AMON AMARTH отвориха портите на Валхала в София на 30 април

1 май 2014, 02:14 ч. 2052 / 14 29
пред./следв.
Явно днес измамите на Локи бяха разгневили силно боговете в Асгард. Над София се изливаше ту гнева на Тор като пороен дъжд, ту сълзите на Фрея като ситни капки. Но сърдитото време не спираше феновете, които постепенно изпълваха зала "Универсиада " и тръпнеха в очакване на зверската касапница при втората "атака" на София от коравите викинги AMON AMARTH, предвождани от брадатия фронтмен Johan Hegg.

   При предишния "набег" на северните мъже, три години по-рано, зала "Юбилейна " се оказа тясна за всички желаещи да вземат участие в "битката". Сега обаче имаше отлични условия за приятно прекарване на дошлите да станат съпричастни на викинг метъл вакханалията на годината, в последната вечер на април от лето 2014-о. Залата беше с подходящ за събитието капацитет, организацията при влизането – перфектна, атмосферата приятна и спокойна. Имаше достатъчно бира и напитки, както и по няколко продавачи на щанд, за да не се натрупват опашки.

   Първи на сцената се качиха нашенците VIOLENTORY. Момчетата от Разград, живеещи понастоящем под един покрив във Варна, са група, която заслужава възхищение за упоритостта и ентусиазма да направят оригинален продукт при нелеките условия в България. Музиката на VIOLENTORY е съвременен хеви метъл, без да е строго ограничен в стилови рамки и богат на изразни средства. Дебютният албум, "Theory of Life", получи заслужено признание от медиите и подкрепата на феновете. Сега VIOLENTORY се справиха отлично с отговорната мисия да подгреят тръпнещата в очакване на викингската орда на AMON AMARTH тълпа. Изпълнението на българската група се записваше, за да се използва като материал за бъдещо DVD. Въпреки че в началото пред сцената бяха само група верни фенове, залата се пълнеше непрекъснато и всеки заслушал се в песните на VIOLENTORY оставаше. Представянето на бандата беше на много високо ниво – стройно, стегнато и със самочувствие. Изсвириха някои от най-хитовите си песни – "Power Source", "Master of Dreams", "Brain Wash" и завършиха сета с новото си парче "Eve of Awakening". Майсторското изпълнение на VIOLENTORY беше увенчано с аплодисменти от публиката и със сигурност спечели нови фенове на групата.
Сетлист на VIOLENTORY:

01. Power Source
02. Nevеr Fall
03. Master of Dreams
04. Brain Wash
05. Devоlution
06. Psychical Decay
07. Eve of Awakening

   Следващата съпорт група бяха чехите HYPNOS. Бандата като цяло не е особено известна у нас, въпреки солидния си 15-годишен стаж, връзката с култовите KRABATHOR и водещото място в дет метъла в родината си. Родните фенове на бандата обаче сгъстиха редици пред сцената и дори заформиха първия за вечерта мошпит. HYPNOS явно бяха подготвени за представяне пред публика, която не ги познава и опитаха да установят контакт. Фронтменът сподели, че е посещавал България със семейството си, когато е бил 15-годишен, на почивка в Мичурин (сега Царево). Изпълнението на чехите беше стегнато, без излишно суетене, но реакциите на присъстващите в залата не бяха еднозначни. Агитката пред сцената беше видимо доволна, докато другата част от публиката търпеливо чакаше кулминацията на вечерта.

   Буреносните облаци вече бяха започнали да се сгъстяват. На сцената се редяха декори от обложката на последния албум на AMON AMARTH "Deceiver of the Gods" (2013). Само една светкавица, знак от вълшебния чук Мьолнир, притежание на могъщия повелител на мълниите Тор и тълпата в залата щеше да изригне подобно на ураган, крещейки като боен вик едно име - AMON AMARTH. По-нетърпеливите започнаха да скандират още по време саундчека. Най-сетне зазвуча зловещото интро от видеоклипа към песента "Father of the Wolf" от актуалния албум. Светлина обля декорите и затрептя като северно сияние. Фронтменът Johan Hegg отпуши гърлището си и ревна от сцената, давайки старт за пиршеството на душата за феновете на викинг метъла. След поздравите на чист български от брадатия фронтмен, "Битката за София" бързо набираше сила. Още на второто парче, "Deceiver of the Gods", посветено на бога на хитростите и измамата – Локи, като в адски котел "завря" мошпит. На "Death in Fire" светлините "нажежиха" сцената до червено. Сблъсъкът беше вече на живот и смърт - "For Victory or Death". Разрушителната стихия вече нямаше прегради и цялата публика френетично припяваше "We Shall Destroy". Едни от любимците на българската публика, AMON AMARTH, ръководеха колосалната баталия в залата. Пот се стичаше по телата, дългите коси и бради бяха залепнали или се развяваха тежко на мокри кичури, но мощните ревове на Johan Hegg продължаваха да зоват към победа. Olavi Mikkonen и Johan Soderberg размахваха секирите, т.е. китарите и ваеха мощни сола, Ted Lundstrom им пригласяше със зловещите тътнещи звуци на баса, а барабаните на Fredrik Andersson трещяха като гръмотевиците на Тор. Рядко можеше да се види такова всеобщо въодушевление, което тресеше залата от предните, почти изпаднали в несвяст от възторг редове, чак до високите трибуни. AMON AMARTH владееха, заповядваха и очароваха, "както на небето, така и на земята".

   Последва един от най-обичаните хитове от последните албуми на бандата - "Guardians of Asgaard", който в студийния вариант се изпълнява с подкрепата на Lars-Goran Petrov от ENTOMBED. След като с "Blood Eagle" беше възпято и зловещото смъртно наказание "Кървав орел", последва малко почивка с три от най-мелодичните композиции на бандата - "Warriors of the North", "Runes to My Memory", "Varyags of Miklagaard".

   Тежкото, изпълнено с мрачна решителност, парче "The Last Stand of Frej" призова за последна схватка и за разрушение на цялата Вселена - "Destroyer of the Universe". В небето полетяха злокобните гарвани на Один ("Cry of the Black Birds") и крясъците им предвещаваха страховита война - "War of the Gods", последния епичен сблъсък – Рагнарок, Залезът на боговете.

   Това беше краят на редовния сет на групата. Публиката избухна във викове за още една доза от чудотворното питие, превръщащо обикновения човек в страховит берсеркер. Тогава затрещяха гръмотевици, светлините се замятаха по сцената. AMON AMARTH излязоха за бис и изпълниха двата си най-големи хита - "Twilight of the Thunder God" и "The Pursuit of Vikings". Всъщност "изпълниха" не отразява истинската ситуация, в която бандата се опитваше да надвика неистовите крясъци на пригласящата публика. Последваха аплодисменти и ставане на крака, а Johan Hegg излезе още веднъж да благодари специално на всички в залата и да вдигне наздравица на български и шведски с дългия рог, който висеше на колана му. София беше превзета от музиката на славните шведи. Раздялата настъпи с обещание за нови срещи.
Сетлист на AMON AMARTH:

01. Father of the Wolf
02. Deceiver of the Gods
03. Death in Firе
04. For Victory or Death
05. As Loke Fаlls
06. We Shall Destroy
07. Guardiаns of Asgaard
08. Blood Eagle
09. Warriors of the North
10. Runes to My Memory
11. Varyags of Miklagaard
12. The Last Stand of Frej
13. Destroyer of the Universe
14. Cry of the Black Birds
15.War of the Gods
Бис:
16. Twilight of the Thundеr God
17. The Pursuit of Vikings
HeathenHeart


   В галериите ни може да разгледате почти 50 снимки от концерта на AMON AMARTH, VIOLENTORY и HYPNOS.


violentory

hypnos

amon-amarth-sofia



Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Desolator 5.05.2014 15:16:03 отговори + 0 0
Ревюто е трепач, а това беше концерта на годината! Още ме държи адреналина
Забележки имам само за лошото време и не можеше ли датата да е друга!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Huko 5.05.2014 14:29:32 отговори + 0 0
кефи ме ревюто, особено това как авторът е навързал последователността на песните в причинно-следствена връзка, а не просто да казва "свириха песен Х, на публиката й хареса, а после имаше и песен У и накрая завършиха с песех Й".. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фсфс 3.05.2014 11:00:16 отговори + 0 0
За Guardians Of Razgrad ли се дразниш, г-н удивителни?

Нищо лошо, не съм казал за бандата, просто съм се пошегувал с песента на AA, която звучи почти така.

На AA пък съвсем няма какво да им завиждам като е ясно, че живеем в тотално различен свят с тях
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Viking 3.05.2014 09:07:13 отговори + 0 0
Три дни по-късно все още всичко ме боли и нямам глас. Беше ЕПИЧНО! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 2.05.2014 13:24:32 отговори + 0 2
Ох, най-селският концерт от началото на годината отмина. Чакаме нещо по-стойностно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


!!!!!! 2.05.2014 12:11:36 отговори + 0 0
Unknown - 2014-05-02 10:30:56
За пръв път никой не споменава звука...

Ми то нямаше

фсфс, откъде тази завист към успеха на другите бе ***************??

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unknown 2.05.2014 10:30:56 отговори + 0 0
За пръв път никой не споменава звука... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фсфс 2.05.2014 04:47:22 отговори + 0 0
Да разбирам ли, че първо са свирили Violentory известни още като Guardians Of Rasgrad

Чудех се дали да ходя на този концерт, но си казах, че така или иначе вече съм гледал Manowar на Каварната
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ilian 1.05.2014 22:41:06 отговори + 0 0
Перфектния концерт!
Перфектните (3) банди!
Перфектните барове!
Перфектните билетокъсачки!
Перфек'ния организатор!

+1
---------------
Точно това си мислех и аз по-време на концерта.
Единственото което мога да дам като препоръка е:
*другия път ако може да сложат по една светлоотразителна лепенка на стъпалата когато се влиза в залата че от светло към тъмно за малко да се претрепя. Но приемам че организатора няма никаква вина за проектирането да сградата.
Благодаря за организацията.

P.S.
Концерта беше тотална касапница.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Коментатор 1.05.2014 21:52:39 отговори + 0 0
По-клиширано подобие на репортаж не бях чел... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Guardian of Asgaard 1.05.2014 20:46:15 отговори + 0 0
Всичко беше перфектно. Невероятно добър и як концерт. Единствената ми забележка е към организаторите, че пренебрегнаха гардеробната за сметка на продажбата на бира! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kolio 1.05.2014 20:41:00 отговори + 0 0
Концерта беше повече от размазващ. Най странното беше, че едната палка ми падна в краката и изчезна като в дън земя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kolio 1.05.2014 20:38:26 отговори + 0 0
Бирата беше 3лева, но кутиика и 0,500. А на другите концерти е разредена боза 0,400 от кран и наполовина е пяна така че не ревете за бирата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

VOMIT 1.05.2014 20:12:31 отговори + 0 0
ЕБАСИ РАЗМАЗАХ СЕ ОТ СЕКАДЕ !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Титан 1.05.2014 17:34:06 отговори + 0 0
Перфектния концерт!
Перфектните (3) банди!
Перфектните барове!
Перфектните билетокъсачки!
Перфек'ния организатор!

Сега остава да ми мине главата и врата и всичко ще е перфектно!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


?!? 1.05.2014 15:52:34 отговори + 0 0
Нашите и чехите се представиха доволно, Амон Амарт бяха чук. Погото беше юнашко, бая пот се изля, не усетих как мина концертът. До организаторите- всичко беше супер, просто цената от 3лв. за бира ми се вижда прекалена.
fan, мисля че имаше около 800-1000 души.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен...Но Красив! 1.05.2014 15:09:28 отговори + 0 0
Аз очила си имам затуй за друго питам! Онея снимки ето ги правят на щанда на Jaegermeister... Как мога да ги намеря, че изгубих картончео дето ми го дадоха :/ Ако някой има инфо моля да сподели, че на жената тва и беше първия концерт и иска всички спомени да си опази! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Des 1.05.2014 15:06:32 отговори + 0 0
Невероятен концерт - и трите банди смачкаха, всичко по организацията беше изрядно! Публиката също беше много качествена, раздаде се солидно! Благодарности на организацията и бандите за прекрасното събитие и очакване на нови изпипани мероприятия като това!

P.S Дано скоро да ни потрябват слънчеви очила с това време напоследък :-P
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Майтап 1.05.2014 14:38:02 отговори + 0 0
К'ви слънчеви очила в тоя потоп вчера, бе хора? ))

Концертът беше чук! Следва физическо възстановяване
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

satanic psycho 666 1.05.2014 13:44:44 отговори + 0 0
Така здраво се се бях размазвал досега! Уникален концерт, може би втория най-як в Универсиада след миналогодишния на Children Of Bodom! Още ме боли гърлото от викане, врата от тресене, на части съм и още в главата ми се върти We Shall Destroy!
Абе жесток концерт беше, и съпорт групите се представиха отлично и всичко....

P.S. Единствено цената на бирата не ми хареса много много, преди я даваха по 2 лева...
\m/ \m/ \m/ \m/ \m/ \m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


?????? 1.05.2014 13:22:00 отговори + 0 0
Този път е имало пого?Чудо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

fan 1.05.2014 13:10:25 отговори + 0 0
Посещаемост? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Black adder 1.05.2014 12:56:27 отговори + 0 0
See the fire rise
Flames are raging high
Soon all will burn and die
Burn for honor, glory, death in fire!
\m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ДОВОЛЕН ВИКИНГ 1.05.2014 12:51:17 отговори + 0 0
Концерта беше невероятен!!! След зверското пого физически съм зле, но психическото ми състояние от емоциите е в отлична кондиция. Каква е тази конспирация с тия очила, защо на мен не ми дадоха? Имам нужда от нови че мойте се надрахахахахахаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Amon 1.05.2014 12:29:39 отговори + 0 0
На мен пък едно момче ми даде слънчеви очила и не се върна..има нещо гнило тука Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Pennywise 1.05.2014 10:04:34 отговори + 0 0
Абе, има нещо гнило със слънчевите очила на тоя концерт... аз намерих едни докато пуших на входа и ги оставих на охраната...
Както и да е - велики Amon Amarth!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 1.05.2014 03:12:26 отговори + 0 0
Ако момичето е в легална възраст и готино - пази ги и я търси. Ако ли не - хвърляй ги! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вещоман 1.05.2014 02:31:17 отговори + 1 0
Изследвай ги. Ако са някакви маркови и скъпи - има резон да те потърси заради тях. Ако са евтини - може да те потърси за друго. Наслука и вземайте предпазни мерки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 1.05.2014 02:29:36 отговори + 1 0
Убийствен концерт беше.

Само... Нещо бая важно. Нейде по време на втората половина на концерта едно момиче ми връчи чифт слънчеви очила и ме помоли да ги пазя, като каза, че ще си ги вземе след малко. Само дето не се появи повече, а и аз не я открих. Ако иска да си получи очилата, нека в близките дни драсне един мейл на tigersregs@mail.bg или да остави някакъв начин за връзка, за да се разберем как да й ги върна.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".