DeadSoul Tribe Live


Автор: Yanni
Снимки: Emmy Belovarski


   На 18 януари 2008 г. в австрийската столица Виена се проведе последният концерт на DeadSoul Tribe от мини-турнето "A Lullaby for the Devil". Събитието бе особено специално и предвид факта, че групата, събрана около Devon Graves, рядко свири пред родна публика. По думите на барабаниста Adel Mоustafa това беше "семеен концерт", тъй като голяма част от присъстващите в клуб "Reigen" около 100-120 човека бяха роднини, приятели, или просто близки на музикантите. Налице бяха и дошлите от различни краища на континента фенове на DST. Имаше хора, дошли специално за концерта от Германия, Унгария, Гърция и разбира се - България.

   Типично по австрийски, точно в 20:30 ч., както беше първоначално обявено, на сцената излезе първата за вечерта местна шайка - Dark Age Crusade. Оказа се, че единият китарист - Jacky, е китарен техник на титулярите DeadSoul Tribe. Вокалистът беше така добър да сподели с публиката, че групата е създала абсолютно уникален стил в музиката - "ултра метъл". Характернте особености на стила са осмиване на всичко що е епичен пауър метъл, но далеч от клоунщината на Nanowar of Steel. Пее се за битки, пътешествия, пирати и т. н., като всичко е поднесено по един шеговит и ненатрапващ се начин. Силно впечатление прави басиста на групата - Helmut Mikulcik, който в общи линии спасява положението с виртуозните си партии на фона на иначе скучноватата музика. Като цяло Dark Age Crusade пораздвижиха публиката.

   След кратко преподреждане на сцената се появиха Glass Moon. Съдейки по името на групата, е нормално човек да си помисли, че това е поредният Dream Theater клонинг. И ще сгреши! Общото между GM и DT са единствено на места неравноделните ритми. Момчетата от Австрия свирят изключително разнообразен, бих го нарекъл грууви-соул-прогресив метъл, който моментално ти "влиза под кожата". Уникалното при Glass Moon е вокалът - роден в Ямайка, израстнал в Канада, по настоящем пребиваващ в Австрия, Andre Wright е изключително талантлив певец. Богатата палитра от вокални похвати, които използва със завидна лекота, придава на музиката на Glass Moon както енергичност, така и топлина. С нетърпение очаквам дългосвирещия им дебют!


Glass Moon

   В 22:30 ч. на сцената на клуб "Reigen" се качиха DeadSoul Tribe. Без излишно суетене момчетата забиха три парчета от последното си творение "A Lullaby for the Devil", след което ни понесоха на пътешествие през всичките си пет албума. След нанасянето на леки корекции в началните минути, звукът стана перфектен, което окончателно сне напрежението от музикантите, за да може да станем свидетели на една изключителна вечер. Devon Graves сподели от сцената, че е бил доста притеснен преди началото на шоуто. Както научихме от китариста Rollz, бандата е имала известни здравословни неприятности по време на някои от предните концерти през декември. Публиката в "Reigen" обаче се погрижи тези неща бързо да бъдат забравени. Винаги съм смятал, че в страните от централна и западна Европа публиката е по-скоро статична и вяла, в следствие от пренаситената концертна програма. Това или не е съвсем вярно, или тази в Австрия е изключение - в продължение на два часа куфеенето беше на съвсем прилично ниво, а овациите и скандиранията достатъчно мощни, за тази иначе малобройна публика. Всъщност 100-120 човека е едно напълно нормално посещение на концерт на DST. Както разбрахме - самите музиканти бяха доста учудени от посещаемостта и от активността на публиката, разбира се, в добрия смисъл.

   DeadSoul Tribe се преобразяват на живо. Дори и да не си кой знае какъв почитател на албумите им, на техен концерт не можеш да останеш безучастен. Обаятелността на Devon Graves, прибавена към гигантските порции енергия, които се излъчват от сцената, правят концертите на DST уникални. Хората отпред изобщо не се нуждаеха от подканване, за да се получи повсеместното куфеене. Музикантите очевидно също доста добре си изкарваха - шегуваха се по между си почти през цялото време, попийвайки бира или водка между отделните песни. Сетлиста, който бяха избрали, съдържаше и някои изненади - например "The Hаunted" и "...Into the Spiral Cathedral" - и двете от дебютния албум на групата. Любопитен е и факта, че от противоречивия "The Dead Word" DST изсвириха едва две песни, едната от които дори като непредвиден бис. А когато зазвучаха началните акорди на класиката на Psychotic Waltz "I Remember" и Devon започна своя флирт с изкусителната флейта, в малкия клуб "Reigen" атмосферата получи онзи електрически заряд, каращ косъмчетата по врата ти да настръхнат. Този момент далеч не беше единствен по време на тези около два часа с музиката на DeadSoul Tribe. Невероятната австрийска публика пък, без значение от песента, сякаш омагьосана от харизмата на четиримата музиканти пред себе си, неизменно взимаше сериозно участие в цялостния пърформънс, изпявайки голяма част от текстовете. Именно харизматичното излъчване на момчетата от DST е онази притегателна сила, събрала на едно място толкова различни хора - от 15-16 годишни тийнейджъри до над 50-годишни мъже и жени, някои пропътували хиляди километри за да станат част от това наистина специално събитие.

DeadSoul Tribe

   След около час и нещо свирене Devon заяви: "Сега по принцип идва момента, в който ние слизаме от сцената, пожелавайки ви лека вечер, а вие трябва със сърцераздирателните си аплодисменти да ни върнете за още няколко парчета. Нека се престорим, че сме го свършили всичко това и направо преминем към оставащите песни!" Бисът започна с абсолютно импровизирано изпълнение на емблематичната "We Will Rock You" на легендите Queen. Последваха една песен от едноимения дебют на DeadSoul Tribe и една от последния на Psychotic Waltz, след което концертът официално беше обявен за приключен. За около 5 минути. "Нямам думи да ви опиша колко щастливи се чувстваме в момента сред вас! Сега ще видите вероятно единствения истински бис в живота ви." След две песни, едната от които тотално отписана от сетлиста за турнето и нерепетирана от около година, на сцената остана само Devon с кухата си китара, за да довърши окончателно омагьосаната публика: "Under the Weight of My Stone" - минута и половина акустично съвършенство; "Stairway to Heaven" - поздрав, пожелан лично от барабаниста Adel Moustafa; "I Never Cry" на шок-рок динозавъра Alica Cooper, с която Devon поздрави себе си и за финал - приказната "My Grave". След това всичко свърши.

   Г-н Graves остана в клуба, за да се срещне с всеки, който има желание да се снима, да раздава автографи, да побъбри приятелски. Въпроси относно бъдещето на Psychotic Waltz и DeadSoul Tribe бяха учтиво заобикаляни. Може би не всичко е наред, както изглежда на пръв поглед, или пък "The Mastermind" готви поредната си изненада - това са неща, които читателите на "Metal Katehizis" ще научат лично от Devon Graves в близко време. Остава да си пожелаем, че някой ден тази уникална група ще посети и нас в България, за да сътвори на живо магията, която неминуемо ще докосне сърцето на всеки присъстващ!

   Тук може да видите фотогалерия с над 20 снимки от събитието.

   Ето и пълният сетлист от концерта:
DeadSoul Tribe
Live at Reigen Club
Vienna, 18 Jan 2008

01. Good Bye City Life
02. Further Down
03. Psychosphere
04. The Haunted
05. Powertrip
06. Angels In Vertigo
07. Some Things You Can't Return
08. Feed 1: Stone By Stone
09. Feed 2: The Awakening
10. Lost In You
11. Here Come The Pigs
12. Some Sane Advice
13. I Remember (Psychotic Waltz)
14. The Love Of Hate
15. Spiders And Flies
16. A Flight On An Angel's Wings
17. We Will Rock You (Queen cover)
18. ...Into The Spiral Cathedral
19. Skeleton (Psychotic Waltz)
---------------------------------------------------
20. My Dying Wish
21. One Bullet
22. Under The Weight Of My Stone (acoustic)
23. Stairway To Heaven (Led Zeppelin cover - acoustic)
24. I Never Cry (Alice Cooper cover - acoustic)
25. My Grave (Psychotic Waltz - acoustic)

Yanni с Devon Graves и безценен автограф