SIXX: A.M. - "Modern Vintage"

2014, Eleven Seven Music

Вероятно мнозина биха приели за задължително споменаването на Nikki Sixx и спускането на паралели и сравнения към Motley Crue, когато обектът на дискусия е Sixx: A.M, но предполагам, че това би бил обясним подход само и единствено ако е видимо, че профилът на тази супергрупа се стреми към следване успешните формули и концепции на първообразите си. За щастие, тук случаят не е такъв и множеството от фенове на тази формация биха потвърдили охотно, че Sixx: A.M далеч не е просто проект на няколко успешни музиканти, търсещи допълнителни доходи, а пълнокръвна група със собствен и отличителен образ и специфика.

   Оксиморонното наименование на "Modern Vintage" всъщност е изключително акуратно в задачата си да представи тематично материала в третия студиен албум на Sixx: A.M, използвайки по-нестандартен подход. Най-отличителното качество на тази банда винаги е била способността за създаване на различен тип песни, в които обаче винаги се прокрадва ефирната специфична атмосфера, която сплавта от тези трима изключителни музиканти и творци успява да сътвори. Ако не сте наясно с предните два албума на американците- става въпрос за имплементирането на изключително тъмни, мрачни и отличителни настроения и атмосфера в класическа рокенрол концепция и стилистика. "Modern Vintage" все пак е видимо по-позитивен и светъл албум в сравнение с меланхоличните си предшественици, но горепосоченото качество и неговите ефекти отново са налице и в тези нови единадесет песни. Интересен и впечатляващ факт, говорещ красноречиво за таланта на фигурите, стоящи зад този запис, е постигнатото високо ниво на хомогенност, въпреки множеството разностранни влияния и течения, вдъхновили неговото създаване. "Modern Vintage" събира в себе си есенцията на значим брой периоди, означили със съществуването си историята на любимата ни музика, като именно създаването на тази специфична смес от различни подходи е отговорна за характерния облик на този албум, колкото и парадоксално това да звучи. Рок, поп, джаз, фънк, диско, кънтри преплитат контури и маркират класата и стила на третия студиен диск, създаден от Nikki Sixx, DJ Ashba и James Michael. Палитрата от различни нюанси и вдъхновения само спомага и подчертава забележителния композиторски усет на Sixx: A.M, които успяват впечатляващо умело да боравят с този широк по обхват арсенал от изразни средства, създавайки комплексен продукт, който притежава доста приятното свойство лесно да ангажира вниманието на всеки, който му обърне внимание.

   На пръв поглед със сигурност не можем да говорим за ясно изразени компоненти, които да помагат на Sixx: A.M. да изпъкват по категоричен начин пред множеството си други колеги тези дни, но и точно това е един от моментите, които правят музиката на тази група толкова интересна и приятна - липсата на излишни претенции и стремежът към създаването на въздействащ материал. При тези музиканти предоставянето на мелодия, определено настроение и вкарването на идеи в песните е с акцент, а това е един от най-подходящите методи при създаването на музика, на който обаче сме свидетели твърде рядко тези дни.


1111111ooo

Davidian