KATATONIA - "The Longest Year (EP)"

2010, Peaceville Records

Докато все още попиваме със затаен дъх всяка нота от тръпкопобиващия им актуален албум "Night Is the New Day" (ревю) и очаквайки евентуалното им първо посещение в София на 8 април, като че ли би било най-добре да уплътним част от времето си, обръщайки внимание и на още топлото и последно засега издание на Katatonia - ЕР-то "The Longest Year".

   Поредният вледеняващо стилен червено-черен диск в дискографията на шведските депресив рок виртуози едва ли би възбудил интереса на по-умерените фенове на квинтета, но със сигурност ще погъделичка любопитството на отдадените кататоници, най-малкото заради наличието на една неиздавана песен, подсилена от модификации на две композиции плюс видеоклиповете към "The Longest Year" и "Day and Then the Shade", които вече можете да гледате и на Katehizis.com, съответно тук и тук.

   И така, освен заглавното парче в ЕР-то, явяващо се и една от най-силните песни в "Night Is the New Day", сдобилите се с изданието имат възможност да чуят и алтернативен вариант на убийствената ода "Idle Blood", който, уви, въпреки интригуващия си и донякъде Depeche Mode-ски аранжимент, отстъпва значително на оригинала. Същата констатация важи и за т. нар. "Frank Default Remix" на "Day and Then the Shade", още повече, че въпросният ремикс вече се появи под формата на Б-страна на едноименния сингъл преди няколко месеца.

   Остана да споменем и "Sold Heart" - неиздаваната песен, т.е. действително ценното нещо в диска. За съжаление, макар да е ужасяващо тъжна и красива като звучене и настроение, дори и по адрес на тази композиция не бихме могли да отправим стопроцентови суперлативи - просто липсва... нещо. Може би някакво развитие в самата мелодия? Или в аранжимента? А защо не и "живец", колкото и нелепо да звучи тази дума в цялостния контекст на творчеството на Katatonia? Не знам, но е факт, че останалите неиздавани записи на шведите, включвани като бонуси в предишните им ЕР-та, бяха многократно по-стойностни, да не кажем блестящи - и "Displaced" и "Dissolving Bonds" от "My Twin" (2006), и "Code Against the Code" от "Deliberation" (2006), да не говорим за шедьовъра "Unfurl" от "July" (2007). С други думи, бих препоръчал "The Longest Year" с чиста съвест само на вманиачени Kata-колекционери.


11111ooooo

Envy




 Други ревюта на KATATONIA