VELIAN - "Godless"

2019, Самиздат

Там, в стария замък, който се вижда за малко само в сумрака на разсъмването или в тъгата на залеза, звучи музика, която предизвиква видения. Визии на стар уютен свят, рухнал под тежестта на своето его. Тези картини те привличат и ти се иска да пристъпиш в тяхната алтернативна реалност. Но жестоката каменна девица иска данък една човешка душа, за да затвори всевиждащите си очи и да допусне някой в селенията на илюзиите му.

   Така виждам света в музиката на родната група Velian. Субективно е, но е обективен факт, че славната петорка е невъзможно да ви остави безразлични към това, което твори. И то е един чудесен образец на небосклона на родната сцена. С радост може да ви съобщим, че Velian вече представят дългоочаквания си дебютния албум "Godless". Още преди три години те открехнаха малко завесата около какво може да очакваме с издаването на ЕР-то "Fireflies" (2016).

   Да представим петимата герои, които определят стила си като "дарк метъл" - Иван Иванов - вокали, Дилян Недев - китари, клавишни, Васил Симеонов - китари, Антонио Митов - бас, Велизар Болчев - барабани. Да отдадем и дължимото на всички, включили се в съдаването на този прекрасен продукт – албума "Godless". Константин Генчев от столичното студио "MIG7" е извършил смесването и мастерирането. Обложката, както и на цялостното художествено оформление на изданието е дело на Мирко Станчев от "Illogical Conversions".

   Обложката изобразява безмилостната каменна дева, оживяла и вдигнала ръце за молитва или проклятие. Наоколо се руши мистичният замък или пък затворът на илюзиите. Фонът е мрачен в зелено-кафяво, но над главата на девицата се вижда кръг светлина. Книжката към диска е в същата стилистика, но навсякъде през тъмните тонове си пробива път някакво сияние. Светът на Velian иска да ви натъжи и вглъби в себе си, но не и да ви смаже, защо иначе винаги ще присъства образът на искрящата надежда.

   Песните отразяват лутането на душата, докато накрая намери сила да се противопостави и да избере път към светлината. Не напразно последното парче се нарича "In the Name of Power". Всъщност дори от заглавията на песните може да се състави разказ или да се проследи нишка, без албумът да е концептуален. Настроението на творбата постепенно ви обгръща и омотава като фина паяжина. Още първото парче "Silent Assassin" разбива всякакви очаквания, че пътешествието в света на Velian ще бъде просто. Измамните проблясъци на "Fireflies" не водят към изхода, а към долния свят, където трябва да се преживее личната Голгота ("Broken", "Godless", "The Darkness Within"). Следва среща с владетелката на този странен свят - "Maiden of Stone". Ако жестоката девица не успее да ви пречупи, постепенно лутанията придобиват някаква посока и се излиза на светлия път. Дълбоко в сърцето остава изкушението да се върнете и принесете в жертва душата си и да останете завинаги в света на светлосенките.

   Дебютният албум на Velian "Godless" е едно забележително творение на родната музикална сцена. Ако трябва да му се сложи някакъв етикет, той е "задължителен за слушане".


1111111111

HeathenHeart




 Други ревюта на VELIAN