40 години по-късно - МАШИНА ВРЕМЕНИ свириха в София на юбилейното си турне

12 мар 2010, 07:35 ч. 419 / 2 0
пред./следв.
Препълнена Зала 1 на НДК и над два часа концерт - това си предложиха взаимно публика и музиканти на 10 март, когато МАШИНА ВРЕМЕНИ свириха в България по покана на "Degris" и като част от голямото турне, с което отбелязват 40 години на сцена.

   Всякакви игри на думи и аналогии с името на групата са възможни и уместни, защото - както при всички качествени изпълнители и при всеки успешен концерт - пътуването във времето бе осъществено. Този път публиката бе затегнала малко по-силно коланите и упорито седеше по местата си, може би от притеснение да не изпадне някъде по трасето и да остане в годините, когато рокът бе забраняван, музикантите бяха дисиденти, а в определението, че МАШИНА ВРЕМЕНИ са руските BEATLES се криеше много повече от чисто музикална алюзия.

   Концертът започна с парче от новия албум на бандата "Машины не парковать" - "Праздник начинается сейчас", изпълнено акустично от Андрей Макаревич, докато останалите заемаха местата си. Чухме още композиции от последните им дискове, както и вечните класики, безпогрешно разпознати от публиката, която успяваше и да припява на повечето от тях. “За тех, кто в море", "Кошка, которая гуляет сама по себе", "Снег", "Три окна", “Марионетки", “Костер", “Синяя птица", а за бис - “Поворот" и “Свеча", са емблематични не само за групата, но и за цяло поколение, откривало в тях свой собствен резонанс.

   Нужно е да се отбележи нивото на професионализъм, на което станахме свидетели. Като започнем от самите музиканти - Андрей Макаревич и Александър Кутиков са в групата от самото й създаване през 1969 г., Евгений Маргулис и Валерий Ефремов се присъединяват няколко години по-късно, а Андрей Державин е в състава от 2000 г. Въпреки че в интервюта Андрей Макаревич твърди, че не се възприемат като много добри музиканти, всичко на сцената снощи оспори това твърдение. Вокалните му данни не са се загубили с годините, което е истинско удоволствие при група с толкова въздействащи текстове.
   Към петимата за концертни изпълнения се присъединява и тромпетист, което придава джазова нотка и подсилва "концертната атмосфера". Като добавим огромната мултимедийна стена, на която непрекъснато течаха кадри в унисон с музиката, изпипаното осветление и чудесния звук, можем спокойно да кажем, че присъствахме на шоу от световна класа и на удивително пътешествие във времето - не толкова на спомените, колкото на музиката с огромен емоционален заряд.

Николай Петров, "Словеса"

машина времени

още за:

Mashina VremeniDegris


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".