Зала "Христо Ботев" в пламъци - IN FLAMES за трети път в България

30 сеп 2011, 21:46 ч. 1035 / 8 38
пред./следв.
Нали знаете как изглежда горящ човек? Крещи, подскача, размахва обезумяло ръце... Точно така, но от огън в сърцата, дивяха около 1500 фенове на IN FLAMES в зала „Христо Ботев” в София, във вечерта на 30 септември 2011 г. И никак не се опитваха да угасят пламъците.
     Това беше трето гостуване в България за гьотеборгската петорка, след дебюта им у нас в Каварна на 7 юли 2008 г., в последния ден на третия „Kaliakra Rock Fest”, и последвалото на 29 март 2009 г. второ тяхно посещение, този път в софийската зала „Деница”. Като че ли с всяко следващо идване в България IN FLAMES се разгръщат пред родната публика все повече, което закономерно кулминира в един блестящ и запомнящ се концерт, изпълнен с много енергия, който шведите подариха на феновете си снощи.

     Но да започнем от началото – то бе поставено по график точно в 20:00 ч. от словенците NOCTIFERIA, които в продължение на над 40 минути надъхваха с яростния си дет-блек метъл първите няколкостотин ентусиасти в залата. В музиката на групата се прокрадваха и индъстриъл и електроника, което напомни за култовия продуцент Peter Tagtgren (лидерът на HYPOCRISY и PAIN), с който NOCTIFERIA са работили, както и за близките им контакти с едни от новаторите в жанра – наскоро гостувалите в София SAMAEL. Към края на изпълнението, за парчето “Catarsis”, фронтменът на бандата Gianni Poposki застана зад втория комплект ударни и вкара още жар в така или иначе бесния ритъм на Mathias Gergeta, докато не спираше да реве в микрофона, а гръмотевичното барабанно дуо преля и в “Samsara”.
     Не съвсем непознати на българската публика, NOCTIFERIA се изправяха пред нас за трети път, като преди това бяха посещавали страната ни на 31 януари 2009 г. като съпорт на SAMAEL, а на 30 май 2010 г. подгряваха за VENOM и MAYHEM , така че бяха посрещнати с ентусиазъм от една част от присъстващите, които ги познаваха, и с интерес от останалите, които ги чуха за първи път.
     Недостатъкът беше кошмарното озвучаване, което осакати иначе интересната музика на NOCTIFERIA. Но в зала „Христо Ботев” и предвид фактора „подгряваща група”, това не е никаква новина. Все пак словенците през цялото време стояха много адекватно на сцената, вероятно си спечелиха нови фенове и определено успяха да подгреят тълпата за истинската буря – IN FLAMES.

     Около 21:10 се явиха и самите те – хедлайнерите на вечерта. От предните редове на публиката се вдигна плакат: “In Flames We Trust”. Петимата шведи откриха шоуто си с едноименното парче от последния си диск “Sounds of a Playground Fading”, в подкрепа на който е и това турне. Само след броени минути се разбра, че албумът е успял вече да влезе под кожата на не малко от присъстващите, защото хорът на гласовете им се включи в припева на второто парче, “Deliver Us”. Последвалата “All For Me” също беше от актуалния десети студиен запис на шведите, а с изпълнените по-късно “Fear Is The Weakness”, “Where the Dead Ships Dwell” и “Ropes”, новите парчета в сетлиста станаха общо 6, което беше около 1/3 от всички песни. Щяха да са повече и с “Darker Times”, която присъстваше в подготвения от групата списък, но беше задраскана. От периода преди 2000 г. песните бяха само 3.

     След първите три парчета вокалистът се представи с думите: „Аз съм Андерс, впрочем, и тази вечер съм ви довел няколко приятели, с които да ви посвирим малко хубава музика... Готови ли сте да пеете с нас?”. И започна „истинската част” на концерта, както може би биха казали много от почитателите на IN FLAMES, които не само пееха, ами направо възторжено ревяха “Trigger” от “Reroute to Remain” (2002), а най-пламенните откриха първия мошпит за вечерта, като скоро в друга част на залата се завихри и втори.
     По време на “Colony” от едноименния албум от 1999 г. погото продължи с пълна сила, а в края на песента стотици крака тропаха по пода на зала „Христо Ботев” и гърла скандираха “In Flames! In Flames!”. Anders сякаш забрави да запее в началото на “The Quiet Place”, но по-скоро даде шанс за изява на верните си почитатели, които не се изложиха и подхванаха първия куплет. Не спяха да припяват и през цялата песен, а накрая отново имаше тропане и скандиране. Вокалистът от сърце благодари на всички присъстващи, че са „част от мечтата” на групата. „Не може да правите това след всяко парче, ще ме накарате да си помисля, че съм специален,” оплака се на шега фронтменът от тропота и виковете.
     Непослушната публика продължи да подкрепя с много жар и ентусиазъм любимците си, които пък вилнееха на сцената, без да пестят сили. Китарните рифове на Bjorn Gelotte и Niclas Engelin сипеха огън и жупел, а здравата ритъм секция на Peter Iwers и Daniel Svensson хвърляше още съчки в кладата. За пълния спектакъл допринасяше и чудесното осветление. Истински огнени езици бяха мелодичните сола на Bjorn, които, за щастие, вече можеха да блеснат, след като озвучаването беше коригирано след подгряващата група. А Anders имаше огнестрелен глас и определено знаеше как да го използва.

     Дойде и увличащото парче “Come Clarity”, където отново гласовете на публиката почти заглушиха вокалиста – за последните припеви той доброволно замлъкна и остави феновете да попеят на воля сами. “Ropes”, което последва, бе изпълнено за първи път на живо – така поне твърдеше г-н Friden, който предварително помоли да бъде извинен, ако допусне гаф или се окаже не достатъчно подготвен. Разбира се, нищо такова не се случи, но фронтменът накрая скромно се самооцени с 8 от 10.
     Отново бяхме запратени към миналото с “Insipid 2000” от “Colony” (1999), но веднага след нея бе достигната може би върховата точка на шоуто със ритмичния химн “Only for the Weak” от “Clayman” (2000), по време на който всичкото тропане и скандиране от по-рано избледня на фона на една развълнувана в буквалния смисъл тълпа – подскачаща енергично и неуморно.
     Макар че концертите на IN FLAMES нямат ясно открояващ се бис, с подобно предназначение в края на сетлиста стояха някои от най-разпознаваемите парчета на групата – “Cloud Connected” беше поредната песен, чийто завършек бе увенчан от тропота на крака и виковете “In Flames!”, а на “The Mirror’s Truth” публиката отново избухна в куфеене и пого. „Обичам те, и теб, и теб, и теб!” – Anders сочеше хора в тълпата. В отговор на признанията си получи български флаг, който прие с благодарност и окачи пред барабаните. Така, с трибагреника ни за фон, IN FLAMES закриха концерта си с резачката “Take This Life”, чиито последни акорди прозвучаха в 22:47, около час и половина след началото на шоуто, и шведският квинтет се сбогува за трети път с България.

     Приключи една разкошна и паметна метъл вечер, а след този дълъг и разнообразен концерт едва ли са останали много неудовлетворени фенски желания. До нови срещи, IN FLAMES, ще пазим въглените живи!

     По-долу са пълните сетлистове на двете групи, които свириха по покана на “Loud Concerts” в зала „Христо Ботев” на 30 септември 2011 г., а в раздел "Снимки" на KATEHIZIS.COM ще намерите и фотогалерия от събитието.
Сетлист на NOCTIFERIA:
01. Terror
02. Slavedriver
03. Deluders and Followers
04. So Devoid
05. Bring Out the Beast
06. Demoncracy
07. Monarch
08. Catarsis
09. Samsara
10. Holymen

Сетлист на IN FLAMES:
01. Sounds of a Playground Fading
02. Deliver Us
03. All For Me
04. Trigger
05. Alias
06. Colony
07. Swim
08. The Hive
09. The Quiet Place
10. Where the Dead Ships Dwell
11. Fear Is The Weakness
12. Come Clarity
13. Ropes
14. Insipid 2000
15. Only for the Weak
16. Delight and Angers
17. Cloud Connected
18. The Mirror's Truth
19. Take This Life
Florimel

In Flames в София
In Flames в София


Коментари   (38)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 4.10.2011 22:18:08 отговори + 0 0
http://youtu.be/yX9N_B9NgLw Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.10.2011 22:11:15 отговори + 0 0
Да ве еа, ако искате як звук си купете оригинални дискове и качествени 'монитори', ама съм сигурен, че пак ще мрънкяте! Нали видяхте групата от 3 метра, кво повече искате? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.10.2011 18:30:10 отговори + 0 0
а банерът, афиширащ концерта си стои ли, стои дни стои... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SET 3.10.2011 11:55:25 отговори + 0 0
Шишо Бакшишо не казваше You're fag, ами you're fake, защо само той си знае и не благоволи да си каже като му дадоха микрофона. Какво прави там ако не му харесва групата и аз не знам. Иначе концерта си беше много як - нямам оплаквания и от звука и от изпълнението на шведите. Публиката също се представи добре, макар и наистина 1500 да ми се струват повечко от реалния брой. Като цяло - отлично впечатление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.10.2011 00:06:15 отговори + 0 0
Като гледах 2-3 клипчета от концерта, явно звука по-назад към пулта и по трибуните е бил по-добре от този пред сцената, но това няма никакво значение
Концерта си беше супер як и се разцепихме отпред на "гадния звук"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sulfuras 2.10.2011 23:01:36 отговори + 0 0
Заети са хората с конецерти тва да не е мандра се някога ше го пуснат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

V 2.10.2011 21:39:19 отговори + 0 0
Къде ни е обещаният запис? Някой намери ли го? Уж щяхме на следващия ден в Youtube да се видим, ама не мога да намеря такова нещо -.- Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

yapo 2.10.2011 17:17:55 отговори + 0 0
Слушам концертен запис - Rolling in the deeр на Adele и си казвам: "баси гласа вади, баси чистия звук!"
Жалко е да дадеш 23 евро за билет за Ин Флеймс и да получиш нещо като китайска храна за 2.30 евро... метафорично казано!
1500 души общо се събират от този и миналогодишния концерт на групата в БГ, на петъчния бяха 700-800!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

JR-V 2.10.2011 12:41:07 отговори + 0 0
Абсолютно бехме под 1000, не повече от 800/900 според мене, то и за тва беше скапан звукът... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

cvetimira80 2.10.2011 12:39:40 отговори + 0 0
Организаторите пак не ни осигуриха добър звук, пак замазан и осран звук....не беше лош концерта иначе, но остана кофти впечатление... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nevermore 2.10.2011 11:29:06 отговори + 0 0
Алоооо, разбирачите, айде дефинирайте какво точно означава "гаден звук". Омръзна ми от капацитети. Като сте си позволили да ангажирате останалите с мнение поне се аргументирайте. Разходете се малко и чуйте как звучи пред пулта, как звучи отстрани и тн. Вземете си по едни тапи, например Alpine и слушайте чисто. Спрямо условията в консервата In Flames звучаха много добре. Звукът не беше пресилен, което го отчитам като плюс. Всеки инструмент по отделно се чуваше ясно. Какво искате повече? Да ви раздадат по едни тапи и да ви пуснат CD-то ли??? Относно подгряващите хич не ме грабнаха. Стържене и вой и нищо не разбрах. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.10.2011 20:24:28 отговори + 0 0
In Flames we trust ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StarChild 1.10.2011 18:21:20 отговори + 0 0
Наистина им трябваше по добро озвучаване те са специфична банда, ама в този кафез наречен зала забрави! Инак силни както всякога! До нови срещи IN FLAMES! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 1.10.2011 17:05:13 отговори + 0 0
Беше размазващо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Юлиана 1.10.2011 16:29:15 отговори + 0 0
Беше просто велико, незабравимо изживяване!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Depositus Cordis 1.10.2011 14:53:45 отговори + 0 0
Много добре си беше концерта и звука от подгряващите още беше добър където бях... Само това за 1500-те човека верно е смешно, под 1000 според мен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ragadadada 1.10.2011 13:45:51 отговори + 0 0
06. Colony
07. Swim

браво бе =)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sulfuras 1.10.2011 12:44:00 отговори + 0 0
Гаден звук, но като си слушал толкова много пъти песните не прави впечатление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

alias 1.10.2011 12:22:17 отговори + 0 0
In Flames ни размазаха ! въпреки ужасния звук както всички знаем.. под всякаква критика е, но това нямаше значение!надявам се да дойдат отново m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Shredded_Human 1.10.2011 10:55:32 отговори + 0 0
Страшен концерт-и старите класики,и по-новите песни звучат много здраво на живо!Супер беше най-после да ги гледам с пълен сет.Дано при следващата си обиколка дойдат пак!m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


The Fifth Horseman 1.10.2011 10:29:09 отговори + 0 0
Според мен бяхме около 1000 човека на концерта, но в крайна сметка не само количеството, а и качеството е от значение Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бях там 1.10.2011 10:10:17 отговори + 0 0
хахахахха 1500 малеееееееее!!! като лъжете поне лъжете като хората!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Jasta 1.10.2011 09:40:13 отговори + 0 0
Този път ги пропуснах,но пък бях на предните 2 концерта..малко ми се стува публиката,ако наистина е била само 1500. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Take this live 1.10.2011 07:11:50 отговори + 0 0
In Rasmus We Trust... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ivan 1.10.2011 02:27:37 отговори + 0 0
@Sulfuras

И аз се чудех малко : ) безплатен билет ли е получил, че е там? Защо ходих на концерт, ако не харесваш групата :/

Аз бях до него по едно време и все пак казах на Андерс "i love you man" и той ме чу и отговори дори Според мен видяха, че публиката ги хареса много. Надявам се да дойдат отново!

Относно самия концерт - много ми харесаха прожекторите, песните и звука. Също Андерс направи доста добри разговори с публиката.

Момента, в който даде микрофона на онзи фен от Гърция, който снимаше концерта беше епичен - за тези които не бяха там - имаше фен от Гърция, който сигурно от някакъв фен сайт се е свързал с тях да помоли да направи видео. Идеята беше да избухне публиката и казаха че ше го правят навсякъде. Филмчето може би ще е в youtube скоро. И така, в един момент този грък му дадоха микрофона да пее, докато Андерс снимаше. Беше много готино
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sulfuras 1.10.2011 02:20:51 отговори + 0 0
Супер концерт , всичко беше на 6 , само оня дебелия калъф не знам за какъв чеп беше там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zeon 1.10.2011 01:55:12 отговори + 0 0
Концертът беше размазващ, звукът въобще не беше добър, но всички знаем, че това си е от залата. На Eluveitie и Korpiklaani май беше по-кофти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Evil 14 1.10.2011 01:22:51 отговори + 0 0
Оня дебелия нарече Андерс педал,след което Андерс го скапа от ебавки,тоя беше 1 тъпа свиня която заслужаваше 1 торба бой Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ns 1.10.2011 00:59:16 отговори + 0 0
Страхотно беше! Само не разбрах защо залата беше полу празна и оня дебелия малоумник какво искаше. Иначе евала на всички фенове! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Константин 1.10.2011 00:52:00 отговори + 0 0
Прекрасно шоу се получи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тито 1.10.2011 00:30:58 отговори + 0 0
Пфф... Ropes. Да беха изсвирили CLAYMAN! Иначе беше добре концерта! Поразмазахме се малко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

StreetSoldier 1.10.2011 00:26:14 отговори + 0 0
Велик концерт! В пъти по-силен от предишния! Невероятно як сетлист!!!! Изсвириха ROPES! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Fifth Horseman 1.10.2011 00:22:59 отговори + 0 0
Получи се невероятен концерт. За моя огромна изненада и радост звукът в Христо Ботев беше повече от приемлив. In Flames се раздадоха докрай, но и публиката беше върховна и допълнително даде енергия на групата. Вокалистът Андерс направи страхотно шоу, въпреки че според мен малко преигра с фена отпред, към който се обърна дузина пъти. Сетлистът беше добре подбран, но ми се искаше концертът да продължи повече от час и половина. Очаквам с нетърпение утрешния репортаж за концерта на Катехизис. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 30.09.2011 23:55:55 отговори + 0 0
Супер концерт! От където бях (до пулта) звукът беше чудесен. Прекрасно настроение внесе и Андерс, не без помощта на публиката, разбира се (който е бил, ще разбере ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

olala 30.09.2011 23:52:20 отговори + 0 0
Тоя долу е дебеланко team ;D
Та някой разбра все пак какво точно се опита да каже на няколко пъти?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Bodomizer 30.09.2011 23:51:58 отговори + 0 0
Адски силен концерт, въпреки че не се радвам особено на новите им песни. Все пак размазаха ! И звуът ми хареса, което е съмнително имайки предвид залата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tranquillity 30.09.2011 23:31:52 отговори + 0 0
Дали свирят и от яките си песни, отпреди 2000-та? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

olala 30.09.2011 23:29:24 отговори + 0 0
Въпреки шибания звук се размазах.
in flames we trust
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".