"Midalidare Rock", Ден 3 - урагани с нежни имена

17 юли 2022, 16:49 ч. 4202 / 7 7
пред./следв.

   В горещия 16 юли, трети пореден ден от второто дългоочаквано издание на фестивала "Midalidare - Rock in the Wine Valley", силно дамско присъствие озари сцената благодарение на бандите PROJECT RENEGADE от Гърция, BEYOND THE BLACK от Германия и WITHIN TEMPTATION от Нидерландия, а между тях като нешлифован диамант блестеше изцяло мъжката швейцарска формация SHAKRA. Публиката ставаше все по-многобройна с течение на вечерта и за хедлайнерите наброяваше повече от 10 000 души.

   Музикалната програма в съботния следобед започна по график в 18:00 ч. с представянето на южните ни съседи PROJECT RENEGADE, млада група с под 5-годишен стаж, която усилено разпространява своя алтернативен груув метъл с електронна окраска, като участва в множество летни фестивали. Квартетът, предвождан от вокалистката Marianna Florou, излезе с черно-бели "униформи" с логото на бандата, а атрактивният барабанист Ody Beats носеше страховита маска и червено-бяла боя на лицето си. Marianna неуморно размяташе дълги до кръста плитки и подскачаше в такт, докато PROJECT RENEGADE изпълняваха ритмични парчета като "One of the Crowd", "The Fix Is In" и "The Strain". При последната имаше плах опит за предизвикване на мошпит, но със стотина разпръснати човека пред сцената резултатът бе предизвестен. Групата обаче даде всичко от себе си и след около 30 интензивни минути се сбогува с българските си фенове, а Ody вероятно записа рекорд за най-много хвърлени в публиката палки - поне три чифта по време на сета и още толкова след края му.

project renegade

 

   Ред бе на единствената група, която не се вписваше в концепцията за "женски" ден на фестивала - SHAKRA. Две години и една пандемия по-рано LACUNA COIL бяха част от предвидената програма, но за съжаление вчера не видяхме Cristina Scabbia и компания. Затова пък петимата музиканти от Швейцария, непознати вероятно на голяма част от българската публика, спечелиха не едно рокаджийско сърце със своя неподправен хардрок, ехо от 80-те и 90-те години на миналия век, който кара кръвта да пулсира с ритъма на мотоциклетен двигател. Това си пролича в сгъстяващите се редици пред сцената, където към края на сета на швейцарците имаше поне 1000 души.

   SHAKRA съществуват от около 25 години и имат 12 студийни албума в дискографията си. От актуалния "Mad World" (2020) чухме зареждащите композиции "Fireline" и "A Roll of the Dice". Сравненията с MOTLEY CREW и SKID ROW не биха били безпочвени, макар че фронтменът Mark Fox и колегите му не залагат толкова на визия или дръзко сценично поведение, колкото на безкомпромисно свирене и пеене. Mark вдъхновяваше с дрезгав тембър и заразително добро настроение, а китаристът Thom Blunier нижеше мелодични сола. Редуваха се среднотемпови и по-бързи композиции, като само минути след началото втората песен "Raise Your Hands" вдигна стотици юмруци към небето, а "Something You Don't Understand" накара присъстващите да подскачат в синхрон. Към края на сета, за "Ashes to Ashes", дори се чуваха припяващи гласове от тълпата. Неусетно отлетяха 47 минути и SHAKRA си тръгнаха от сцената с най-голямата награда - любовта на феновете.

Сетлист на SHAKRA:
01. Fireline
02. Raise Your Hands
03. A Roll of the Dice
04. Hello
05. Something You Don't Understand
06. Life Is Now
07. High Noon
08. Too Much Is Not Enough
09. Ashes to Ashes
10. Rising High


shakra

 

   Наближаваше 20:15 ч. и под лъчите на залязващото слънце всеки момент щеше да изгрее изящното бижу на вечерта - младата красавица с омаен глас Jennifer Haben. Разнасящата се от колоните "Paint It Black" на THE ROLLING STONES бе закачка с името на германската банда, чиято първа поява в България бе очаквана с нетърпение от мнозина. Създадена едва през 2014-а, симфоник метъл формацията BEYOND THE BLACK направи фурор с първото си участие на легендарния фестивал "Wacken Open Air" през същата година и бързо натрупа фенска маса в родната си Германия още с дебютния албум "Songs of Love and Death" (2015). Вокалистката Jennifer, съпровождана от китаристите Chris Hermsdorfer и Tobias Lodes, барабаниста Kai Tschierschky и сесийния басист Linus Klausenitzer, завладя сцената на "Midalidare Rock" с позитивна енергия и завидни гласови възможности. Фронтдамата излезе с ефектна дълга наметка, която свали след първата песен, за да разкрие изваяна фигура в тесни черни одежди с акцент от черни пера на раменете, които са препратка към гарвана, символ на групата.

   Още след откриващата песен публиката разбра от самата Jennifer, че първото ѝ гостуване в България съвпада с 27-ия ѝ рожден ден. Феновете спонтанно и ентусиазирано запяха "Happy birthday to you", а китаристът Chris ги окуражи с жестове и вокална подкрепа. Последваха композиции, издържани в най-добрите традиции на симфоничния метъл, в които сладкогласната Jennifer често си партнираше с харш вокалите на Chris и мяташе коси на фона на тежки рифове, преплетени с атмосферични клавири и редувани с лирични моменти, когато трелите на певицата блесваха в цяла си прелест. Застъпени бяха и четирите студийни издания на BEYOND THE BLACK. Фронтдамата изпълни "Human" (от "Horizons", 2020) със загадъчна червена маска пред лицето си. Заглавната песен от излезлия през 2018 г. албум "Heart of the Hurricane", която е и едно от най-слушаните парчета на групата онлайн, въвлече публиката в куфеене и припяване от сърце. "Lost in Forever" (2016) присъства в сетлиста с три композиции, а от дебюта "Songs of Love and Death" (2015) чухме цели четири, сред които се открои "In the Shadows". "Не знаем какво ни предстои, затова трябва да празнуваме всеки миг от живота" - заяви Jennifer, преди да я запее. Не липсваше и пресен материал - новият сингъл "Reincarnation" бе представен с няколко думи за интересния видеоклип към него, пуснат в интернет едва преди няколко седмици.
Един час след началото на вихреното шоу на BEYOND THE BLACK, петимата музиканти си направиха традиционната снимка за спомен с публиката и се скриха зад кулисите, за да продължат да празнуват рождения ден на вокалистката.

Сетлист на BEYOND THE BLACK:
01. Horizons
02. Lost in Forever
03. When Angels Fall
04. Human
05. Heart of the Hurricane
06. Reincarnation
07. Songs of Love and Death
08. Heaven in Hell
09. In the Shadows
10. Shine and Shade
11. Hallelujah


beyond the black


   Трепетното очакване наелектризираше нощния въздух и тълпата пред притъмнялата сцена се разрастваше в подготовка за третото гостуване на нидерландците WITHIN TEMPTATION на българска земя. Припомняме, че Sharon den Adel и момчетата ѝ вече са ни посещавали в рамките на фестивалите "Sofia Rocks 2012" и "Kavarna Rock 2015". Снощи, точно в 21:46 ч., шармантната вокалистка излезе пред публиката с приковаващи вниманието атрибути - корона от шипове (която може да се види в най-новия видеоклип на групата към сингъла "Don't Pray for Me") и златист ръкав-броня. Съпътстваха я верните ѝ другари - китаристите Ruud Jolie и Stefan Helleblad, Jeroen van Veen на баса, Martijn Spierenburg зад клавирите и Mike Coolen на барабаните.

   След откриващата "See Who I Am" обаче Sharon свали бляскавите аксесоари, а минута по-късно музиката секна внезапно поради проблеми с озвучаването. Докато се работеше те да бъдат отстранени, се наложи фронтдамата на WITHIN TEMPTATION да развлича публиката с истории. Тя разказа колко много обича вино и как в село Могилово се е почувствала като в рая, а после си припомни неловка и смешна среща с вокалиста на UGLY KID JOE (които са в програмата на четвъртия фестивален ден) по време на "Sofia Rocks 2012". В историята с Whitfield Crane имаше закачка с песента на THE CLASH "Should I Stay or Should I Go". Малко след това усиленият труд на саунд-инженерите даде резултат и "In The Middle of the Night" бе подхваната отначало с активното участие на феновете, които с цяло гърло припяваха мелодията на рифа.

   WITHIN TEMPTATION ни запознаха с част от новото си творчество, като изпълниха три песни, които се появяваха като сингли в Интернет пространството през изминалите две пандемични години и ще бъдат включени в предстоящия албум: "The Purge", "Entertain You" и "Shed My Skin". Някои от зрителите на концерта коментираха, че Sharon пее на плейбек, но е редно да отбележим, че композициите на нидерландската банда биха звучали постно без допълнителните вокални линии, често изпълнявани в студиото от гостуващи певци, затова е напълно логично на концерт да звучат и вокали на запис. Такъв бе случаят с "Paradise (What About Us?)", на която Tarja Turunen присъстваше виртуално на екрана в дъното на сцената, но това не пречеше на Sharon да пее на живо и нейните партии. Чухме и нахъсващото рапиране на Xzibit в "And We Run", но изцяло липсваше свръхпопулярната колаборация с Keith Caputo (сега известен като Mina Caputo) - "What Have You Done".

   Като стана дума за липси, най-запалените фенове на нидерландската симфометъл формация сигурно ще изредят още много любими свои парчета. Някои от тях вече сме чували при предишните гостувания на групата, а не може да очакваме непрекъснато да се изпълняват песни от по-ранното творчество на постоянно развиваща се група. "Mother Earth" за финал - концертната емблема на бандата - присъстваше за радост на всички. WITHIN TEMPTATION показаха стабилен професионализъм на сцената на "Midalidare Rock" и не трепнаха заради техническите спънки. Светлинното шоу и анимациите на екрана бяха въздействащи и обогатяващи преживяването. Sharon не спря да повтаря колко много харесва публиката в България. Певицата заяви и твърда гражданска позиция, като развя синьо-жълт флаг и посвети парчето "Raise Your Banner" на хората в Украйна, които са засегнати от войната.

   Час и 24 минути, петнайсет песни - толкова продължи третият концерт на WITHIN TEMPTATION в България. Добър или лош - колкото хора, толкова и мнения. Несъмнено ако Sharon и компания се завърнат след няколко години, няма да липсват желаещи да ги видят отново и да се потопят в емоцията на музиката им.

Сетлист на WITHIN TEMPTATION:
01. See Who I Am
02. In the Middle of the Night
03. Paradise (What About Us?)
04. The Purge
05. Faster
06. Stand My Ground
07. Entertain You
08. Shed My Skin
09. And We Run
10. Raise Your Banner
11. Supernova
12. The Reckoning
13. Our Solemn Hour
14. Stairway to the Skies
15. Mother Earth


   Остават броени минути до началото на последния, четвърти ден на фестивала "Midalidare - Rock in the Wine Valley", който ще бъде закрит от титаните JUDAS PRIEST с концерт, част от турнето по повод 50-годишния юбилей на британските ветерани (отложено с две години поради COVID-19 пандемията). Преди тях ще свирят още THE DEAD DAISIES, UGLY KID JOE, FREEDOM CALL и SILENT WINTER.


Текст: Florimel
Снимки: Маруш "Луци" Денчев   В галериите ни може да разгледате:

Снимки на PROJECT RENEGADE
Снимки на SHAKRA
Снимки на BEYOND THE BLACK
Снимки на WITHIN TEMPTATION

 

within temptation

within temptation

sharon den adelКоментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


dido the great 18.07.2022 20:09:27 отговори + 5 1
Within temptation са ми любимци. Гледам ги за трети път и за втори усещам плейбеци повече от нормалното. Не съм специалист. Нека другите да кажат как усетиха концерта.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 18.07.2022 18:10:51 отговори + 7 0
Shakra - много добри. Заради тях отидох на третия ден Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 18.07.2022 12:23:04 отговори + 0 3
Още пътувам. Като се прибера ще разказвам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

добро 18.07.2022 11:27:08 отговори + 8 1
И съботата беше добра с холандците, но неделята беше велика с Metal GOD!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Асд 18.07.2022 06:10:51 отговори + 22 1
Наистина страхотен фестивал стана. Организацията надмина всички очаквания. Въпрос към WeRock - защо няма репортаж от wolf fest? Събитие с candlemass и mayhem според мен също заслужава медийно покритие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


маке 18.07.2022 00:23:22 отговори + 10 0
vgngh да спре да апва и да направи гладна стачка, та да ни отърве от мъките си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vgngh 17.07.2022 20:16:17 отговори + 3 13
гъркинята да апва повече ябълки и салати Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".