THANATOS - "Global Purification"

2014, Century Media Records/Animato Music

Кои бяха тези Thanatos? Както се случва с повечето истински култови групи, историята е още по-интересна от музиката им. Винаги ще се намери кой да спори, но за метъл историците Thanatos е първата екстремна банда на Холандия. Ядрото й - Stephan Gebedi (вокал и китара, понастоящем и в Hail Of Bullets) и Paul Baayens (китара, още в Asphyx и HOB) влиза в бруталния бизнес още през онази паметна 1990 г., и от тогава следват вече шест дългосвирещи албума. Мислите ли, че нещо се е променило в звука на групата оттогава? Не бъдете наивни, холандци са това. За тях всяко по-ново влияние от това на ранните Slayer и Bolt Thrower е пълно табу, а нарушите ли разпоредбите на местната сцена, осъмвате мъртви и низвергнати като Pestilence. Това обяснява защо новоиздадения "Global Purification", записан в състав Stephan Gebedi, Paul Baayens, Marco De Bruin (бас) и Yuri Rinkel (барабани, екс-Melechesh) звучи като прясно изровен и току-що експлодирал снаряд от Втората световна война.

   По същество, стилът на Thanatos се намира в средата между Asphyx и Sinister, съчетавайки праволинейността на първите със скоростта и траш-влечението на вторите. Звукът на "Global Purification" е преднамерено уродлив, но това е единственият по-непретенциозен аспект на албума. Всичко друго е на познатото високо ниво, зарязвайки прогреса в името на автентичността. Наскоро направихме забележка на Obituary за нещо подобно, затова държа да поясня, че Thanatos са по-изобретателни и песните им не звучат толкова елементарни и скалъпени. Холандците защитават черния си пояс си с много стегнато свирене, последователно композиране, редки но внушителни мелодии, и разнообразие. Мащабността на класическия хеви метъл си проправя път в соло секцията и ехтящите рифове на "The Murder of Innocence", а "Nothing Left" и "The Demonized Minority" са истински дуум-дет епоси. Непрескочимото влияние от Asphyx избива в зловещата среднотемпова "Infestation of the Soul". "Queen of Gore" и "World Jihad" са триминутни заколения по бързата процедура, които в някое алтернативно измерение са си парчета на Slayer. Всичко това е разпределено в различни съотношения в десетте песни на "Global Purification".

   Без излишни празнословия, албумът е празник за ценителите на старата школа, Thanatos са в перфектна форма, а геноцидът продължава!


11111111oo

Nespithe