Пореден исторически концерт у нас - U.D.O. заснеха DVD в София

16 ное 2011, 22:02 ч. 1665 / 19 39
пред./следв.
След четири гостувания у нас, от които две с ACCEPT (през 1993-а в София и 2005-а в Каварна) и две с U.D.O. (през 2004-а в София и 2008-а в Каварна), Udo Dirkschneider реши да запише концертен албум и DVD в столицата ни. Това се случи на 16 ноември, 2011 г., а свидетели на събитието, организирано от "Rock bar Fans", станаха близо 2000 родни метъл фена. Да, Dirkschneider не е първият, който прави подобно нещо - METALLICA, SLAYER, MEGADETH и ANTHRAX сториха същото миналата година, съвсем наскоро DVD с концерт от родината ни издадоха и HYPOCRISY, а преди време това направиха SODOM, MANOWAR и Joe Lynn Turner заедно с Николо Коцев. Към тези имена трябва да прибавим HELLOWEEN и ACCEPT, които включиха по три песни от концертите си в София в свои DVD-та. Със сигурност има и други имена. По-важното в случая е, че подобни събития напоследък започнаха да се случват все по-често. За което, разбира се, има "виновен" - българският метъл фен. Именно той е причината чуждестранните групи да желаят записите на предстоящите им концертни издания да се случват в България. Родните фенове на тежката музика се доказаха през годините като изключително верни, шумни и диви. Видя се, че знаят за какво става въпрос, разбират музиката на любимците си, чакат с огромно нетърпение гостуванията им у нас, обичат ги. Искрено. И точно това показаха феновете с метални сърца в зала "Христо Ботев" на концерта на U.D.O.

   Всичко започна в 20:10 ч., когато на сцената стъпиха момчетата от SEVENFIELD - млада норвежко-шведска банда, създадена едва преди три години. Групата се изявява в стилистиката на метълкора, който едва ли е най-подходящият стил за предгрупа на хеви метъл концерт, но изборът им за подгряващи е на самия хедлайнър. Скандинавците имат зад гърба си един студиен албум ("Apperception"), излязъл на пазара преди два месеца и няколко концертни изяви в САЩ и Европа, а в момента откриват голяма част от европейските концерти на U.D.O. И макар SEVENFIELD да са почти напълно непознати у нас, с краткия си 40-минутен сет те оставиха сравнително добри впечатления у българските зрители. За най-добри моменти в изпълнението на младата група можем да посочим добрия синхрон между двамата китаристи, откриващата "From Ashes I Bloom" и вероятно най-запомнящата се песен от сета - "Section 8". Като цяло, групата се представи добре и успя да подгрее феновете за основната атракция на вечерта.

   Със съвсем кратко закъснение в 21:20 ч. за пети път пред българската публика се появи хер Dirkschneider, заедно с групата си, започвайки своя концерт с едноименната композиция от 13-ия студиен албум на U.D.O. - "Rev-Raptor", който бандата от Солинген представя на това европейско турне. Песента преля в "Dominator", а веднага след това зрителите в София чуха за втори път на живо "Thunderball" (с нея започна представянето на U.D.O. през 2004 г. в същата зала). С това ударно начало на концерта, изправило на крака почти всички в залата, групата подсказа, че тази вечер ще наблегне на творчеството си от последните десет години. Още след първите три песни впечатление направиха и добрите осветление и звук - нещо, което бе очаквано, предвид факта, че концертът се записва за официално DVD.

   Представянето на новия албум продължи с "Leatherhead", но за жалост феновете щяха да чуят общо едва три песни от "Rev-Raptor". Казвам за жалост, защото U.D.O. не бяха записвали отдавна толкова качествен албум и си заслужаваше да чуем от него поне 4-5 композиции. Така или иначе не ние избираме сетлиста, а и в него тази вечер имаше за всекиго по нещо. Първото по-сериозно включване на публиката бе в началото на "Independence Day", когато Udo разпя зрителите, а веднага след тази песен дойде време и за класика от времето на ACCEPT - "Screaming for a Love-Bite" от любимия на феновете "Metal Heart", излязъл през далечната вече 1985-а.

   U.D.O. не пропуснаха да изсвирят и част от творчеството си от 80-те и 90-те години на миналия век. Прозвучаха "Heart of Gold", "Break the Rules", "Living on a Frontline" и "Two Faced Woman" - композициите бяха приети добре, но това, което "взривяваше" залата бяха главно парчетата на ACCEPT. Вечната "Princess of the Dawn" започна с разпяване на публиката от страна на китаристите Igor Gianola и Stefan Kaufmann, след което групата вече почти не се чуваше. В моменти като този българските фенове показаха, че с право нашият концерт е избран за записване на DVD, а Udo и компания искрено се забавляваха на сцената, гледайки пред себе си реакцията на зрителите. Чудесната балада "I Give as Good as I Get" сложи точка на представянето на новия албум, а веднага след нея Gianola ни изненада и с добро китарно соло, по време на което той смени две китари и за радост на зрителите обиколи цялата зала (включително и седящите сектори). Италианецът Francesco Jovino не остана по-назад и последва примера му, изпълнявайки своето соло на барабани в края на "Man and Machine", а до финала на основната част на концерта прозвучаха още три ACCEPT-класики: "Neon Nights", "Up to the Limit" и едно от най-обичаните метъл парчета у нас - "Metal Heart". Излишно е да споменаваме какво се случи пред сцената в този момент. Вероятно всеки от вас може да си представи реакцията на публиката, а тук е мястото да похвалим и самия Udo, който е в доста добра форма въпреки възрастта си (идната пролет навършва 60 години). Той се раздаде на сцената, не спря да търси контакт с феновете, подканваше ги непрекъснато да припяват на песните и не пестеше така характерния си глас, който е успял да съхрани почти напълно, въпреки дългите години студийна и сценична дейност.

   Бисовете (два на брой) започнаха с "The Bogeyman", а от тук до края на концерта остана време и за още три песни от времената, в които Dirkschneider беше вокалист на ACCEPT. Публиката не спря да му приглася в припевите на "I'm a Rebel" и "Balls to the Wall", която ако групата бе направила грешката да не изпее, едва ли щеше да си тръгне поживо-поздраво от София. Финалните акорди на този метъл празник, продължил 2 часа и 30 минути, даде "Burning" - специален подарък за нас, тъй като в това турне песента е изпълнена като че ли само в България. В заключение можем да кажем, че събитието си заслужаваше да бъде видяно, зрителите и групата получиха онова, за което бяха дошли, а онези които не успяха да присъстват, могат само да съжаляват. Остава им обаче утехата, че все пак ще гледат и слушат този концерт на предстоящите да излязат през 2012-а година DVD, аудио CD и блурей диск.

   Ето и пълен сетлист от концерта на U.D.O., състоял се на 16-и ноември, 2011-а година, в зала "Христо Ботев" (очаквайте скоро и снимки от събитието):
00. Intro
01. Rev-Raptor ("Rev-Raptor" - 2011)
02. Dominator ("Dominator" - 2009)
03. Thunderball ("Thunderball" - 2004)
04. Leatherhead ("Rev-Raptor" - 2011)
05. Independence Day ("Solid" - 1997)
06. Screaming for a Love-Bite (ACCEPT, "Metal Heart" - 1985)
07. Heart of Gold ("Faceless World" - 1990)
08. Vendeta ("Mastercutor" - 2007)
09. Princess of the Dawn (ACCEPT, "Restless & Wild" - 1982)
10. I Give as Good as I Get ("Rev-Raptor" - 2011)
11. Guitar solo
12. Neon Nights (ACCEPT, "Restless & Wild" - 1982)
13. Break the Rules ("Mean Machine" - 1989)
14. Man and Machine ("Man and Machine" - 2002.)
15. Drum solo
16. Living on a Frontline ("Faceless World" - 1990)
17. Up to the Limit (ACCEPT, "Metal Heart" - 1985)
18. Two Faced Woman ("Solid" - 1997)
19. Metal Heart (ACCEPT, "Metal Heart" - 1985)
Бис 1:
20. The Bogeyman ("Dominator" - 2009)
21. I'm a Rebel (ACCEPT, "I'm a Rebel" - 1980)
Бис 2:
22. Balls to the Wall (ACCEPT, "Balls to the Wall" - 1983)
23. Burning (ACCEPT, "Breaker" - 1981)

SEVENFIELD:
01. From Ashes I Bloom
02. Energized Liar
03. Section 8
04. Eratic
05. Last Goodbye
06. Saracen
07. Bring the Silence
Ози

Udo in Sofia
Udo in Sofia
Udo in Sofia


Коментари   (39)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


roadrock 29.11.2011 09:38:50 отговори + 1 0
UDO си е UDO - прави концерти за ценители, а не за мрънкачи.Наистина велик! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Breaker74 19.11.2011 15:08:19 отговори + 0 0
Анонимен - 2011-11-18 18:41:12
Удо сам по себе си е велик, но колкото и да е жалко музикантите му са съвсем посредствени. Гледал съм ги и тука и в чужбина. Във Франция, например свирят пред не повече от 100-150 души Не си прав човече. Всички от групата са апсолютни професионалисти. Ако беше дошъл на концерта щеше да се убедиш в това
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.11.2011 18:41:12 отговори + 0 0
Удо сам по себе си е велик, но колкото и да е жалко музикантите му са съвсем посредствени. Гледал съм ги и тука и в чужбина. Във Франция, например свирят пред не повече от 100-150 души.
Accept са друга история. Там е "висш пилотаж".
Радвам се, че са събрали толкова хора.
Хайде със здраве.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.11.2011 17:20:37 отговори + 0 0
И с мен се случи същото. Писах за този проблем на Евентим във Фейсбук /нямат телефон/. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кристи 18.11.2011 14:33:35 отговори + 0 0
Удо е велик !
Страхотен концерт !

Но...

Един приятел с който си купувахме билетите заедно от Германос е бил изкаран от залата от някакъв си "шеф" на охраната и са му взели билета понеже го отчели като невалиден...
Какви са тези измекярщини - значи ние ще си купуваме билети от оторизираните места но и ще треперим дали ще влезем в залата....
Добре че аз бях отвън за да намерим човек който да го вкара в залата...
От кога охраната се разпорежда с билетите като това е работа на организаторите и на Евентим, какви са тези работи - хората ще си купуват билети а вие ще ги изхвърляте от залата ?
Да не мислите че това ще го оставя така !
Това нещо се отнася към "организаторите" !
Без думи !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 18.11.2011 10:39:09 отговори + 0 0
Великия Удо... без коментар...
Разните нещастници, които се изказват, колкото да не заспят нека си пуснат Планетката и да гледат моята селска от Русе Глория, която до преди 19 години беше стопаджийка на Дунав мост и да мълчат!!!
Вчера Удо бяха в Букурещ, мои приятели бяха там, но не са останали доволни и ги е яд, че не дохдоха с нас до София... Било е в някакъв малък клуб. Бъди здрав, Удо...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.11.2011 09:28:52 отговори + 0 0
Дано и Аксепт дойдат в София и да изцепят ''Бърз като акула" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Journeyman 18.11.2011 00:42:07 отговори + 0 0
До Габрово:Изказването ти е в стил:"Много искам да кажа нещо, но не знам точно какво"Нека да ти отговоря-на никой не му пука за подобен род кибици като теб!!!Със здраве си остани
Искам само да допълня нещо, за което не виждам мнения по-надолу, а именно-ФЕНОМЕНАЛЕН МЪРЧ!!!!!Отдавна не се бях разделял така доволен с една добра сума
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

chaа 17.11.2011 23:50:04 отговори + 0 0
Преди 25 години живеех в Студентския град и слушахме нон-стоп метъл.През акъл ми не е минавало,какво ще слушам на живо на същото място след време.
А Удо е велик.Сто пъти да дойде,сто пъти ще го гледам!
Eдин от най-хубавите дни в живота ми !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 22:28:31 отговори + 0 0
Уникален концерт, но ме подразни това, че 30 процента от сет-листа бяха песни на ACCEPT - ами групата U.D.O. има 13 студийни албума и над 200 песни в кариерата си, повечето от които са изключителни. За добро или лощо това е положението обаче... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Габрово 17.11.2011 22:17:26 отговори + 0 0
U.D.O. напоследък са жалка картинка. Особено с последните няколко албума. Радвам се, че концерта е бил добър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 17.11.2011 22:01:58 отговори + 0 0
Концертът беше супер !!!!! това беше най-добрият концерт на U.D.O. в България - ходих и 2004, ходих и по Нова година в Каварна. Изкефих се безкрайно много на първите му концерти тук, но снощи беше нещо невероятно...Всичко беше перфектно - и организация (хайде стига, 20 минути не е закъснение) и звук, участие на публиката...

За бандата няма да говоря - велики...просто велики

Имах си една мечта да чуя Metal Eater на живо пак, но пък изпяха други неща, които ме изненадаха доста...

Концертът на годината е това, сподред мен, или най-малкото е в топ 3
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гергана 17.11.2011 20:30:08 отговори + 0 0
Яко, жулели са яко ACCEPT! Евала! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kreator 17.11.2011 20:21:36 отговори + 0 0
Концерта беше невероятен.На хейтърите един голям _!_ .Удо е бог.Звука беше кристален .Китариста им беше изрод , да не говорим за барабаниста... Все пак мисля че можеха да изпълнят 'Son of a bitch'. Te не спряха да свирят .Относно новия им албум ,мога да кажа че е трепач . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 17.11.2011 20:21:09 отговори + 0 0
Дядо е велик и величествен даже! Поклон! (bow) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.11.2011 16:59:49 отговори + 0 0
Концерта беше невероятен! А този Игор Жинола ми стана любимец. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 17.11.2011 15:24:35 отговори + 0 0
Размазващ концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini 17.11.2011 15:10:20 отговори + 0 0
Това, което ме зарадва, че на този концерт имаше много фенове на екстремната музика, някои дошли чак от морето. Това са хора, които обикновено можеш да "блъснеш" в някое пого на някой доста злобен концерт. Днес музиката на UDO звучи все по-лежерно, дори и в сравнение на времената нa ACCEPT, но когато си изпитвал уважение към някой изпълнител и си куфял от душа на неговата музика, то това е завинаги, все едно каква бруталия харесваш днес. Дано това да е причината да не виждам коментари за старците, пенсионерите, изтърканите изпълнители и т.н., а не, че типовете дето ги правят не реват, че не са успели да си купят билет за Амон Амарт, в темата за свършването на билетите за този концерт :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

God 17.11.2011 15:02:51 отговори + 0 0
Аз бях там, видях и изкрейзих. Особено на Burning цялата зала изтрещя окончателно. Право Удо, браво Диркшнайдер. Искам всеки концерт в тази зала да е със звук като на УДО. Признавам, че май и на Хелоуин не беше толкова добро озвучаването. Радвам се, че все още има публика за такава музика, на фона на тоталното изпростяване на нацията. Браво и на бар "Fans", който осигури този як концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kakafonia 17.11.2011 14:55:36 отговори + 0 0
Адски готин концерт! Направо надмина очакванията ми! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


GlamFan 17.11.2011 14:38:16 отговори + 0 0
Убийствен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 14:03:16 отговори + 0 0
пичове,тия дни е поцепващо! Сега идва и Iced Earth и просто не се трае колко е яко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 11:58:11 отговори + 0 0
Е, 1500 в днешно време е доста добре! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heavy4ever 17.11.2011 11:38:05 отговори + 0 0
Мега як концерт, ама не бехме повече от 1500, за жалост родния фен май вече нахитря и се поослушва- някои ги били гледали вече, че и аз съм ги гледал и пак ги гледах- мачкат! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 11:31:37 отговори + 0 0
Имаше ли поне достатъчно народ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


the hellion 17.11.2011 11:24:42 отговори + 0 0
Мерилин - 2011-11-17 11:11:17

А на мен вокалът на "Седмата нива" ми приличаше на леко раздразнен Роби Уилямс Иначе У.Д.О. бяха страхотни - забавляваха се на сцената и предадоха това усещане и на нас. Всеки член на групата има индивидуалност, но бяха и едно цяло. Много добро шоу, много Аксепт - какво още ни трябваше?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мерилин 17.11.2011 11:11:17 отговори + 0 0
Супер концерт!

Удо ме впечатли с издръжливостта си.

Към организаторите: Бихте могли да обърнете внимание на подгряващите, че носенето на блестящи коланчета на дънки със смъкната талия навява чалгарски настроения (поне на мен солиста с визията си напомняше малко на Азис)…
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gillan 17.11.2011 10:55:58 отговори + 0 0
Един концерт, който ще влезе в личния ми топ 5 на най-добрите концерти за годината. Уникално! Удо е малък ВЕЛИКАН!!! \m/ \m/ \m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чуденка 17.11.2011 09:41:44 отговори + 0 0
Бях там! Още ми ме трудно да говоря нормално, гърлото ми стърже и то не от простуда Накефих им се и, учудващо, озвучаването този път беше много добро. Велик концерт, много пеене, имам чувството, че бяха доволни от публиката.
И аз ще измрънкам - пишеше го и се каза неколкократно - забранено пушенето и ползването на светкавици! Няма начин да не се изложим...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 09:36:01 отговори + 0 0
И сега отиваме на Amon, след което иде ICED EAAAARTH! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Accept 17.11.2011 09:07:27 отговори + 0 0
"Plamen - 2011-11-17 08:35:32
не мога да се съглася с автора,че Rev Raptor е качествен албум. То е всичко друго, но не и качествен, което беше и причината и да не посетя концерта."

Rev-Raptor си е много добър албум, но не мога да разбера, как така някой не отива на концерт на любима група, защото новия и албум не му харесвал. Изпуснал си, пич! Като видиш ДВД-то ще разбереш!!! \m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 17.11.2011 08:50:53 отговори + 0 0
Удо сцепи мрака, още съм почти без глас. Два часа и половина раздаване за публиката - както от него, така и от цялата група! И не е само заради записа на ДВД - помним какво направи в тази зала и преди 7 години Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

3apu 17.11.2011 08:40:02 отговори + 0 0
I'm A Rebel! Udo - великан! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Plamen 17.11.2011 08:35:32 отговори + 0 0
Радвам се за концерта, но не мога да се съглася с автора,че Rev Raptor е качествен албум. То е всичко друго, но не и качествен, което беше и причината и да не посетя концерта.
Чакаме новия Accept догодина и дано те да наминат. Ако не ще ги гледаме пак в чужбина.
Хайде със здраве!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.11.2011 08:34:40 отговори + 0 0
Страшно беше.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Depositus Cordis 17.11.2011 08:33:45 отговори + 0 0
Концерта беше чук! Много радва Удо, изпълнението беше супер, още ми кънти из ушите. А подгряващите ми напомниха за концерта на In Flames в същата зала

И за да има недоволство - кога ше се научите да не пушите в залите бе...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Johnny 17.11.2011 04:42:41 отговори + 0 0
Концерта беше велик !!!


Интересно ми е какъв беше проблема с някои от билетите ?
Моя беше купен от магазин на Germanos но го отчетоха като невалиден но аз влезнах все пак докато други познати трябваше да се разправят с охраната !
Този въпрог го задавам лично към организаторите на концерта и ако още веднъж се повтори няма да мине безнаказано !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

b 17.11.2011 01:08:13 отговори + 0 0
Страхотни 2ч.и 30м. \m/ oo \m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Black Heart 17.11.2011 00:50:03 отговори + 0 0
Бях там! БЕШЕ ВЕЛИКО!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".