SCORPIONS - "Live at Wacken Open Air 2006: A Night to Remember - A Journey Through Time (DVD)"

2007, Sony/BMG

Какво се получава, когато една обиграна концертна банда реши да направи шоу, на което да покани свои бивши членове? Не, не се получава "The Absolute Power" на Manowar, a "Live at Wacken Open Air" на Scorpions. През 2006 г. в първия ден на един от най-големите метъл фестивали в света, под горящите рога, за семейна веселба се събират някои от най-именитите членове на германските хард рок/хеви метъл легенди и, естествено, концертът е издаден на DVD, за да се отбележи този своеобразен реюниън.
   Началото на събитието е символично с "Coming Home" и "Bad Boys Running Wild" от любимия ми "Love at First Sting" от 1984 г., след което Klaus Meine поздравява публиката на чист немски, а резултатът е, че всички, които си нямат понятие от този език (като мен) не разбират пукната дума. Това, разбира се, не е от чак такова значение, но малко дразни. Иначе гласът му е в чудесна форма и с някой дребни изключения (например първия куплет на "Big City Nights") не мръдва до края. След няколкото вечни хита в началото, квинтетът става секстет - към своите бивши колеги се присъединява Uli Jon Roth (облечен в характерния си траперски стил) за няколко спомена от доброто старо време - "Pictured Life", "Speedy's Coming" и "We'll Burn the Sky". Шоуто си има съответните скорпионски пинизи като маймунджилъците на James Kottack, солата на Matthias Jabs, смяната на поне десетина шестструнни красавици от Rudolf Schenker, като най-шашавата бива извадена на "Blackout" - пушеща китара. На въпросната песен основният композитор на бандата излиза с лице, облепено с маска, така че физиономията му да се доближи максимално до обложката на едноименния албум от 1982 г. Другите гости на концерта също се отбелязват с по няколко парчета - Michael Schenker с "Coast to Coast", "Holiday", "Lovedrive" и "Another Piece of Meat" и eкс-барабаниста Herman Rarebell с "Blackout" и "No One Like You". Накрая всички китаристи се събират, за да изсвирят "In Trance", а големият "роднински" джем-сешън е на импровизация по "Bolero" на Ravel, когато музикантите на сцената са деветима (броя и еднократното появяване на Tyson Schenker)! Всички свирят с изключение на Rudolf, който... прави челна стойка.
   Като цяло на шоуто обаче му липсва грандиозността на събитие от ранга, от който претендира да бъде. Недостатък на концерта е и почти пълната липса на близки планове на лица от публиката, а това са кадри, за които винаги съм смятал, че предават част от есенцията на подобни концертни DVD-та. Иначе феновете са доста активни - пеят, правят крауд-сърфинг, дами са се качили на нечии рамене, а няколко от тях дори гордо остават по сутиен (на "Still Loving You") - въобще "party all night long", дет' се вика. В края на сцената изпълзява и метален скорпион, а титулярната петорка завършва с "Rock You Like A Hurricane".
   Накратко - това DVD е идеално в два случая. Първо: ако, по някаква причина, досега не сте се запознавали с творчеството на бандата, защото, както подсказва и заглавието му, това си е пътуване през времето. И второ - ако искате да прекарате един приятен неделен следобед.


1111111xoo

Whiplash




 Други ревюта на SCORPIONS