Храм на душата и сърцето - ARKONA в София на 10 февруари

11 фев 2018, 16:15 ч. 3054 / 6 3
пред./следв.

   В дъждовната и неприветлива февруарска вечер пред клуб "Mixtape 5" се събираше нетърпелива тълпа в очакване на първото фолк метъл събитие за годината - концертът на руските "езичници" ARKONA и родната банда KHAN. Трябва да отбележим, че и двете групи са много добре познати и обичани от българските фенове, така че приповдигнатото настроение беше налице още преди концерта.

   Отново, с риск да станем банални, ще споменем перфектната организация от страна на "BGTSC". Вратите отвориха точно в обявения час 19:00, влизането беше при идеален ред, имаше гардероб, напитки и всеки спокойно се настаняваше, където му харесва в голямата зала на клуба.

   Точно в 20:00 ч. сцената завладяха юнаците от KHAN. Групата, която определя стила си като фолккор е една от най-предпочитаните от феновете наши формации, а почитателите ѝ се множат след всяка нейна изява. Снощи KHAN се представиха с внушителен състав от осем души. Първи на сцената се появиха гайдарят Камен и страховит кукер с огромен чан на врата. След като си сне маската, кукерът се оказа новият вокалист Ники Маджаров, заменил напусналият през миналата година Мартин Люцканов. Бандата начена сета си с парчето "Гарван" от дебютния си албум "Знамение" от 2016 г. Последва поздрав към публиката от другия вокалист - Жо Василев, който каза, че за KHAN е чест да откриват за уважаваната от тях група ARKONA. Шоуто продължи с песента "Правда", а пред сцената вече се завъртя първото за вечерта пого. Последва новото парче "Бразди" и любимото на публиката "Жар", към което групата има завладяващ клип. Всъщност е трудно да се каже кое парче на KHAN е любимо на феновете, защото всеки има свой личен фаворит. Важното е, че българска група има толкова много верни почитатели, а фактът, че след края на концерта няколко разгорещени фенове припяваха "Домачине", народна песен, изпълнявана от KHAN, е показателен, че имаме много радостен феномен по отношение на родната сцена. За да не бъда обвинена в прекалено пристрастие, призовавам всеки, който не е гледал KHAN на живо, да ги види, да усети бликащата от изпълненията им свежа енергия и да се убеди и в нещо още по-важно – тези момчета работят здраво и изпипват това, което ни представят. Групата изсвири още едно ново парче, "Бързей", и разкри, че работи по втори албум. Жо благодари на организатора за поредната възможност за среща с публиката. KHAN завършиха сета си с песента "Небе", а пред сцената се залюляха десетки вдигнати към небесата ръце. Въпреки желанието на публиката, нямаше бис, но със сигурност предстоят нови срещи с обещаващата енергична родна формация KHAN.

Сетлист на KHAN:
01. Гарвaн
02. Правда
03. Брaзди
04. Жaр
05. Зeмя
06. Жeртва
07. Бързей
08. Небe


khanъ

 

   След кратък саундчек, сред пушек и разноцветни ярки светлини, на сцената се появи Маша, фронтдамата на хедлайнърите за вечерта ARKONA. Руската група начена сета си изключително впечатляващо. Пред микрофона имаше череп на бик с рога, а към него беше прикрепен шамански барабан. Маша, в дълга кафява роба със спусната качулка, започна да думка по барабана, като призоваваше зловещата славянска богиня на смъртта и новото начало Мара.

   Едва отзвучало интрото, бандата заби парчето "Шторм" от новоиздадения си албум "Храм" (2018). По средата на песента Маша поздрави публиката. Последва 17-минутната песен "Целуя жизнь", също от последната творба на бандата. Тук ще обърна внимание на новия албум "Храм", който групата издаде през януари и от който снощи чухме шест парчета. Творбата затвърждава новата стилова линия на ARKONA - дълги, "тежки" композиции, с повече прогресив и мело-дет влияния, като се запазват включванията на фолклорни мотиви, макар и не като водещо начало. Някои фенове може да са разочаровани от посоката на развитие на бандата, но повечето оценяват дълбочината и изпълнителската зрялост на по-новите албуми. Дългото парче "Целуя жизнь", а и последвалите също не особено къси "Храм" и "В погоне за белой тенью" бяха донякъде изпитание за публиката, но тя откликна подобаващо, все повече завладявана от магията на това, което се случваше на сцената. Снощи ARKONA не просто изнесоха концерт, те ни представиха един спектакъл от звук и светлина, като изпълниха, изиграха и изстрадаха избраните композиции. Сетът им беше разделен на две части, като първата завърши отново с мантра призоваваща Мара, а във втората част бяха включени по-жизнерадостни парчета и любими хитове от по-старите им албуми.

   Освободена от магията на първите изпълнения, но вдъхновена и доволна подгряла, публиката избухна на "Гой, Роде, Гой!" и особено на "Стенка на стенку". Размахваха се юмруци, вдигаха се чаши и бутилки за наздравица, пред сцената настана всеобщо пого, в което като диви сатири подскачаха и се въртяха полуголи най-разгорещените фенове. ARKONA бяха решили да изсвирят всички предвидени песни до край без бис и завършиха сета си с веселото парче "Ярило". Публиката известно време не желаеше да се разотиде, скандираше и се опита да получи още от чудесното шоу, но това не се осъществи. Със сигурност обаче феновете ще имат нови срещи и с двете групи, които се представиха снощи.

Сетлист на ARKONA:
01. Мантрa (Интрo)
02. Шторм
03. Целуя жизнь
04. Хрaм
05. В погонe за белой тенью
06. Мантра (Оутро)
07. Аркаим
08. От Сердца к Небу
09. Гой, Роде, Гой!
10. Зaклятие
11. Сквозь туман веков
12. Стенка на стенку
13. Ярилo

 

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Ивайло Хранов

 

   В галериите ни може да разгледате над 80 страхотни снимки от концерта на ARKONA и KHAN на 10 февруари в София.

 

 

arkona

arkona

arkona

arkona

 

още за:

ArkonaKhanBgtsc


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Tulimyrsky 11.02.2018 22:20:09 отговори + 5 6
Усети се, че спестиха няколко песни, но защо го направиха? Но наистина пак стана много добър концерт - чернота до средата, веселба след това - истинска фолк метъл веселба, каквато ми се ще да има доста повече у нас! И, много хубави снимки на Маша. И К'хан бяха добър избор за подгряване на Аркона! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The art of dying 11.02.2018 16:57:07 отговори + 10 2
Малко съкратен сет в сравнение с другите държави, където са свирили по 15-16 песни.Озвучаването също се губеше на места и Волк малко не се чуваше.Иначе се получи готино. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

wolf 11.02.2018 16:36:25 отговори + 4 8
Много здрав концерт се получи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".