БНР и "Музикаутор" се договориха, музиката се връща по радиото от 1 март

24 фев 2017, 18:02 ч. 1140 / 6 7
пред./следв.

   След почти три месеца преговори, спорове и съдебни искове, Българското национално радио и дружеството за колективно управления на авторски права "Музикаутор" постигнаха споразумение за нов договор. От БНР посочват, че договорката е била постигната след отстъпки и от двете страни.

   "Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория", коментират от БНР.

   Разривът в отношенията между радиото и дружеството дойде с настъпването на Новата година, когато предишният договор изтече, а "Музикаутор" настоя за нови тарифи. В резултат репертоарът на "Музикаутор" бе свален от ефира на БНР и медията излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

   Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност, пише още в съобщението на БНР. Оттам припомнят, че Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор". Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.

 

Източник: Offnews.bg

 



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


asfas 24.02.2017 21:23:42 отговори + 5 8
Яка снимка, лъхна ме на комунизъм Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ФФФ 24.02.2017 21:42:43 + 5 14
Добре,че беше комунизма,защото иначе и тази сграда нямаше да я има. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

НЕ! 25.02.2017 19:07:45 + 4 1
Добре, че баба ти не беше мъжка, щото майка ти щеше да се чуди от къде да те изкара... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нищото 24.02.2017 18:07:50 отговори + 8 3
И за какво им е на БНР-то новата музика, предимно поп-бози?
Що не си карат на класики?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 24.02.2017 18:10:45 + 11 3
Какви класики? Върху класиките също има авторски прави и повечето сигурно също ги държат изедниците от Музикаутор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нищото 24.02.2017 18:45:47 + 7 2
Имах предвид класики (и класическа музика) с изтекли права. Изобщо музика, която не е подвластна на музикаутор. В случая защо трябва да се плаща за нещо, което можеш да чуеш по всяка друга радиостанция. Все пак бюджетът на БНР се плаща от всички по някакъв начин - субсидията идва от държавния бюджет (както и за БНТ). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 24.02.2017 18:57:37 + 4 2
Върху класическите произведия има права на изпълнителите. Т.нар. изпълнителски права. Не са авторски, но са подобни и пак не можеш да пускаш свободно такава музика. Освен ако не са плочи от началото на миналия век например

Какво значи "да се плаща за нещо, което можеш да чуеш по всяка друга радиостанция"? БНР да не плаща за права и да не пуска музика, която пускат всички други радиостанции ли? Тука нещо хич не ти схващам логиката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".