Sting и Софийската филхармония вдигнаха на крака 13 000 зрители в София

8 юни 2011, 08:04 ч. 1069 / 17 24
пред./следв.
Когато в края на миналата година ви представихме репортаж-пътепис от турнето на Sting "Symphonicity", нямахме и представа, че то ще премине през България. Концертът през ноември в хърватската столица трябваше да е предпоследен на Стария континент, но огромният успех принуди Sting, мениджърите и промоутърите да продължат турнето поне с още една европейска обиколка. Засега. Дали този спектакъл ще има още представления и след последния концерт, който е в Бреша, Италия, на 31 юли, предстои да разберем. Но това не е от толкова голямо значение. Поне не и за нас българите. Важното е, че изключителният творец Sting бе в столицата ни по покана на "Sofia Music Enterprises", заедно с цял симфоничен оркестър и в продължение на над два часа ни представи най-доброто от соло творчеството си и албумите на THE POLICE.

   В репортажа от Загреб описахме цялото шоу песен по песен. И понеже всички концерти от турнето са почти на сто процента еднакви (поради сложния формат и аранжименти на композициите), сега няма да се повтаряме, а ще наблегнем на най-важните моменти от представянето на Sting на стадион "Георги Аспарухов" в столицата. И няма как да не започнем със......... Софийската филхармония. За разлика от турнето миналата година, когато във всеки един от концертите симфоничният оркестър бе един и същ (и то не кой да е, а Кралският филхармоничен оркестър от Лондон), този път явно на различните места Sting ще разчита на местни музиканти. Честта да защити достойното име на българската класическа школа се падна именно на Софийската филхармония. Като човек, който е бил на концерти и от двете части на турнето, мога с чиста съвест да кажа, че тя се справи с изключително трудната си задача по един перфектен начин. Да, съвсем не е лесно да репетираш класически аранжименти на рок песни в продължение на няколко месеца с един диригент, след което да излезеш на сцената и да изсвириш наученото без грешки с друг (с който си имал едва няколко репетиции), а на всичкото отгоре твърде вероятно е първият истински досег на музикантите със Sting да е бил на самия концерт. Говорим за много репетиции, много усилия, много професионализъм и разбиране на тази сложна материя. Музикантите от Софийската филхармония заслужават аплодисменти за свършената работа, а ние можем да се гордеем с тях и с факта, че те стояха рамо до рамо със Sting и допринесоха (и то много) този спектакъл да бъде на едно наистина високо ниво. Съвсем не е случаен и фактът, че именно Софийската филхармония свири заедно със Sting и на концерта му в Букурещ, ден по рано от представянето им в София.

   Второто нещо, което не можем да пропуснем да отбележим е формата, в която се намира Sting - както миналата година, така и тази. А тя е безобразно добра! Явно десетилетията йога и здравословен начин на живот, който изпълнителят води, дават своя резултат. Видяхме едно изключително присъствие на сцената и чухме един невероятен глас. Уверено и ясно пеене, без шикалкавене и спестяване на височини. Нека се има предвид и това, че тук става въпрос за дълъг концерт - публиката чу цели 23 песни (по време на турнето миналата година те бяха дори 27), а толкова време на сцената могат да издържат малко изпълнители на тази възраст (на 2 октомври Sting ще навърши 60 години). Като добавим към това и почти безпогрешното пеене, става ясно, че подобен концерт далеч не се случва често.

   Що се отнася до песните, които бяха изпълнени, то действително можем да кажем, че Sting ни "разходи" из цялата си 34-годишна кариера, по време на която е спечелил "само" 16 награди "Grammy" (от общо над 40 номинации). В 20:30 ч. инструменталистите от Софийската филхармония, предвождани от диригентката Sarah Hicks, бяха вече по местата си. Към тях се присъединиха и музикантите, които придружават Sting по време на цялото му двугодишно турне. Това са Dominic Miller и Rhani Krija - китара и перкусии, Ira Coleman - бас и чаровната Jo Lawry - беквокали. "Every Little Thing She Does Is Magic" откри концерта, а първото нещо, което направи впечатление беше добрият звук (поне що се отнася до местата на терена), който се запази такъв до края на вечерта. Малко статични в началото, зрителите се пораздвижиха по време на третата композиция - "Englishman in New York". Един от най-големите хитове в соло творчеството на Sting накара не малка част от тях да си тананикат припева му, а тук трябва да отбележим и доброто включване на сопрано саксофона. "Roxanne" беше единствената композиция, чийто аранжимент е коренно променен. От почти пънкарско парче, тя е превърната в прекрасна балада, която звучи нежно и романтично. "When We Dance" - друга изключително фина мелодия, която зрителите чуха, бе последвана от забележителното изпълнение на "Russians", по време на която цялата сцена беше обагрена в червено, за да ни напомни за времената от преди падането на Берлинската стена. "Whenever I Say Your Name" пък беше най-разчупената композиция от всички, които бяха изпълнени. В оригинала на песента на Sting партнира арендби певицата Mary J. Blige, като този дует им носи награда "Grammy". В ролята на Blige тази вечер се изяви Jo Lawry, като изпълнението й бе фантастично. И трябва да кажем, че тя пя по този начин не само във въпросната песен - през цялото време беквокалистката доукрасяваше песните на Sting с гласа си и допринасяше за елегантността (не само физическата) на концерта. Емблематичната за творчеството на британеца "Fields of Gold" бе с не дотам убедителен аранжимент, но пък композиция от такава класа звучи добре във всякакви варианти. А и когато Sting пее, човек се усеща от време на време, че не обръща чак такова внимание на самата музика, защото е концентрирал вниманието си главно върху неговите изпълнения. Темпото се увеличи осезателно с "Next to You", която освен, че ни върна във времената, в които Sting бе член на THE POLICE, сложи и край на първата част на концерта. Това бе и моментът, в който музикантите слязоха от сцената за заслужена почивка.

   Точно след 25 минути те се върнаха по местата си. Както се и очакваше, не се мина без "Shape of My Heart", която откри втората част на вечерта. Тук естествено имаше и прекрасно акустично включване на Dominic Miller. "Moon Over Bourbon Street" се превърна в най-силният момент на вечерта. Въпреки липсата на трите видеостени, които бяха неразделна част от турнето през миналата година и по време на тази композиция създаваха една неповторима атмосфера, видяхме (и чухме) един изключителен Sting, който накара времето да спре. 13 000 души мълчаха и слушаха акапелното изпълнение на последния куплет от песента, а на стадион "Георги Аспарухов" се чуваше единствено гласът на певеца. Не по-слаба като изпълнение беше и "All Would Envy" (тук се насладихме и на великолепното соло на тромпет), в която Gordon Sumner ни разказа една от типичните си истории. Песента е сред най-добрите в соло творчеството му и като текст, и като мелодия, но пък не е сред най-известните му. Все пак българските фенове се потопиха в това късче съвършенство, което те кара да осъзнаеш, че в живота доста често нещата не са точно такива, каквито изглеждат. Между отделните песни Sting не пропускаше да похвали както цялата Софийска филхармония, така и отделни музиканти от нея, а за финал на основната част на концерта той предложи на зрителите два от най-големите хитове на THE POLICE - "King of Pain" и вечната класика "Every Breath You Take".

   Това, разбира се, не беше всичко. Публиката получи цели три биса (тук вече седнали зрители нямаше), като в първия от тях прозвуча "Desert Rose", благодарение на която много хора са открили Sting (чак) през 1999-а година, танцувайки на нея в някоя дискотека. Танци и тук не липсваха, като дори самият Sting се опита да се включи в тях, но трябва да признаем, че силата му определено е в други области. Игривата "She's Too Good For Me" даде началото на втория бис, а след нея дойде ред и на един от най-големите бисери от соло кариерата на изпълнителя - "Fragile". Песента, която с течение на времето стана един от символите на цивилните жертви, които всяка война неминуемо взема, даде край на участието на Софийската филхармония и групата на Sting в този концерт. Същинският финал на тази вълшебна вечер дойде с "Message in a Bottle", която изключителният музикант изпълни сам със своята акустична китара. Достоен завършек на един забележителен концерт.

   След всичко написано до тук вероятно много от вас ще се запитат: "Няма ли да напишете нещо за времето? За стадиона? За организацията? За пропускателния режим? За цените на билетите и бирата? За броя на тоалетните? За..." Не. Няма. Защото след такъв концерт, всички тези неща изглеждат като незначителни дреболии, за които човек просто не си заслужава да си губи времето. Музиката и присъствието на Sting стоят доста над подобни теми, за това ви ги спестяваме. И вместо да занимавате съзнанието си с тези подробности, както доста често всички правим след повечето концерти, ви предлагам просто да затворите очи и да си затананикате на ум: "I don't drink coffee I take tea my dear / I like my toast done on the side / And you can hear it in my accent when I talk / I'm an Englishman in New York". Доста по-приятно е, нали? ;-)

   Ето и пълен сетлист от концерта на Sting и Софийската филхармония, провел се на 7 юни, на стадион "Георги Аспарухов":
Част I:
01. Every Little Thing She Does Is Magic (THE POLICE)
02. If I Ever Lose My Faith In You
03. Englishman in New York
04. Roxanne (THE POLICE)
05. Mad About You
06. When We Dance
07. Russians
08. I Hung My Head
09. Why Should I Cry For You?
10. Whenever I Say Your Name
11. Fields of Gold
12. Next to You (THE POLICE)

Част II:
13. Shape of My Heart
14. This Cowboy Song
15. Moon Over Bourbon Street
16. End of the Game
17. All Would Envy
18. King of Pain (THE POLICE)
19. Every Breath You Take (THE POLICE)

Бис 1:
20. Desert Rose
Бис 2:
21. She's Too Good For Me
22. Fragile
Бис 3:
23. Message in a Bottle (THE POLICE)
Ози
Снимки: Edwar








Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


haini 9.06.2011 11:43:57 отговори + 0 0
Тигър - 2011-06-09 10:53:19
stohi, стига разваля имиджа на феновете на Стинг с идиотските си постове...

Друже, не може да се развали нещо, което го няма...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 9.06.2011 10:53:19 отговори + 0 0
stohi, стига разваля имиджа на феновете на Стинг с идиотските си постове, какво ще кажеш? Не знам що за кретен трябва да си, за да се изтърсиш в метъл-сайт, за да ръсиш обиди по метъл-фенове... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.06.2011 10:27:02 отговори + 0 0
Стинг показа как се прави перфектен концерт, велик, както и музикантите зад него !!! Само може да се възхищаваме и да се опитваме да се учиме от такива музиканти ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stohi 9.06.2011 08:15:57 отговори + 0 0
...До МОRG..
Да,ето реакцията на "истинските музикални ценители"-да
отидат на концерт задължително натряскали се като
SCHWEIN-и от някоя ловешка{плевенска}ферма,а накрая,ако се случи и да спретнат и някакъв въргал
{или шамар}с някакви шибани трезвеняци наоколо-СУПЕР
изживяване{концерт!}ще се получи!...НАЛИ!!....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

F-OFF 8.06.2011 22:02:43 отговори + 0 0
stohi - 2011-06-08 14:26:32
Eй,палячовци-нещо много се умълчахте днес,...

Aбе превъзбуден, кой те натиска, че звъниш ????????
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ozzy 8.06.2011 21:34:09 отговори + 0 0
"CR - 2011-06-08 20:05:36
@Цвети:Ако си прочела коментара на Ози, други не ти трябват."

Благодаря! Но не е точно така - различни хора, радлични мнения
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CR 8.06.2011 20:05:36 отговори + 0 0
@Цвети:Ако си прочела коментара на Ози, други не ти трябват. Ако слушаш, чуй отново това, и да не ти пука
http://www.youtube.com/watch?v=8qakKl8MBeA
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цвети 8.06.2011 18:09:49 отговори + 0 0
Съжалявам, че прочетох коментарите...
Това беше концерт, който аз лично няма да забравя. Изживяното от мен, не може да се опише с думи. Трябва да си бил там, за да го почувстваш. Поклон пред този велик музикант. Горда съм, че бях част от тази вълшебна вечер.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

X 8.06.2011 17:33:56 отговори + 0 0
Самите организатори обявиха преди време, че местата на стадиона са точно 13 500:
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=17945&
Вчера видях пълни трибуни и пълни места на терена, а и допълнително са пускани в продажба и правостоящи места. Значи нищо чудно не само да е имало 13 000, но и да са били малко повечко.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.06.2011 17:24:47 отговори + 0 0
Е, 13 хил. нали знаеш звучи по добре от 10. Ходи докажи, че не са били 13. ХА! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


bonfire girl 8.06.2011 16:50:50 отговори + 0 0
13 хиляди- друг път!На Роксет бяхме около 12 хиляди, а на Стинг бяхме с около 1/3 по-малобройна публика-значи около 8-9 хиляди сме били, иначе концерта беше приличен, но можеше и по-добър да е... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.06.2011 16:33:30 отговори + 0 0
ПРЕДИМНО хора без особени музикални вкусове, имах предвид, де.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MORG 8.06.2011 16:31:56 отговори + 0 0
Ооо, да, дали не-знам-си колко евро 13 хил. и не се оплаквали. Ами не се оплакват, защото на такъв тип концерти ходят обикновени хора от масата, без особени музикални вкусоВЕ и интереси. Затова и не се оплаквт, защото един път годишно могат да се отделят еди- колко си евро. Затова и уЖ многото публика, макар че 13 хил. не ми се струват кой знае колко.
Stohi, с такива смешковци като теб трябва само с шамарчета да се процедира, докато просто спрат да издават и звук
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.06.2011 16:06:27 отговори + 0 0
съсипаха се да го възвисяват тоя концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.06.2011 15:27:34 отговори + 0 0
"...концерта на Sting и Софийската филхармония, провел се на 7-и май, на стадион "Георги Аспарухов"..." Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


minstrel in the gall 8.06.2011 15:12:24 отговори + 0 0
Ще повторя казаното от мен и в темата - за Стинг пълно 6, за озвучаването - 2 минус, обща оценка за концерта - максимум 4, заради разваленото удоволствие поради кошмарно лошия звук точно на такъв тип концерт!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 8.06.2011 14:40:49 отговори + 0 0
stohi, много силно се надявам посетилите концерта да не са като теб - парадиращи с финансовите си възможности сноби. Ако сте били предимно такива, радвам се, че не бях. Сериозно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stohi 8.06.2011 14:26:32 отговори + 0 0
Eй,палячовци-нещо много се умълчахте днес,да не би пък
да ви шокираха цифрите 13,000 и билетите над 80!евро,
които с кеф дадохме,за да се насладиме на една музикална приказка?!...
Смущават ли ви,карат ли ви да се замислите тези две
цифри,за които само може да си мечтаете при вашите
мижави 1,000-1,500 и 20-25-30 евра?!!....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mariyana 8.06.2011 13:14:20 отговори + 0 0
Концертът беше божествен! За разлика от публиката, която май беше дошла да пие бира на фона на Стинг и Софийската филхармония!Но въпреки пиещите бира, люпещите семки и мъъъничките екрани бях настръхнала от излъчването, гласа и самото присъствие на Стинг. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

acid_burn 8.06.2011 12:01:32 отговори + 0 0
ееее как на 60 години беееее лелеее аз мислих че е на около 50! поклон, концертът беше ВЕЛИК Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Owen 8.06.2011 09:56:48 отговори + 0 0
Jo Lawry! Jo Lawry Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ozzy 8.06.2011 08:58:28 отговори + 0 0
Снимката е от концерта в Загреб през 2010-та. Снимки от снощи ще има скоро Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bulgarian man in New 8.06.2011 08:50:58 отговори + 0 0
Снимката не е София или бъркам? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CR 8.06.2011 08:50:40 отговори + 0 0
Благодаря,Ози, след ревюто ти коментарът ми е излишен
Искахме тази магия да продължи до зори....
А снимки ще има ли?

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".