VELIAN - "Fireflies (EP)"

2016, Самиздат

Една нова българска банда, обединяваща музиканти от няколко групи, вече спечелили добра слава на родната сцена, привлече вниманието още с първите си изяви и записани песни. Това е група Velian, а в състав ѝ влизат Иван Иванов (Wartime) - вокали, Дилян Недев (екс-Fanagoria) - китари, клавишни, Васил Симеонов (Wartime, Hellrider) - китари, Антонио Митов (Wartime, екс-Mystica, екс-Progression) - бас, Велизар Болчев (Wartime, екс-Хазарт) - барабани. Стилът им е смесица от пауър, мелодет и щипка дуум, а те го определят като "дарк метъл ". Сега Velian представят дебютното си ЕР, наречено "Fireflies", като обещаващ залог за бъдещ силен албум.

   Изключително приятно е, когато човек се докосне до стилен и издържан продукт и то плод на родната сцена. Въпреки че всеки от бандата има любими стилове, групи и идоли, музиката на Velian е лишена от всякакво копирачество. Тук веднага ще отбележим, че четирите парчета в ЕР-то са авторски, няма кавъри. Обложката на "Fireflies", създадена съвместно от барабаниста на групата Велизар Болчев и Иван Маслев, според фантазията ви, обещава привидно бездушно свръхтехнологично или мрачно постиндустриално примитивно бъдеще, където тъжно надничат руините на минал разцвет. Песните от ЕР-то добавят фрагменти към странната картина, оставяйки незапълнени парчета от пъзела за останалите композиции на бъдещия албум. Какво ще ни открие той като цялостно платно - все още можем да гадаем. Засега имаме четири силни парчета, които ориентират в сложния свят на Velian. Това е владение на светлосенките и полутоновете. Егото и неистивото желание за индивидуалност се сблъскват с комформизма на привидната свобода. Витае пагубната красота на опустошението, сякаш заобикалящата го среда поема всички терзания на протагониста като портрета на Дориан Грей. Но докога ли? И тъй като във всяка история се търси, ако не хепиенд, поне приемлив завършек, тук като изход е посочена не яростната съпротива и наделяване, не и самоунищожението, а постигането на хармония със самия себе си. Така вътрешните огънчета на светулките ("Fireflies") в душите ще разкъсат външния мрак или поне ще го направят по приемлив.

   Инструменталното и вокалното изпълнение на ЕР-то е на много високо ниво. Звученето е хармонично, много приятно за ухото и увличащо в мелодията, изваяна от инструментите. Иван демонстрира поне три различни начина на пеене, разгръща потенциала си без прегради и без да се щади.

   Velian се присъединяват към един кръг родни групи възникнали в последните години и въздигащи решително нивото на българската метъл сцена. Това са банди, които са скъсали с ниското самочувствие, въстават срещу копирането на чужди групи, изграждат осмислен собствен облик и въпреки трудностите у нас, създават качествени музикални продукти.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на VELIAN