Поредното последно преброяване: EUROPE в София на 16 май

17 май 2017, 11:30 ч. 4800 / 15 14
пред./следв.

   В далечната 1986 г. една песен можеше да се чуе навсякъде - "The Final Countdown" на EUROPE. Дали защото вече беше повял вятърът на промяната или тогавашните власти я намериха за безобидна, но тя шестваше навред. Звучеше често по националното радио, не минаваше дискотека или парти без нея и почти всички я харесваха, т.е. обединяваше феновете на повечето музикални течения от онова време. А симпатичните тупирани светлокоси скандинавци от групата караха момичетата да въздишат по тях.

   Тези времена са отдавна отминали, но "The Final Countdown" остана един от вечните рок хитове и продължава да събира феновете на EUROPE по света. Самите музиканти известно време се опитваха да излязат от сянката на великата си песен, после се примириха, чинно завършват концертите си с нея и продължават да правят нова музика, каквато им харесва. Но сега да разкажем какво се случи снощи, 16 май, в зала "Арена Армеец" в София.

   Придвижването, паркирането и влизането в залата протичаха съвсем спокойно. Полицаи и охрана даваха указания за местата на колите и зрителите по сектори. Организаторите "Bulgarian Live Music" се бяха погрижили за точното спазване на графика на събитието. Имаше достатъчно храна и напитки без опашки.

   Точно в 19:30 ч. на сцената се качи подгряващата българска група SEVI. Публиката все още се събираше, но това не попречи на родната банда да забие с хъс и настроение, които постепенно се предадоха на присъстващите и те откликваха с усилващи се аплодисменти след всяко следващо парче. SEVI споменаха, че не за първи път делят една сцена с EUROPE. През 2014 г. в Каварна нашенците откриваха в деня, в който шведите бяха хедлайнъри. SEVI изнесоха около половинчасов сет и изпълниха някои от най-известните си песни, сред които хитовете от последния им албум "The Battle Never Ends", "On My Own", "Crazy" и "Destiny".

 

sevi

 

   Около 20:30 ч. дойде време за главните "виновници" на вечерта – EUROPE, посрещнати от възторжените викове на публиката. Шведите наченаха сета си с две парчета от последния си албум "War of Kings" (2015) - едноименната, вдъхновена от романа "Червеният змей" на Франс Бенгтсон и "Hole in My Pocket". След това бандата "атакува" с един от най-големите си хитове - "Rock the Night" - и нещата започнаха да се случват. Публиката ревна доволна, Joey Tempest започна упражнения по български език: "Добър вечер, София!", "Благодаря!", "Прекрасни сте!". Явно родната ни реч добива популярност в Швеция, тъй като преди два месеца SABATON също ни говориха на български.

   EUROPE са една от обичаните от нашата публика групи. До вчера бяха имали три концерта в три български града - Ловеч, София и Каварна (съответно през 2007, 2012 и 2014 г.). Шведите също очевидно снощи се чувстваха добре, като сред приятели. Получи се концерт с изключително приятна, задушевна атмосфера. Много от песните, особено по-известните, бяха в изпълнение група плюс публика. Дори телефонната истерия за селфита и заснемане изглеждаше почти мила, а люлеещите се светещи екрани в ръцете създаваха своеобразни илюминации и допълваха не особено пищните светлини на шоуто. Разточителство на ефекти обаче изобщо не беше нужно, защото всички присъстващи в залата получиха това, за което бяха дошли. Групата - признание и любов, публиката - песните, които искаше да чуе.

   Настоящето турне на EUROPE е посветено на 30-годишнината на албума им "The Final Countdown" (1986), включващ едноименната песен, донесла световна слава на групата. След "голямата депресия" за класическия метъл и хард рок в началото на 90-те години, EUROPE, както и други групи, започват нов период в творчеството си в началото на новото хилядолетие. Снощи Joey Tempest и компания бяха "забъркали" сетлист, в който бяха включени както огромните им хитове, така и нови композиции. Последните също бяха приети възторжено от публиката. Именно с нова песен - "Days of Rock 'n' Roll" от албума "War of Kings" (2015), завърши редовният сет на групата. Никой от публиката обаче не помръдваше от мястото си, защото всички знаеха, че ще има бис и той ще бъде "The Final Countdown". Едно последно усилие за група и публика, възторжени викове от хиляди гърла и концертът приключи. Очакваме следващия, за да изпеем отново: "We're leaving together, But still it's farewell … It's the final countdown".

Сетлист на EUROPE:
01. War of Kings
02. Hole in My Pоcket
03. Rock the Night
04. Scream of Anger
05. Last Look at Edеn
06. Carrie
07. The Second Day
08. Firebox
09. Sign of the Times
10. Girl from Lebаnon
11. Ready or Not
12. Nothin' to Ya
13. Superstitiоus
14. Cherokee
15. Days of Rock 'n' Roll
Бис:
16. The Finаl Countdown

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Над 60 снимки от концерта на EUROPE в София на 16 май ще намерите в нашите галерии.

 

europeКоментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


RockPro 18.05.2017 22:07:22 отговори + 4 2
Абе хлапета, какво е това глем ? Пичовете си свирят рокНролл. Глем банда са Ню Йорк Долс, Суийт, Т-рекс...няма да ги изброявам... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ченко Чонеф 18.05.2017 10:20:41 отговори + 5 2
Мега яки както винаги. Завършекът бе класика. Колко сме танцували на това парче като ученици. Понапих се, а краят в Рокенрола с яките мацки не беше за изпускане. С приятелите ми сме измислили изненада за многобройните рок фенове на Юръп от провинцията. Следете интернет каналите за повече информация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.05.2017 22:31:43 отговори + 13 5
Не знам дали трябва да го казвам, но Юръп като че ли ми харесаха повече дори от Пърпъл. Никога не съм им бих масивен почитател, понеже преди мислех, че свирят само глем, но откак чух "War of Kings" за пръв път, бързо се изкачиха в категорията "любими групи"... а между другото този албум е сред най-любимите ми МЕТЪЛ албуми. Редом до любимите албуми на Дио, Меноуор, Моторхед, Мейдън, Прийст и прочие. Някои групи стават посредствени с всеки следващ албум, за жалост, но Юръп са едно от онези редки изключения...

Относно Севи, останах наистина, наистина приятно изненадан (както често се случва с подгряващите групи, които гостуват). Хората тук обичат да ги плюят и затова си мислех, "кой знае каква боза ще са", но след сета им останах без думи. Трябва да се гордеем с такива БЪЛГАРСКИ групи и музиканти, но по стара традиция трябва да се изхрачим по всичко родно (имаше едно стихотворение, казва се "Аз съм българче" от Иван Вазов...). Вярно, нищо в тази селска държава не е истинско в наши дни, но таланта и Господ не може да ти го отнеме! С удоволствие си купих диска на Севи и съм в очакване да обявят още концерти - спечелиха си фен

Юръп излязоха на сцената точно с любимата ми тяхна песен, а след това изпълниха някои от най-големите си хитове. Всичко беше невероятно. Светлините, озвучението, музиката. Което е някак си необичайно за "Армеец". Винаги съм казвал, че такива концерти са за стадион.

За жалост концертът беше прекалено къс. Едва час и двадесет минути. Гледах в Setlist.fm кои песни са изпълнявали на другите концерти - целият "The Final Countdown" и целият "War of Kings"!!! А при нас - едва 16 песни. Това беше единственото ми разочарование (освен селянинът, който изкъпа мен и още няколко човека с бира). И въпреки това всичко мина така неусетно...

На този етап се чудя дали е възможно група от Швеция да разочарова (освен ако не са заизани момченца, подгряващи МегаДейв).

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 17.05.2017 23:44:49 + 2 8
Юръп ги нЕма в Енциклопедия Металум, а сега, де. Как така ти харесват? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 18.05.2017 04:30:41 + 4 3
Може би защото се водят хард рок група, а енциклопедията е само и единствено за истински метъл групи? Аце-Деце и Цепелин също ги няма, макар да са допринесли за развитието на метъла повече от седемдесетарските групите. Но се водят хард рок. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 18.05.2017 04:31:45 + 2 2
повече от 99% от седемдесетарските групи*** Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 18.05.2017 07:39:24 + 7 0
В интерес на истината, до преди известно време в ЕМ имаше повече групи, метъл в по-широк смисъл и беше по-полезна. После се направиха на "трута", махнаха част от групите, защото не били баш метъл и всъщност загубиха част от полезната информация, защото махнаха и популярни имена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 17.05.2017 21:32:52 отговори + 10 3
За мен е 10ти концерт на Юръп. И пак не ми е достатъчно. WeRock, не пишете глупости, това е друго турне. Няма нищо общо с предното. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 17.05.2017 14:57:10 отговори + 10 1
Голяма група са Юръп, екстра концерт стана, жалко за малобройната публика.
Лично бих предпочел 2-3 песни по-малко от последния албум за сметка на някоя от Start from the Dark или Secret Society, ала за 80 минути свирня не можем да искаме повече.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Дедо ви рок от епохата на 17.05.2017 14:08:24 отговори + 14 9
Поклон пред EUROPE до КОСМОСА.Еми думите ми не стигат......Без гел-без грим-без фалш-без Лейди Гага-без пози и чупки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

God of Violence 17.05.2017 14:21:58 + 6 9
Ти си бил пиян! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 18.05.2017 04:33:48 + 2 2
Не знам Лейди Гага защо я намесваш, но Юръп от доста време вече не свирят глем Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

123 17.05.2017 12:15:33 отговори + 35 1
Стегнат, интелигентен концерт, шведска му рабога. Europe винаги са си били такива - няма много лигавщини, но има много музика, знаят за какво са там. Публиката не беше много, което за мене е добре, тъй като си беше просторно, нямаше простотии и блъсканица. Звукът като цяло беше добър. Джоуи като загря след втората песен вече много добре стана. Продължава да си обогатява репертоара на български, още два-три концерта и ще го говори гладко :-D На Scream of anger, Second Day, Carrie и Cherokee беше вълшебно, много се изкефих. Този концерт обаче не е част от турнето за 30 г. The Final Countdown, както първоначално го рекламираха, а е началото на лятното им турне. Личи си по сетлиста, за 30 г. The Final Countdown свиреха повече парчета от албума, чудя се дали не беше и целият. Качествена група, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 17.05.2017 11:47:08 отговори + 28 4
Аз съм доволен от концерта. Първо SEVI забиха здраво. Струва ми се, че гласът на Светлана е станал по-силен и по-изчистен с времето. После и Europe се раздадоха до край. Хареса ми, че влагаха много енергия в изпълненията. Сетлистът беше много добър. Аз знаех предварително, че Джоуи стига до определен тон и не може вече да пее по-високо. Но въпреки това не се пестеше. И накрая финалът наистина беше грандиозен. Още, когато зазвуча тътенът на The Final Countdown цялата публика беше на крака. А когато изтрещяха и китарите групата наистина звучеше смайващо и грандиозно. Изобщо това бяха онези Europe, за които си мечтаех! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".