Anna Murphy (CELLAR DARLING): "Нямам търпение да свиря отново в България!"

5 ное 2017, 19:14 ч. 2013 / 10 0
пред./следв.

   Историята на Anna Murphy е тясно свързана с швейцарските фолкметъли ELUVEITIE. След една декада в редиците ѝ тя напусна групата преди година и половина заедно с близките си приятели - барабаниста Merlin Sutter и китариста Ivo Henzi. Скоро след това тримата създадоха новата група CELLAR DARLING, чийто дебютен албум излезе преди няколко месеца чрез "Nuclear Blast". Последваха концерти с THE GENTLE STORM на Anneke Van Giersbergen и DELAIN, а след броени дни (на 11 ноември) започва и турнето с LACUNA COIL, което ще има две поредни дати в България - 16 и 17 ноември. Второто шоу е вече разпродадено, а за първото все още може да се намерят билети (поръчай онлайн).

   От WeRock.bg се свързахме с Anna Murphy, за да поговорим за нейната музикална кариера, запазената ѝ марка - средновековния инструмент хърди-гърди, както и други интересни неща около CELLAR DARLING. По-долу ще намерите интервюто ни с Anna, която, по собствените ѝ думи, няма търпение да гостува отново в България.

 

WeRock.bg: Здравей, Ана, как се чувстваш в момента и къде те намираме?
Anna Murphy: Здравей! Всъщност току-що се прибрах у дома от първото ни турне, върнахме се вчера. Чувствам се страхотно и съм много развълнувана от това, че направихме първото си турне. Малко съм и уморена, защото имахме парти, но като цяло съм щастлива.

Ти имаше странични проекти и когато беше в Eluveitie. Кога и как разбра, че е дошло времето да се разделиш с тях и да създадеш твоя собствена група?
В интерес на истината - аз не исках да напускам Eluveitie, но се натрупаха негативни обстоятелства, тъй като групата искаше да се раздели с нашия барабанист Merlin Sutter. Но го направиха, без да го обсъдят с мен, нито с китариста Ivo, което изобщо не беше приятна ситуация, и всичките решихме да напуснем заради това. Така че причините бяха лични. Не съм напуснала Eluveitie, защото не съм харесвала музиката или съм искала да правя нещо различно. Просто не исках да продължавам да свиря с хора, които не обсъждат с мен нещата, това бяха лични причини.

Слуша ли най-новия материал на Eluveitie (те издадоха сингъл преди около седмица и акустичен албум преди това) и какво ти е мнението за него?
Слушах акустичния албум и мисля, че е хубав. Засега не съм слушала сингъла, тъй като бях доста заета.

Дебютният албум на Cellar Darling е в по-различен стил, не е фолк метъл. Как избрахте този стил?
Не беше точно да "изберем стила". Не сме мислили дали искаме да направим това или да не правим онова. Просто започнахме да композираме и това е резултатът. Получи се съвсем естествено и сме много доволни от него. Искахме да направим нещо ново, а не нещо, което хората вече са чували.

Албумът излезе преди около четири месеца. Какви са реакциите - от критиката и от феновете - и имаше ли изненади в отзивите?
Да, получихме доста позитивни реакции. Имаше, разбира се, и хора, които искат да свирим фолк метъл, но не можем да угодим на всички. Самите ние сме много доволни от реакциите, които получихме.

Би ли ни казала как реши да свириш на хърди-гърди? Това е доста необичаен инструмент, беше ли ти трудно, как започна?
Започнах да свиря на хърди-гърди преди около 12 години, когато бях на 16. Научих се за два месеца. Стана наистина бързо, защото се присъединих към Eluveitie малко след това. Така че всъщност се научих да свиря на инструмента, учейки предимно техните песни. И настина го харесвам. Това е много уникален и странен инструмент, а по някаква причина аз харесвам странните неща. И как да го кажа, това се превърна моя запазена марка.

Доколкото е известно, и двамата ти родители са певци. Това ли те накара да започнеш да пееш и да се занимаваш с музика?
Може би, подсъзнателно, защото аз не исках да ставам музикант, то просто някак се случи. Когато бях в гимназията, исках да уча, например философия, но се случи така, че напуснах училище, за да се присъединя към банда. Мисля, че може би моите гени ме накараха да избера да бъда музикант.

Твоите родители ли оформиха твоя вокален стил, или не?
Не, не. Направих го сама. Никога не съм взимала уроци или нещо подобно. Но разбира се, те ми даваха съвети през цялото време.

anna murphy

Има ли изпълнител, с когото да би искала да работиш, и за теб да е чест това да се случи?
О, има много такива изпълнители и ми е трудно да избера един.

Четох, че имаш ирландски корени...
Да...

...И мисля, че има доста отличима езическа жилка в твоята музика, но интерпретирана по модерен начин. Какво е музикалното ти и духовно наследство и как то се отразява на музиката, която правиш?
Имам швейцарски и ирландски произход, но никога не съм живяла в Ирландия. Но обичам моите роднини в Ирландия и ги посещавам всеки път, когато мога. Така че мисля, че по някакъв начин наистина смесвам тези две култури. Чувствам се много приятно и тук, и там. По отношение духовната страна, не се считам за много духовна личност. Вярвам в силата на човешкия ум, който е създал всички религии. За мен са забавни хората, които вярват в някой бог, защото реално те вярват в силата на ума си, но това е вече съвсем друга тема.

Предстои ти турне с Lacuna Coil и два концерта в София. Ти си посещавала града ни няколко пъти с Eluveitie, какви са спомените ти и какво очакваш от гостуването си сега и от българската публика?
Феновете бяха страхотни. За съжаление не видях много от града, може би този път ще имаме повече време и ще е страхотно, ако успеем да го разгледаме.

Какъв е животът при продължително пътуване с тур-буса? Лесно ли е за жена да понесе условията? Имаш ли си стратегия за справяне с такива обстоятелства?
Аз лично обичам този живот. Разбира се, може да бъде доста изтощително... Понякога нямаш истински душ, друг път въздухът в буса е лош, но аз наистина обичам този начин на живот - да бъда на различно място всеки ден, дори малко ми харесва и хаосът. Да, има някои неща, които правя, за да ми е по-леко - приемам витамини, опитвам се да спортувам, имам и овлажнител, за да не се изсушат гласните ми струни от климатика. Освен това, аз не обичам да пресилвам нещата. Ако непрекъснато се притесняваш да не се разболееш, това ще те накара да се чувстваш зле. Опитвам се да намеря баланса и да бъда здрава, но в същото време и да се забавлявам.

Имате ли вече идеи за нова музика и за продължение на дебютния ви албум и в какъв стил?
Да, всъщност, вече работя по някои неща. Ще чуете как звучи, може би този път музиката е по-комплексна, но на този етап е трудно да се каже. Още съм в началото. Когато идеите се избистрят, ще работим по тях заедно като банда.

Имаш ли любима група с вокалистка?
Хм-м-м... Имам ли?... Това е добър въпрос... Трябва ли да бъде рок или метъл?

Не, не е задължително.
Може ли да бъдат просто певици?

Да, може.
Аз съм много голям фен на Bjork. Тя ме вдъхновява в голяма степен.

А би ли се опитала да направиш песен на български език?
Мисля, че българският ми е много лош. Но ако се упражнявам с някои фрази, може би бих направила нещо на живо. Обичам да пробвам различни неща.

Чувала ли си българска фолклорна музика?
Не, не съм. Може би трябва да пробвам.

Музиката ни е доста интересна, нетрадиционна и неравноделна и може би ще намериш вдъхновение и в нея.
Да, това звучи страхотно.

Имаш ли някакво послание към българските фенове? Предстоят ти два концерта, единият от които е вече разпродаден.
Нямам търпение! Преди няколко дни разбрах, че единият концерт е разпродаден, и това е толкова вълнуващо. На хората, които вече ни харесват, благодаря за подкрепата, тя означава много за нас. Тези, които не ни познават, най-добре е да чуят албума ни, той говори повече за нас, отколкото думите, които сега бих могла да кажа.

Довиждане и ти благодаря за отделеното време и ще се видим на концертите!
Благодаря и аз, нямам търпение, довиждане!



Автори на интервюто: HeathenHeart, Нели "Florimel" Лозанова

 




Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".