FIREWIND отново в София: Огнен вятър в студена зимна вечер

11 дек 2013, 12:46 ч. 1239 / 11 38
пред./следв.
Гръцките пауърметъли FIREWIND са едни от "шампионите" по брой посещения в нашата страна в последните години и се радват на верни фенове. Този път предстоеше да видим първото им представяне с новия вокалист Kelly Sundown Carpenter, заместил дългодишния фронтмен на групата Apollo Papathanasio. Но нека започнем отначало.

   Влизането в столичния клуб "R.B.F" беше безпроблемно и при перфектна организация. Домакините се бяха погрижили да подобрят обстановката в залата на старото читалище "Иван Вазов - 1912" и да отоплят ледената зала, която посрещна най-нетърпеливите фенове.

   Към 20:25 ч. на сцената се качи родната банда ERIDAN, избрана да подгрява гръцките си колеги. Групата представи песни от дебютния си албум "Пътят към Прозрението". Въпреки че съществуват от 2001 г., ERIDAN чак сега издават първи самостоятелен албум. Те забиха здраво осемдесетарско хард-хеви, явно повлияно от легендите RAINBOW и WHITESNAKE. Почти след всяка песен вокалистът Павлин Манев казваше "Наздраве!" на публиката с чаша бира в ръка. Прозвучаха песните "Откровение", едноименната с албума "Пътят към Прозрението", станалата хит по радио "Z-Rock" "Вечен живот" и др. Бандата завърши сета си с два кавъра - "Spotlight Kid" на RAINBOW и "Гладиатор" на ИМПУЛС. Песента "Гладиатор" е първото българско хеви метъл парче, излъчено по наша телевизия през далечната 1988 г. , а басистът на ERIDAN Иво Икономов е свирил в група ИМПУЛС. ERIDAN бяха в състав: Павлин Манев (вокали), Димо Тодоров (соло китара), Иво Икономов (бас) и Стоян Петров (ударни).
Сетлист на ERIDAN:
01. Не ми пука
02. Открoвение
03. Надежда
04. Сън
05. Пътят към прoзрението
06. Вечен живoт
07. Spotlight Kid
08. Гладиатор
   Около 21:20 ч. под звуците на интрото на парчето "Into the Fire" от албума "The Premonition" (2008) феновете посрещнаха гръцките пауър метъл герои FIREWIND. Естествено, любопитството беше насочено най-вече към споменатия вече нов вокалист Kelly Sundown Carpenter. Оказа се, че русокосият Kelly удивително прилича визуално на друг певец, който често обича да навестява нашата родина - Jorn Lande. Още с първата песен се разбра, че има и нещо общо в начина на пеене на двамата. Блендата на Kelly е по-висока от тази на Apollo, въпреки това песните на FIREWIND звучаха много добре в изпълнение на "нов глас". Мистър Carpenter ни най-малко не показа смущение и без излишни приказки "изкара" първите три песни от сетлиста на групата - откриващата "Into the Fire", "Head Up High" и "Destination Forever". На последната вече ледовете бяха стопени, а леката заигравка с публиката - приета много добре. За пръв път през вечерта китарата на лидера на групата Gus G. изви соло. Gus G. беше другият от бандата, който фокусираше вниманието на публиката и това беше естествено предвид изявите му рамо до рамо с великия Ozzy Osbourne. Не може да се каже, че останалите от групата бяха лишени от внимание - атмосферата в клуба беше изключително задушевна и приятелска, а дистанция между музикантите и публиката почти не се усещаше. Всички присъстващи бяха в превъзходно настроение и споделяха с удоволствие чара на по-малките концерти. А на сцената вече се чуха първите благодарности за аплодисментите на феновете и "отключващите" думи "Put your hands in the air!". След резачките "Few Against Many", "I Am the Anger" и "World on Fire" директният подход и старанието на Kelly да изпълни добре и с чувство песните на FIREWIND окончателно спечелиха публиката на негова страна. "Sofia, are you ready to set the world on fire?! "и след концерта дори се чуха суперлативи - Apollo е само спомен, да живее Kelly!

   В този момент "думата взе" Gus G. и започна отначало бавно, но методично да мачка тъпанчетата с мощното си китарно соло. Изтръгна от инструмента вой, после грохот и накрая писък, а залата слушаше стресната и покорена и не смееше да издаде звук, за да не развали магията. Още неосъзнали се и само при опит за аплодисменти феновете бяха залени от атакуващите трели на "The Fire and the Fury". Магията действаше отново. Имаше само една воля - тази на Konstantinos "Kostas" Karamitroudis, наречен още Gus G., ако той пожелаеше - всички ръкопляскаха с него, ако викаше - му отвръщаха, ако спреше - чакаха чудото да продължи.

   Баладичната "My Loneliness" разчувства публиката, ръцете и телата се залюляха в такт и спонтанно се понесоха викове "Хей, хей, хей". Широко усмихнат симпатичният Bob Katsionis поде соло на клавирите, което се вля в "Angels Forgive Me". Красивото изпълнение окончателно превзе последните скептици относно вокалните качества на Kelly Sundown Carpenter.

   При някои групи инструменталите са просто пълнеж. FIREWIND правят чудесни инструментали, където пълнокръвно "говорят" инструментите и гласа наистина е излишен. Поредното доказателство е парчето “SKG”. Главният струнник Gus G. отново "стопи лагерите" на китарата си. Миловидният белгиец Johan Nunez налагаше безмилостно с дива стръв барабаните, подпиран здраво от баса на скрития зад огромните си мустаци Petros Christo. Bob Katsionis сякаш не знаеше кое първо да подхване - клавира или китарата, за да засипе публиката с град от звуци.

   "Till the End of Time" върна на земята, "Tyranny" раздвижи публиката, а рефренът "We don't need tyranny" отекна в унисон с протестите по улиците на София. Това беше краят на редовния сет на групата, преди музикантите да се върнат под възторжени аплодисменти за бисовете. Първият беше "Wall of Sound" от последния албум на FIREWIND "Few Against Many" (2012). Кавърът "Maniac", изпълняван оригинално от Michael Sembello във филма "Флашданс", Gus G. посвети на хубавите български жени. След това китаристът обяви, че преди да напуснат София, искат да са убедени, че това е най- рокендрол града в Европа и призова всички да скачат с наистина последното парче от шоуто за тази вечер "Falling to Pieces". Така с чудесно настроение сред около 200-те зрители и обещание за нови срещи завърши четвъртото гостуване на "комшиите" FIREWIND у нас. С това събитие от висока класа новата промоутърска агенция “Live & Loud”, вече направила и друг концерт в началото на месеца, подсказа, че има сериозно и професионално отношение към дейността си и тепърва ще развива своя потенциал.
Сетлист на FIREWIND:
01. Into the Firе
02. Head Up High
03. Destination Forever
04. Few Against Mаny
05. I Am the Anger
06. Wоrld on Fire
07. Guitar Sflo
08. The Fire and thе Fury
09. My Loneliness
10. Losing My Mind
11. Mercenary Man
12. Keyboаrd Sоlo
13. Angels Forgive Me
14. SKG
15. Till the End of Time
16. Tyranny
Бис:
17. Wall of Sound
18. Maniaс (Michael Sembеllo cover)
19. Falling to Pieces


HeathenHeart

eridan
Firewind Live
Firewind Live
Firewind Live
Firewind Live
Firewind Live


Коментари   (38)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


РЗ 18.12.2013 16:54:31 отговори + 0 0
Аз пък искам FIREWIND да идват всеки ден! Отличен барабанист си взеха, липсва ми Аполо. GUS G е страхотен китарист. Bob е виртуоз! Ако ще и без озвучение да свирят, пак ще ида да ги слушам... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Jesus 17.12.2013 16:11:12 отговори + 0 0
@Best Ripper,само за да знаеш за друг път,всички групи идват у нас със собствен екип,който включва-продъкшън мениджър,тонтехници,китарни техници,дръм техници,осветители и още куп други техници.Нашите тонтехници нямат нищо общо със звука и осветлението на концерта,освен че са си предоставили апаратурата за ползване на въпросната група срещу наем,който се заплаща на рентала от промоутъра в случай,че промоутъра не разполага със собствена апаратура,която да предостави на продукцията.Толкова по въпроса за мита с българските озвучители по концерти на западни банди у нас!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ерик 16.12.2013 18:11:17 отговори + 0 0
е, то ако няма организатори или както е модерната думичка "промотъри", кого ще гледаме и по кого ще плюете? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

4040 16.12.2013 11:02:38 отговори + 0 0
-Да,а,а:"плюсовете са повече от минусите",не БЛАГОДАРЕНИЕ на озвучителя и на организаторите,а ВЪПРЕКИ тях,както казваше моят скъп приятел Пеци Гюзелев(Бог да го прости) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

13 14.12.2013 17:47:15 отговори + 0 0
Та, кога ще е следващият концерт?
+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


13 14.12.2013 17:45:38 отговори + 0 0
аз - 2013-12-13 09:58:20
ерик - 2013-12-13 09:48:16
Каквото и да ми говорят, като теглим чертата, плюсовете са много повече от минусите!

Така е. Залата наистина не е от най-добрите, но атмосфера имаше и всички се кефеха.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Best Ripper 14.12.2013 17:44:02 отговори + 0 0
За 4-ти път бях на концерт на Firewind - с две думи нямам пропуск! И всеки път чакам с нетърпения следващия. Невероятна група на живо, рядко може да се види съвременна група с такава веселба към професионализма на сцената. Страхотни импровизации, закачки и бъзици по време на песните - какво му требе повече на истинския фен?!
Относно озвучаването: отдавна съм на мнение, че всички наши тонтехници и озвучители трябва да бъдат разстреляни зарад пълно бездарие! Само със сила звук на концерт не се прави, още повече когато си нямаш представа от основни настройки в рок музиката....
Та, кога ще е следващият концерт?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

4040 14.12.2013 16:06:50 отговори + 0 0
-Абе,този който мери в децибели качеството на звука,добре ли е и има ли си изобщо понятие от акустика или е платено протеже,което е наето да хвали и пази интересите на някой който иска да изкара най гадния звук на концерт през живота ми за нещо уникално ,а!?
А ако стана :"як концерт",то е заради уникалния професионализъм на групата и заради феновете им,а не заради залата и заради организаторите,извинете! От 100 групи 99 сигурно нямаше да искат изобщо да свирят в такава кочина!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз 13.12.2013 09:58:20 отговори + 0 0
ерик - 2013-12-13 09:48:16
Каквото и да ми говорят, като теглим чертата, плюсовете са много повече от минусите!

Така е. Залата наистина не е от най-добрите, но атмосфера имаше и всички се кефеха.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ерик 13.12.2013 09:48:16 отговори + 0 0
Каквото и да ми говорят, като теглим чертата, плюсовете са много повече от минусите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Малмстийн фен 12.12.2013 19:43:51 отговори + 0 0
як лайф стана ... за 2 ри път гледам Файъруинд - супер са , но мен ме изненадаха нашите Еридан - жестоко забиха и с нов певец /страхотно пее момчето/ , албум !!! Супер !!!
концерта стана много здрав , нека повече да има такива !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 12.12.2013 17:37:42 отговори + 0 0
И аз ще изразя скромно мнение/без да разбирам от озвучаване/. Бях в тази зала на концерта на Pero Deformero-нищо не се чуваше откъм вокали- само звука от инструментите заглушаваше залата. На въпросния концерт се получи същото -силен звук без отчетливи тонове, песните не можеш да познаеш и разбереш коя е,при все ,че ги знам. Има някакъв проблем с тази зала, но компетентните да кажат. Едва ли близките години ще дойдат тези хора в България и веднъж дошли, така да ги посрещнем!-не бива.наистина разочароващо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ХаХа 12.12.2013 15:34:47 отговори + 0 0
Поредния омазан концерт, изиграни фенове и някакви обяснения ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Файъруинд 12.12.2013 12:50:17 отговори + 0 0
Някои човечета тук явно не могат да спят, че стана як концерт, а?!

+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vixx 12.12.2013 12:43:31 отговори + 0 0
И не е ли всичко въпрос на вкус, малко или много теория, и най-вече усмихнати музиканти и хора от екипа на бандата по време на саундчека и на самия лайф.
+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аз 12.12.2013 12:20:40 отговори + 0 0
Vixx - 2013-12-12 09:26:30
Някои човечета тук явно не могат да спят, че стана як концерт, а?!

+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гого 12.12.2013 12:16:36 отговори + 0 0
Според мен е кака му, която се казва Фония. Ама слято. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormentor 12.12.2013 12:14:33 отговори + 0 0
МЕГА *****! - 2013-12-12 11:14:15

Какво е "какафония"?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Озвучител 12.12.2013 11:43:45 отговори + 1 0
Около 105 децибела за Firewind при най-агресивните парчета измерени при миксера, което е в нормата за един добър рок концерт. До 115 са обикновено изискванията на открито на 50-ия метър на позицията FOH mixing desk. До 100 децибела за Eридан поради разлика в налягането, което упражняват двамата вокала. Или казано с две думи - след такъв концерт би трябвало да чувате звънене в ушите, като при някои хора то може да продължи до следващия ден, но не и да доведе до травма. Кой инструмент е "пращял" или "пищял"? Какво означава добре балансиран звук за една пауър метал банда? И не е ли всичко въпрос на вкус, малко или много теория, и най-вече усмихнати музиканти и хора от екипа на бандата по време на саундчека и на самия лайф. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 12.12.2013 11:19:44 отговори + 0 0
Всъщност Озвучителя на каза нищо, защото изобщо не е прочел това, което коментира. Няма хейтене, нито оплакване. Какъв е смисълът да усилим звука, като всичко пращи и пищи, и не се разбира какво пее вокалът на Еридан дори на собствения ми език. На гърците звукът беше още по-силен. Те може и да имат свои изисквания, но е по-добре да се съобразят възможностите на помещението. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


МЕГА *****! 12.12.2013 11:14:15 отговори + 0 0
ЛОЛ, някои явно не правят разлика м/у какафония и добре балансиран звук.

Като е РОК концерт, да ми се увредят ушите ли какво!?
Има допустими нива на шум в затворени помещения - поинтересувай се, ако наистина си озвучител...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ерик 12.12.2013 10:54:28 отговори + 0 0
Добре ви го каза озвучителя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Озвучител 12.12.2013 10:40:37 отговори + 0 0
И какво излиза според някои тук хейтващи? Трябва да се свири по-тихо?!? Това уважаеми господа е РОК концерт, а не домашния ви "дръжкофон". А нивото на "позволените" децибели от баба и дядо ли го взехте? Искали сте да си чувате приказката, а не вокала!!! Ми ходете в някое крайпътно заведение и си се наприказвайте. А на чичкото, който не разбира как така звука още на Еридан бил "надупен", искам да обясня, че по-слаби нива на съпортващата банда се правеха през комунизма и сега вече нещата не са каквито са били... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vixx 12.12.2013 09:26:30 отговори + 0 0
Някои човечета тук явно не могат да спят, че стана як концерт, а?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филип Тотю 12.12.2013 08:46:12 отговори + 0 0
Fan - 2013-12-11 22:49:37

Браво, гяур! Върви в конака да си вземеш жълтиците!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ВЪН 11.12.2013 23:30:22 отговори + 0 0
Fan - 2013-12-11 22:51:45
И какво общо има организатора с ляй..ят звук?!?

Нали е негова работа да осигури най-добрите условия и заради това и цената на билетите. Като не става тоя клуб бягат в друг! Като е балък и не разбира го ебават и карат през просото! Поставяне на гривни, късане на билети, охрана и тн Много има да учи този организаТОР!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 11.12.2013 22:51:45 отговори + 0 0
И какво общо има организатора с ляй..ят звук?!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 11.12.2013 22:49:37 отговори + 0 0
"...рефренът "We don't need tyranny" отекна в унисон с протестите по улиците на София..."

Много е важно, дори и в рок сайт, да ни се натрапват масовите многохилядни протести по улицата на София...опс, то било 3 дузини ранобудници, но....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Марин 11.12.2013 21:13:57 отговори + 0 0
Този организатор на него липсват първите 7години никога повече не бих работил с него! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

искрен 11.12.2013 21:06:06 отговори + 0 0
Стана добър концерт! И групата, и феновете се изкефиха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Радул 11.12.2013 15:01:38 отговори + 0 0
Гъс да е зарязал групата е силно казано. Благодарение на участието в трупата на Ози, доста повече народ знаят кои са Файъруинд, дори може би и в Щатите. Не случайно и звукът на последния албум бе "по-модерен". Един барабанист не е незаменим, но мен лично ме яд за Аполо. Добре че той продължава със Спиричуъл Бегърс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Делчев 11.12.2013 14:58:14 отговори + 0 0
Не е достатъчно само групата да има име!
Организатора да взима уроци!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 11.12.2013 14:52:30 отговори + 0 0
Ем да, звукът беше твърде надупен дори и на Еридан.
Но толкова си може акустиката. За по-балансиран звук нивата щяха да са по-ниски и вместо Карпентър щях да чувам хората около мен. Но щом групи като Хелоуийн и Гамата не могат да го докарат в Арена Армеец, какво остава за едно читалище.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 11.12.2013 14:47:46 отговори + 0 0
С какво точно Firewind заслужават повече публика? Gus заряза групата в момента, в който подписа с Ozzy. Вокалиста напусна, барабаниста напусна, за последните 6 месеца имат 10 концерта и то на фестивали. С такива "коледни концерти" и то за 4 път в София вече, не виждам причина да има повече хора. Страхотна група са, аз много ги харесвам, но трябва нещо повече, за да успееш да напълниш клуб като RBF, а да не говорим за по-големи зали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

МЕГА *****! 11.12.2013 13:48:00 отговори + 0 0
С това събитие от висока класа новата промоутърска агенция “Live & Loud”, вече направила и друг концерт в началото на месеца, подсказа, че има сериозно и професионално отношение към дейността си и тепърва ще развива своя потенциал - ТИ ЕБАВАШ ЛИ СЕ БЕ! Мега ***** звук имаше на тоя концерт, с памуци в ушите ли си го слушал или отвън!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


МЕГА *****! 11.12.2013 13:45:39 отговори + 0 0
Отвратителен концерт в РБФ!

Смазва ме това, как озвучаването винаги е мега лайна!

Озвучителите отново нямаха никаква представа къде се намират и какво правят - всички инструменти на МАКС!
Синтезатора никъв не се чува, както и 2рата китара. Максимално барабани и солажите на Гъз Джи - отврат! Тея нямат представа за балансиран звук.
Ушите пищят още след първите 3-4 песни! Тези изорди "озвучаваха" НАД позволените децибели за подобна изява! Мамичката им мръсна! Отзад към кенефа поредните кретени пушеха на закрито!
Е*** ти кухия организатор, честно!

П.С. Инструктирайте хората на входа тея лентички да не ги слагат като белезници! И да има 1 см разстояние около китката, няма да вкараме 100 човека безплатно...дее**а майка ви куха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ерик 11.12.2013 13:29:08 отговори + 0 0
Браво на групата и организаторите! Чакаме други подобни събития! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радул 11.12.2013 13:24:35 отговори + 0 0
Добър концерт стана. Файъруинд заслужават повече публика. Дори и в тази малка зала положението бе "рехаво". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".