scorpions. Подобно на повечето албуми на последните, редовното издание на "Light Of Dawn" завършва с балада - "You and I". В средата на албума е включено още едно бавно парче - "Blood". Заслужава да се спомене песента "Judgement Day"- бонустрак в лимитираното издание, която успешно е можела да замести някои от парчетата в последната третина на творбата.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на UNISONIC