Сетлистът за концертите ни винаги е специален!


Clawfinger

Интервю на Envy със Zak Tell от Clawfinger

Всяко чакане има край. Понякога щастлив, друг път - нещастен. В нашия случай краят се очертава повече от добър. Макар и цели 16 години след появата на революционния за онези времена дебют "Deaf Dumb Blind", все пак ще доживеем да приветсваме създателите му на родна земя! Да, лудите шведи Clawfinger най-сетне ще изнесат първия си концерт в България, при това след броени дни - на 16 август 2009 г. в рамките на фестивала "Spirit of Burgas 2009". Броени дни след гръмването на въпросната новина в родното медийно пространство, пиявиците от "Metal Katehizis" се впиха в съоснователя и неизчерпаем двигател на квинтета, Zak Tell, за да изцедят личните му мисли и очаквания от задаващата се live-вакханалия...
  • Metal Katehizis: Здравей, Zak! Как си?

    Zak Tell: О, оцелявам, благодаря за въпроса, ха-ха! Просто се опитвам да открия смисъл във всичко около мен и в странния свят, в който живеем, както и да приема странностите на постоянно вършещите една или друга глупост хора, включително и аз. Не е лесно, повярвай ми, и колкото повече научавам, толкова по-силно става усещането ми, че всъщност не знам нищо.

  • Аха... А какво ново около Clawfinger?

    Нищо кой знае какво - остават ни няколко участия на фестивали до края на лятото, след което идва есента, а с нея и работата. Надявам се да намерим време да запишем някоя и друга нова песен, но все пак трябва да си плащаме сметките, а от известно време вече не успяваме да се издържаме с музика, така че се налага да бачкаме, за да оцелеем...

  • Поводът, по който те потърсихме, е оповестената преди броени дни новина, че Clawfinger ще изнесат първия си концерт в България, и то съвсем скоро - на 16 август. Как се стигна дотук?

    Много просто - организаторът се свърза с нас и ни попита дали искаме да свирим, а ние се съгласихме, тъй като предложението му беше добро. Това е.

  • Би ли представил с по няколко думи музикантите, които ще видим заедно с теб на сцената в Бургас?

    Micke "Бавният" Dahlen е на барабаните. Секси тип и... машина, проектирана да издържа вечно - като батерия "Duracell"! Andre "Звярът" Skaug е отговорен за баса, хедбенгинга и стейдждайвинга. Всяка вечер избухва на сцената... и никога не умира! Jocke "Лудият учен" Skog се занимава с клавири, бекинг вокали, семпли и епизодични изблици на смехотворна глупост. Bard "Дъртакът" Torstensen играе ролята на китарист, бекинг вокалист и бавачка на останалите бебета в групата. Що се отнася до Zak "Нехранимайкото" Tell - пищя, крещя, падам по сцената, използвам мониторите като рампа и плюя напосоки!

  • Имайки предвид, че това ще е първият ви концерт в България, да очакваме ли по-специален сетлист по време на шоуто ви?

    Сетлистът за концертите ни винаги е специален, ха-ха-ха! Не, сериозно - не сме го обсъждали все още, така че ще видим какво ще измъдрим в крайна сметка и дали ще спретнем някакви изненади. Единственото, което мога да обещая отсега, е, че ще се постараем никой от присъстващите да не забрави изпълнението ни! Искаме всички да се чувстват като на голям купон - все едно сцената не съществува, а дивеем заедно, като един! А относно сетлиста ни - винаги свирим песни от цялата ни кариера, така че очаквайте само хитове!

  • Фестивалът, в чиито рамки ще свирите тук, е кръстен "Spirit of Burgas", а това ще е второто му издание. Чувал ли си нещо за него или поне за град Бургас, където ще се проведе събитието?

    Не, съжалявам, но трябва да призная, че съм просто едно невежо копеле от някаква си рок група и не знам абсолютно нищо. Срам ме е, но това е положението.

  • Clawfinger ще свирят в третата вечер на фестивала на главната сцена заедно с The Crystal Method.

    Сериозно? Не знаех, но новината е чудесна! Адски се кефех на албума им "Vegas", когато излезе през 1997 г., но след това спрях да ги следя. Надявам се да успеем да ги гледаме - би било страхотно!

  • Clawfinger
  • Мястото на хедлайнър в първата вечер на феста е отредено на Faith No More. Какво мислиш за тях и за скорошното им събиране?

    Присъствах на един от концертите им преди няколко седмици и беше невероятно. Все още са фантастчна група - една от най-добрите! Категорично попадат сред любимците ми за всички времена! По принцип не обичам риюниъни, тъй като в повечето случаи музикантите са отегчени, нямат вдъхновение и се събират и свирят само заради парите, но Faith No More определено изглеждаха така, все едно се забавляват искрено, което е страхотно! Жалко, че няма да можем да гледаме шоуто им България.

  • Относно Clawfinger - изминаха две години от появата на последния ви студиен диск, "Life Will Kill You". Би ли могъл да заявиш днес, точно 24 месеца след издаването му, че албумът е успешен?

    Трудно е да се каже, тъй като хората вече не купуват дискове. Все пак останах с впечатлението, че албумът ни се прие добре - най-вече заради реакцията на публиката към парчетата на живо. А ако трябва да говоря от изцяло лична гледна точка - мисля, че "Life Will Kill You" попада сред добрите ни творения.

  • Предполагам, че вече работите над следващия си албум...

    Уви - не. И на петимата ни се налага да бачкаме, за да свързваме двата края, поради което почти не ни остава време да композираме нова музика. Имаме идеи, записани по харддисковете ни и чакащи да бъдат превърнати в песни, но за момента нямаме време. Надявам се да нагласим нещата, но, както вече казах - трудно е, когато имаш работа и деца, а разполагаш само с 24 часа в денонощието.

  • Посланието ти към българските Clawfinger-орди?

    Бъдете пичове, бъдете себе си, продължавайте да продължавате и никога не се предавайте, ако вярвате, че вършите нещо правилно!

  • Нещо да добавиш?

    Music is the best!

  • Така е. Благодаря ти за отделеното време! Ще се видим в Бургас на 16 август!
  • Clawfinger