Разкол между китариста и вокалиста на БАТЮШКА

28 дек 2018, 05:51 ч. 3025 / 10 24
пред./следв.

   Гостувалите два пъти в България полски блекметъли БАТЮШКА вече следват още в по-голяма степен примера на някои източноправославни църкви. Цялата визия, сценични изяви и песни на групата са издържани в подобна стилистика. И както някои, включително българската, църкви преживяха разкол, така и двама от основните членове на бандата се разделят и всеки от тях претендира да представлява БАТЮШКА.

   Китаристът Krzysztof "Христофоръ" Drabikowski обяви в "Инстаграм", че вокалистът Варфоломей (Bartlomiej Krysiuk) е напуснал. И освен това се опитва да вземе името на групата. Krzysztof заявава, че може да има "опити" песни без негово участие да бъдат представени като издадени от БАТЮШКА. Но той ще продължи с друг певец.

   Същевременно на Фейсбук-страницата на БАТЮШКА може да се прочете съобщение, че Drabikowski е бивш китарист на бандата и е решил да се оттегли по свое желание, като не е спазил обещанието си да предостави на останалите достъп до профила на БАТЮШКА в "Инстаграм". Останалите от групата ще продължат без него, като са предприели стъпки профилите в социалните мрежи, върхи които нямат контрол, да бъдат закрити. 

   Схизмата е налице. Към момента не е ясна юридическата страна на нещата и дали през 2019 г. ще се появи музика от две формации с едно и също име или една от страните ще надделее.

   Напомняме, че музикантите от БАТЮШКА не показват лицата си нито на сцената, нито извън нея. Имената на някои от тях също се пазят в тайна. Досега за основен член се сочеше Krzysztof Drabikowski. Дали той ще запази групата или ще я загуби предстои да разберем.

 

батюшка



Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Блечец 4.01.2019 09:30:36 отговори + 6 11
На това ли му викат Блек метъл?! Under a funeral moon e блек метъл, тотално мазе и отвращение с гаден звук и пропит от злоба и сатанизъм! Отдавна не се правят такива албуми! Това тук е театро Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Блечец 4.01.2019 09:24:33 отговори + 7 11
Блек метъла се превърна в пълен цирк! Вече е време да се осъзнаят някои хора и да престанат! То не са фейсбук страници, профили в Инстаграм, видео клипове, трейлъри на предстоящи албуми и прочие! Върхът е онази холивудска звезда от бехемот, който направи повече видеа от Стивън Спилбърг! Това не е Блек метъл, а абсолютна позьорщина! Всичко трябваше да спре още в началото или средата на 90те! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 4.01.2019 11:53:25 + 9 2
Behemoth в музикално отношение е по-скоро дет метъл, само използват атрибутите на блек метъла, иначе към Nergal единствено респект за нещата, които прави. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sodomit 4.01.2019 20:58:20 + 8 1
Блечец, не си особено умен, но здраве да е! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Блечец 6.01.2019 11:03:42 + 3 10
Пичага, едно време когато прослушвахме тази музика, нямаше нито компютри, нито интернет! Нямаше нищо, нещата бяха истински, не знам на колко години си, ама си пълен т.а.ш.а.к! Нямаше дори глупави сайтове като този, където сульо и пульо да си дават тъпите мнения, просто защото на никого не му пука и няма никакъв смисъл. Мразя интернет и сайтове, също влизам тук един път в годината та да видя кои са новите рок звезди на Блек метъла, като тези попове тук! Ти разбира се няма как да ме разбереш, защото най вероятно си от онези клошари тип пъпчасал прохождащ металист, които лежат в Борисовата по поляните и ходят на цвете за Гошо! Тва метълите сте страшни позьори Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 6.01.2019 16:33:24 + 8 1
Блечец, ако хората бяха като теб, все да отричат новото и досега да си живеем в пещерите. И аз съм от поколението, което прослуша метъл без компютри, интернет и сайтове, ама новите придобивки ми харесват, па и от новата музика има хубави неща. Не знам какво е лошото в мотаенето из Борисовата и ходенето на цвете за Гошо. Ти навремето не се ли се мотал по градинките с бирица в ръчичка, щото и тогава това го правехме, та хейтиш младото метъл поколение, вместо да се радваш, че идат нови попълнения към слушащите Праведна музика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Блечец 6.01.2019 17:19:50 + 0 6
Прав си донякъде, но щом си изпълзял от едно време значи знаеш какво ме дразни! Дразни ме това, че на младите "метълчета" днес им е поднесено всичко на тепсия, огромна информация за абсолютно всичко, интернет, фейсбук, списания всякакви, споделяне на музика и сваляне от нета, презадоволени са от всичко, мама купи лаптопче, тате смартфонче, за да си правят тъпи селфита за фейсбук, да впечатляват девойките! И след всичко това казват че това тук е блек метъл, а не да речем саркофаго или мейхем, Както някой по горе пък се изказа че бехемот било дет! Сега може да е, но въпросния пич да се поинтересува малко от temple of foolmoon, после пак ще говорим, едва ли знае че в Полша е имало такава блек метъл сцена която се заражда почти в същия момент като скандинавската! Помниш също как нямаше никаква музика, как като докопаш някой албум от някой приятел, направо си махаш главата, всичко беше култ! Сега гост минават за блек метъл, ако бяха сега едни хора от сцената които сега не са живи, тука от тия ще хвърчат и килимявки и свещи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Блечец 6.01.2019 17:29:54 + 0 7
Може да звуча като психар, или твърде старомоден, истината е че ваобще не се интересувам от новини и рядко влизам в такива сайтове, никога не споря с никого, и вече едва ли ще го направя! Явно вкусовете са се променили тотално! И не, мразя да ходя в тъпата Борисова градина, там са красиви поляни, градинки с цветя, птички и влюбени младежи които слушат "нотинга" и се мляскат! Винаги съм предпочитал крайните квартали, с всичките дроги, алкохолици, бездомни кучета, и разрушени соц магазини, близки обрасли гробища и фабрики! От това лъха на истински метъл и пънк! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 6.01.2019 19:00:42 + 9 0
Какво е това истински метъл? Няма такова нещо - метъл има всякакъв, за всеки вкус. Аз не съм по блека и пънка, слушам неща, които доста отиват на птичките, полянките и влюбените. Освен това съм против метъла да се свързва само с крайните квартали, дрогите, гробищата и разрушените сгради. Фенове на метъла има всякакви и може да се каже, че е повече музика на интелигентните хора. Освен това защо като метъл трябва да си аутсайдър, отхвърлен, мрачен и да не се радваш на живота. И най-сетне, метълът трябва да се разпространява и предава на младите, един от начините е чрез сайтовете, фейсбук, телефони и т.н. Младите изглеждат презадоволени, но и на тях не им е лесно, всяко поколение с проблемите си. На мен най ми е кеф като видя на концертите няколко поколения - дядото, сина, качил малко лапе на раменете и то се кефи на метъла. Това е истината, а дали ще слушат едни и същи групи - по вероятно не, но това е съвсем нормално. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боян Магесник 3.01.2019 13:29:25 отговори + 3 0
И кво сега - от единия музиката, от другия маркетинга и сега всеки си дърпа към него. Именно това е и причината подобни групи да не могат да просъществуват за повече от един албум... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TheRedLotus 31.12.2018 00:03:07 отговори + 3 0
Официалното изявление на Krzysztof:

https://www.youtube.com/watch?v=Z_zJ0DUpFOc
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

force 29.12.2018 12:24:09 отговори + 19 12
То пък една група....Явно и те го знаят, щом почват с тези рекламни трикове. Няма да липсват на никой ако изчезнат напълно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Фър 28.12.2018 18:27:15 отговори + 20 2
Само Папа Емеритус ще ги оправи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Карел Войтила 29.12.2018 19:38:57 + 6 1
Няма вече Папа Емеритус, има Кардинал Копиа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фър 30.12.2018 15:34:20 + 3 2
Кардинал Копиа т.е. новият папа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Карел Войтила 30.12.2018 19:22:46 + 2 2
Какво точно казваш?
Полковник еди кой си - новия генерал?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 30.12.2018 23:24:32 + 4 0
Докторът: Как се чувствате днес?
Пациентът: По-добре, докторе. Вече не съм папа, а кардинал...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Burner 28.12.2018 15:43:28 отговори + 12 6
Нищо ново под слънцето! Така Волф Хофман си регистрира на свое име ACCEPT в средата на 80-те! Има много безскрупулни хора ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филипов 28.12.2018 11:13:13 отговори + 3 6
Не мога да изразя отношение, не съм фен.

Доколкото се сещам има 2 групи Аркона - една руска и една полска. Колкото до визия и сценична изява - тия финландци как са? http://d.radikal.ru/d01/1807/6b/440e588a8e3c.jpg
Да не казвам че едни в Каварна замеряха феновете с библии.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 28.12.2018 11:18:28 + 11 1
Това с двете Аркони няма нищо общо. Има еднакви имена, които ги ползват много повече групи. Сега не се сещам точни примери. Това са независимо възникнали една от друга банди в различни държави, които са си регистрирали марката само за своята си държава.
Тук имаме съвсем различно нещо. Както се случи при Куинсрайк например - членове на групата се скарват и всеки претендира името да е негово.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.12.2018 14:26:15 + 13 0
Има шведи и норвежци Shining, но това е различно от разкол и спор за името на група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TheRedLotus 28.12.2018 09:40:45 отговори + 11 1
Познавам лично Krzysztof, и съм наясно с голяма част от глупостите които Барт направи през годините. Да почнем отначало...

(Крис лично помоли колкото се може повече факти от това да станат публично достояние чрез пост във въпросния Instagram който беше изтрит).

Батюшка са творение единствено на Крис. Песни, текстове, продуциране (албума дори е записан в Sphieratz Studio, собственост на самия "Христофор"). Барт идва като наемен работник, от който се очаква единствено да запише вокалните партии (двамата са работили по едно ЕР на symphonic black metal групата Hermh). Но тъй като Крис търси лейбъл, приема предложението му "Литургия" да бъде издаден през Witching Hour, един от по-големите ъндърграунд издатели. Освен че е собственик на въпросния Witching Hour, Bart има и солидни връзки в полския ъндърграуд, и (за да бъдем напълно честни) помага изключително много за популяризирането на групата.

Положителните му страни спират дотук. Много голяма част от феновете в чужбина се оплакват от това че Krysiuk не им праща доставките, праща ги с огромно закъснение, а често и непълни. За да не бъда голословен, ето една тема в международен форум където са се събрали много потърпевши:

http://www.nwnprod.com/forum/viewtopic.php?t=61090

Причините за скандала са следните:

1. Подписването с Metal Blade е дело на Барт, и не е съгласувано нито с Кристоф, нито с останалите членове на групата.

2. Оплакванията на мнозина фенове, че Witching Hour не изпълняват поръчките за въпросния мърч.

3. Но най-долното нещо което Bart Krysiuk направи, е че патентова марката Batushka като своя, осигурявайки си еднолично права върху името на групата. Точно заради това, оригиналния Instagram профил, собственост на Krzystof бе премахнат. Доказателството:

https://trademark.trademarkia.com/ctm/batushka-017918713.htm

Какво смята да направи Барт? Идеята му след като открадне окончателно групата от Krzysztof, е да запише втория албум на групата (с песни писани от него и близки на него хора) с полската блек ембиънт група Thaw. Истинското продължение на "Литургия" в момента е почти готово, като Крис вече е наел адвокат с който ще се изправи срещу Барт в съда.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 28.12.2018 12:17:30 + 2 2
Честно казано и аз не харесвам групата и вислех че Барт е основател.
А иначе вярно че преди година-две имаше много относно Witching Hourр фрапантна е пратката с боклуци, снимката е някъде из темата
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 28.12.2018 08:25:21 отговори + 1 4
Доколкото знам Барт си е основател на бандата, няколко пъти съм поръчвал неща от него през годините, пич е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".