Звук и светлина: LAIBACH в София на 26 ноември

27 ное 2023, 11:53 ч. 1077 / 63 8
пред./следв.

   Снощи присъствахме на петия концерт на знаменитите словенци LAIBACH в България. Вечерта беше зимна, мразовита, но влизането в клуба беше сравнително бързо и не се налагаше дълъг престой на студа. Вътре имаше щанд с мърчандайз, пред който непрекъснато се виеха опашки. Настаняването в клуба беше спокойно и имаше място за всякакви предпочитания според категорията на закупените билети. Баровете предлагаха разнообразни напитки, вентилацията беше добра и присъстващите се чувстваха комфортно.

   Подгряваща група нямаше. Около 20:45 ч. LAIBACH се появиха на сцената и чудото започна. Именно чудо, защото представянията на словенците не са просто музика, а спектакъл от звук и светлина, допълнен от анимациите на екрана отзад, някои от които от клиповете на песните, други обрисуващи или допълващи музикалното въздействие.

   Да кажем няколко думи за LAIBACH, въпреки че тези факти вероятно са известни. Създадени са на 1 юни 1980 г. в бивша Югославия в миньорския град Търбовлие, днешна Словения. Търбовлие е известен с дългата си въгледобивна история и с местната електрическа централа, където се намира най-високият комин на територията на Европейския съюз. Лайбах е немското име на словенската столица Любляна. За Любляна пък има легенда, че е основана от гръцките митически герои Язон и аргонавтите, които след като откраднали златното руно избягали през Черно море по реките Дунав, Сава и Любляница. Защо разказваме това - защото в музиката на LAIBACH става дума за любов и героизъм, но преоткрити от особен ракурс. Любовта ще спаси света, но иска и жертва, кървава жертва.

   В условията на социализма бандата добива статут на дисиденти, въпреки че самите LAIBACH не обичат да бъдат определяни като такива. Цензурирани и забранявани са в Югославия до 1990 г., а след това и в някои други европейски страни. Затова пък са една от малкото групи от западната цивилизация, ако не и единствени такива, които изнасят концерт в Северна Корея. Чудото се случва през 2016 г., защото вездесъщият Ким Чен Ун преценил, че милитаристичната стилистика на LAIBACH е в духа на проповядваната в Северна Корея идеология.

   След историческото отклонение, да се върнем към вечерта на 26 ноември и да разкажем какво чухме и видяхме. Концертът беше разделен на три части и бис. Имената на всички части бяха изписвани на екрана зад групата. В паузите ни поздравяваше Винету - бяха пускани откъси от прочутите през 60-те и 70-те години немски индиански филми.

   Първата част на концерта беше наречена "Postapocalyptic" и представляваше изпълнение на живо на всичките осем части на ЕР-то "Love is Still Alive" (2023). Върху един и същи мотив бяха разработени различни вариации, а разбирането и внушенията бяха оставени на слушателите. "Postapocalyptic" беше предизвикателство към фантазията на феновете, въпреки че имаше определена фабула. Последните останали от човешката раса след ядрен катаклизъм на планетата Земя се скитат из Вселената в търсене на нова обитаема планета, на която да заживеят. Но това беше само скелетът, а другото беше симфония за борбата, надеждата и откровението, защото е известно, че "апокалипсис" значи "откровение".

   Фронтменът Milan Fras излезе с каубойска шапка, нахлупена върху черното покривало, което винаги носи но главата си. Това покривало може да се определи като кръстоска от шапка-будьоновка и шлема на Дарт Вейдър с емблема отпред. С характерната си невъзмутима физиономия, той занарежда думите на "Love is Still Alive I (Moon, Euphoria)". После веселата уестърн мелодия получи развитието споменато по-горе и се изстреля някъде в Космоса и отвъд. Трябва да споменем и запомнящото се присъствие на Marina Mаrtensson, на която бяха женските вокали и акомпанимента на акустична китара.

   След 15 минути почивка, стриктно отброени от часовник на екрана, започна втората част на концерта, наречена "War". Чухме няколко песни на немски, после няколко на словенски. Парчетата бяха повече от последните албуми на бандата, но имаше и някои от началните години на творчеството им. През 2023 г. LAIBACH издадоха нов албум - "Sketches of the Red Districts", EP-то "Love Is Still Alive", саундтрака към филма "Iron Sky: The Coming Race" и преиздадоха втория си албум от 1986 г. "Nova Akropola". Снощи бяха представени песни от всички тях.

   За парчетата от втората част може да кажем, че бяха в героико-милитъри-индъстриъл стилистика. Видяхме на екрана клиповете на песните и други визуализации. Това беше стилът, който е известно, че е вдъхновил RAMMSTEIN, които извеждат идеите в по-комерсиална, гротескна и театрална насока, но това е друга история.

   Третата част беше наречена "Repent". Отново се завърна мотивът за апокалипсиса, но и приканване за покаянието от чудовищните дела на човечеството. Чухме два кавъра - "The Future" на Leonard Cohen и "Sympathy for the Devil" на THE ROLLING STONES, но в неповторимата поразяваща трактовка на LAIBACH. Клипът на първото парче, който видяхме на екрана, е забранен в платформата "YouTube" за лица до 18 години. Снощи го видяхме свободно, а самото съдържание иронизираше ограниченията и други налагани за праведни неща. Във второто парче образът на Сатаната се изобразяваше от Владимир Путин. Повече подробности май са излишни.

   Третата част завърши с парчето "The Coming Race". То е от саундрака на филма "Iron Sky: The Coming Race", за който LAIBACH създават музиката. Лентата е антиутопия, производство на Финландия и засега е най-скъпият филм правен в тази страна.

   Като бис чухме песента "The Engine of Survival". Тя е от ЕР от 2023 г. с вокалистката Marina Mаrtensson. Заглавието е взето от текста на композицята "The Future" на Leonard Cohen ("Love is the only Engine of Survival"), която LAIBACH изпълняват в тяхна версия и чухме преди това. Накрая групата се поклони без излишни прикази и напусна сцената. Трябва да отбележим, че контакт с думи между група и публика липсваше. Имаше само пестеливи жестове и финалните поклони.

Сетлист на LAIBACH:
Postapocalyptic / Love is Still Alive
01. Love is Still Alive I (Moon, Euphoria)
02. Love is Still Alive II (Venus, Libidine)
03. Love is Still Alive III (Mercury, Dopamine)
04. Love is Still Alive IV (Neptune, Oxytocin)
05. Love is Still Alive V (Uranus, Prolactin)
06. Love is Still Alive VI (Saturn, Insomnia)
07. Love is Still Alive VII (Jupiter, Tristitia)
08. Love is Still Alive VIII (Mars, Dysphoria)
Love is Still Alive (Intermezzo 15 минути)
War
09. Ordnung und Disziplin (Müller versus Brecht)
10. Ich bin der Engel der Verzweiflung
11. Das Nachtlied I
12. Als Geist
13. Gluck Auf!
14. Lepo - Krasno
15. Smrt za smrt
16. Krvava gruda - plodna zemlja
17. Ti, ki izzivas
Repent
18. The Future (кавър на Leonard Cohen)
19. Sympathy for the Devil (кавър на THE ROLLING STONES)
20. The Coming Race
Бис:
21. The Engine of Survival

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Иво Канин

 

   Десетки снимки от концерта на LAIBACH в София на 26 ноември 2023 г., организиран от "DS Music" и "Wrong Events" може да разгледате в нашите галерии.

 

laibach live

laibach

laibach live

laibach live



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


хаха 28.11.2023 07:39:26 отговори + 0 0
Еми те и тука го правиха заедно DS Music и Wrong. Пак е тандем. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тор 27.11.2023 20:37:41 отговори + 2 1
Blue Hills и Panharmony заедно не можаха да направят този концерт! Евала на Wrong, че успяха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

duf 27.11.2023 20:03:31 отговори + 2 0
Учуден съм, че не са изпълнили God is God, което е култово парче. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Markoni 27.11.2023 15:49:23 отговори + 1 3
Laibach са от Търбовлие, не от Тръбволе, но ОК, знам, че е трудно за произнасяне. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 27.11.2023 17:07:18 + 2 0
https://bg.wikipedia.org/wiki/Тръбволе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Markoni 28.11.2023 13:28:09 + 3 0
Статии в Уикипедия се пишат от доброволци, които въпреки добрите си намерения не са безгрешни. Тази статия за Trbovlje е добър пример за грешка. Както написах, знам, че на Българите това име е трудно за произнасяне, затова коригирам. От Словения съм, Баба Яга, можеш да ми се довериш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.11.2023 21:48:31 + 1 0
Мерси, на словенски се събират 4 съгласни и трудно се разбира, къде да поставим "ъ", че да го изговорим българите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sulfric 27.11.2023 15:05:37 отговори + 4 1
За пръв път ги гледам на живо и беше уникално! Само в началото малко ме озадачиха с 30мин сетлист от амбиънт. Не ми е по вкуса. Добре че след Intermezzo-то почнаха как си трябва.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".