RITCHIE BLACKMORE'S RAINBOW - "Memories In Rock: Live In Germany (DVD)"

2016, Eagle Rock Entertainment

Трябваше да е по-добър. Това изречение, всъщност, е напълно достатъчно описание за този запис. Новината за завръщането на Ritchie Blackmore към рока, макар и само за три концерта, беше повод за празник за феновете на Rainbow и Deep Purple из цял свят. След близо двайсет години, най-после отново имахме шанса да чуем китарата, която промени твърдата музика... Присъствалите на концертите със сигурност са празнували. Ами останалите? Ами тези, които слушат - и евентуално гледат - записа от първото от трите събития? И те ли ще празнуват?

   Еднозначен отговор не може да бъде даден. От една страна, самият факт, че Blackmore най-после отново свири някои от най-големите си хитове както трябва, със сигурност ще погъделичка носталгичните струни в душите на слушателите. От друга - продукцията просто не е изпипана докрай. Инструментите не са добре балансирани в микса и звукът не е достатъчно плътен. Съвременната технология позволява повече в това отношение. Позволяваше повече и преди две, три или повече десетилетия - защото практически всички предишни официални концертни записи с марката "Ritchie Blackmore's Rainbow", независимо от състава на групата, звучат по-добре. По-големите проблеми обаче са другаде и ако недотам добрият звук е просто малка, преодолима пречка, то други фактори може буквално да причинят болка на по-взискателните фенове.

   Немалко хора категорично ще откажат да възприемат това издание като запис на Rainbow - защото, като изключим Candice Night, която имаше кратко участие в "Stranger In Us All" и сега се изявява като беквокалистка, нито един от музикантите тук не е участвал в творчеството на групата. (За сметка на това, всички, освен певеца, имат изяви в Blackmore's Night. Дали това е случайно?) Още повече, че прекалено голяма част от концерта е посветена на Deep Purple, а някои от най-обичаните песни на Rainbow са пренебрегнати. Да, приятно е да чуем "Highway Star" и "Smoke on the Water" в изпълнение на Blackmore, но дали нямаше да се зарадваме повече на "I Surrender" или "A Light in the Black", например? Все пак, Deep Purple са доста активна група в момента - зажаднелите фенове все още имат възможност да чуят тяхната музика на живо. Голямата болка обаче е другаде - чисто музикално, изпълнението просто не е това, което трябва да е. Доста тъжно е, всъщност - човек да чуе любимия си китарист да прави дразнещи грешки в почти всяка песен. Дали това се дължи на възрастта, на недостатъчни репетиции, на нещо друго - не знаем, а и няма особено значение. Каквато и да е причината, тук Blackmore се представя много под нивото, което се очаква от него, и макар че останалите музиканти в групата съвсем не са случайни, горчивият вкус си остава.

   При все досегашния негативизъм обаче, "Memories in Rock" заслужава да му отделите малко време. Най-малкото, музикантите са наистина добри. Зад на моменти хаотичните импровизации на клавириста Jens Johansson прозира сериозно майсторство, а ритъм секцията на басиста Bob Nouveau и барабаниста David Keith е точно толкова технична, колкото се иска от хора, свирещи в Rainbow. Вокалистът, Ronnie Romero, се справя повече от прекрасно с всички песни - именно неговото изпълнение до голяма степен осмисля целия запис. Самият Ritchie Blackmore, въпреки всичко изписано в предишния параграф, има достатъчно проблясъци, за да стане ясно, че все още го бива. За много слушатели това ще е достатъчно. Останалите... Те винаги могат да се насладят на старите концертни записи на Rainbow.

   Преди броени дни Ritchie Blackmore's Rainbow обявиха четири нови концерта на Острова през лятото на 2017 г. Предстои да разберем дали ще има и още дати в други държави.


111111oooo

TigerMaster




 Други ревюта на RITCHIE BLACKMORE'S RAINBOW