АРИЯ - "Герой асфальта: 20 лет (DVD)"

2008, CD-Maximum

Трето DVD на Ария в рамките на две години? И то без студиен албум между тях? Всеки в този случай би си задал въпроса: Има ли смисъл? Защо руснаците са решили да копират модела на Iron Maiden ("Няма да им е за първи път, нали..." - обажда се подлото хейтърско гласче в главата ми) и Manowar, издавайки често видео материал? Да видим...
   "Герой Асфальта: 20 лет" маркира две важни събития в историята на групата. Първото (както можете да предположите и от името) е турнето за честване юбилея от издаването на "Герой Асфальта" - албум-легенда, продал над 13 милиона копия и подпечатал статута на Ария като звезди в бившия СССР. Вторият е доста по-интригуващ (все пак юбилеи могат да се правят на всяка петилетка) - след 6-годишна вражда Валерий Кипелов излиза на сцената заедно с бившите си колеги. А това наистина си е повод за отбелязване, като имаме предвид, че до преди няколко лета Ария и Кипелов гледаха да не изнасят концерти на по-малко от 200 км едни от други.
   Дотук добре. Само дето първата част на концерта, провел се в двореца на спорта "Лужники" на 3 март 2008 г., ми се вижда напълно безсмислена. Там титулярната арийска петорка, начело с Артур Беркут зад микрофона, изпълнява девет песни като всяка една от тях (с изключение на "Меченый злом") може да бъде намерена или в "Пляска Ада" или в "Живой огонь" като сценичното шоу в тези DVD-та е в пъти по-добро от това, което предлага настоящото. Абсолютно ненужно преповтаряне.
   За сметка на това втората част, която започва със запис на "Santa Lucia" и завършва със "Штиль", си заслужава да се види. Тогава сцената бива окупирана от Кипелов (който довършва концерта) и като че ли атмосферата се сменя за секунди. Във върхова форма вокалистът изпява целият "Герой Асфальта" от-до с настроение и със закачки между него и останалите музиканти, така сякаш пререканията въобще не са съществували. За да се направи празникът пълен, на сцената се присъединява и струнникът с основен принос за албума от 1987 г. (както и за следващите два записа) Сергей Маврин. За съжаление това става само за заглавната песен и за "Мертвая зона", но то е напълно достатъчно, за да демонстрира класата си - обърнете внимание на начина, по който изсвирва солото си в "Герой Асфальта". На предпоследната песен от концерта - "Игра с огнем" - се наслаждаваме и на дует с театрално разпределение на ролите между Кипелов и Беркут, като вторият играе Дявола. Интересно, но отново (както и през целият концерт) всичко е доста сухо някак...
   Задължителното бонус DVD в комплекта, кръстено "Как ето было", може дори да ви бъде по-интересно от основното шоу. То съдържа разказ от всички членове на бандата - и бивши, и настоящи - за записите на "Герой Асфальта", любопитни случки както и интересни признания, че "На службе силы зла" се е целила във внушенията и похватите на "Freewheel Burning" на Judas Priest, а "Мертвая зона" - в "You’re No Different" на Ozzy Osbourne. Нищо обаче няма да ви издам за архивните кадри от 1988-а, показващи бандата да свири в средата на стадион на дървен подиум с размери 4 на 4 метра и с височина около 20 см. Хм... аз май вече издадох част от изненадата. Ще добавя само, че е доста забавно.
   За да затворя това ревю, тръгвам от въпроса, който го "отвори" - заслужава ли си? По-скоро не. Замисълът е добър, но техническата реализация е прекалено постна. Има интригуващи моменти и попадения, но истинското постижение във видеографията на Ария остава ненадминато. И то носи името "Живой огонь".


111111oooo

Whiplash




 Други ревюта на АРИЯ