VINTERSORG - "Orkan"

2012, Napalm Records/Wizard

Безспорния талант на певеца-мултиинструменталист Andreas "Vintersorg" Hedlund отново е намерил блестящ начин да отдаде почит на майката-природа в албума "Orkan" ("Ураган"). Вдъхновени химни възпяват едновременно едни от най-яростните и едни от най-прекрасните проявления на първичното начало на естеството. Подпомогнат от виртуозните китари на Mattias Marklund, Vintersorg прави своеобразна "разходка" из творчеството си, подлагайки го на нова интерпретация. Откъси от старинни мелодии констрастират с тежки рифове, последвани от прогресив забежки. Всичко това е допълнено от северната екзотика на текстовете, изцяло на шведски език.

   "Orkan" се явява естествено музикално и смислово продължение на предния албум на групата "Jordpuls" ("Пулсът на земята"). Без всякакво интро, "Istid" ("Ледена епоха"), първото парче от новия албум, хвърля в дълбокото с напрегнат ритъм, който с развитието на песента се укротява на моменти в лирични сола. Преходите в мелодиите са характерен похват на Vintersorg, като му позволяват да предаде естествените възходи и спадове на настроението, както и да разгърне богатата си музикална фантазия с използването на различни инструменти и начини на пеене. Получава се илюзия за някакъв музикален разговор, където различни пасажи се смесват по определен, известен само на композитора ред. Независимо от сходната схема на песните, именно "гадаенето" какво ще се чуе след малко поддържа интригата. "Ur Stjarnstoft Ar Vi Komna" ("Родени сме от звезден прах") е песента, в която най-силно преобладават прогресарските тенденции. "Polarnatten" ("Полярната нощ") е едно от най-хубавите парчета в албума, което започва с цигулков мотив, бързо атакуван от агресивно харш пеене, което от своя страна прелива в приятна фолклорна мелодия с чисти вокали. Едноименната с албума песен, "Orkan", е също със силно присъствие на фолк метъл елементи, като на моменти звучи като изпълнена от Ensiferum. Със всяка следваща композиция в албума все повече преобладават напевни мелодии и агресията се затихва, но без да се губи съвсем. Новороденото човечество признава върховенството на природните стихии, но заявява и правото си на живот чрез отворения финал "Urvadersfangen" ("Затворник на първичното време"). Символичният момент на изпитание чрез загубата на свободата е абсолютна заявка за продължение на музикално-мисловното пътешествие през времето, пространството и съзнанието.

   Като цяло албумът е блестящ пример за частична творческа ретроспекция с нов прочит. Много добре е осъществен прехода от предишни проекти, както и зададена идея за бъдещи продължения. Vintersorg за пореден път провокира интелекта на слушателите чрез естествената и същевременно мистична връзка минало-настояще-бъдеще.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на VINTERSORG