ACCEPT изляха своята "Сляпа ярост" върху България на 16 декември

17 дек 2015, 08:44 ч. 5929 / 19 26
пред./следв.

   Неуморимите "тевтонски воини" ACCEPT за пореден път посетиха нашата страна на 16 декември 2015 г. Вече не е толкова важно да броим гостуванията им, но едно е сигурно, колкото и пъти да изнесат концерт у нас, толкова пъти ще бъдат посрещнати възторжено от доволно голяма тълпа вдъхновени фенове, които с нетърпение чакат поредната възможност да изпеят заедно с групата любими хитове. Изявата на германците е част от турнето ѝ "Blind Rage World Tour", а самото шоу е под надслов "Blind Rage over Bulgaria". ACCEPT представят актуалния си албум "Blind Rage" - най-успешното издание в близо 50-годишната история на бандата, достигнало номер едно в германската класация .

   В студената зимна вечер влизането в залата беше базпроблемно, а организаторите от "Bulgarian Live Music" се бяха погрижили добре за реда, спокойствието, напитките и всичко необходимо за едно отлично прекарване на концерта. Трябва да отбележим и че това бе първият рок концерт в София на промоутърите, които досега познавахме само от фестивала "Kavarna Rock". И те показаха, че се справят еднакво добре и в столицата, и край морето.

   Малко преди обявения начален час 20:00, първи на сцената се качиха румънците AURA, които бяха избрали поредното си участие в България, за да обявят, че вече ще се наричат SCARLET AURA. Групата e добре позната на родната публика - като победител в първия "Black Sea Battle of the Bands" в Каварна през 2014 г. и от изявите си в няколко града и на мото-събори у нас. Музикантите от северната ни съседка представиха сет, в който бяха включени песни от актуалния им албум "The Rock Chick", както и нови парчета, които ще присъстват в нова бъдеща творба. Стилът на групата е комбинация от хард рок и хеви метъл, с елементи на алтърнатив, а самите SCARLET AURA го определят като мелодик метъл. Бандата се беше подготвила много грижливо за участието си, което даваше възможност да бъде чута от почти пълната зала "Христо Ботев", около 2500 души - немалко публика за сравнително млада банда. Освен това, румънците представяха песните си с огромно желание и радост от срещата с потенциални фенове. Виден беше стремежът за постигане на по-висок професионализъм и усувършенстване. Беше обърнато внимание и на шоу елементите - музикантите бяха семпло, но подчинено на един стил облекло, а фронтдамата се появи за една песен с бели ангелски крила, а за друга - на главата с индианска корона от пъстри пера. Румънците бяха в състав: магнетичната ефектна вокалистка Aura Danciulescu, съпругът ѝ Mihai Danciulescu - соло китара, Matei Capitanu - бас, Razvan "Lapi" Lupu - ударни. SCARLET AURA се оттеглиха под заслужени аплодисменти, а публиката зачака нетърпеливо появата на главните герои на вечерта.

   Тук е мястото да споменем единствения недостатък на иначе перфектната метъл вечер - недобрия звук. Известно е, че постигането на добро звучене в зала "Христо Ботев" е трудна, но не и невъзможна задача. Въпреки че по време на изпълнението на ACCEPT имаше подобрение, до края на концерта проблемът не беше преодолян.

   Буря от викове и крясъци посрещнаха излизането на сцената на хеви метъл ветераните ACCEPT. Както вече казахме, германската група е една от любимите на българската публика. Представители на поне четири поколения следяха със светнали от радост и нетърпение очи какво се случва на сцената. ACCEPT не останаха длъжни на радушното посрещане и зарадваха публиката с обичани стари хитове, от времето с Udo Dirkschneider, както и с прекрасни нови композиции от последните си албуми с Mark Tornillo. ACCEPT са почти уникален феномен в метъл гилдията - след толкова години на сцената, след смяна на фронтмена, и то на именития Udo с почти неизвестния Mark, бандата преживява истински Ренесанс и печели нови фенове сред младите поколения.

   Сетът на "тевтонските воини" започна с парчето "Stampede" от последния албум на групата "Blind Rage" (2014). Червени прожектори заиграха по сцената при рефрена от руския химн, вписан в следващата песен "Stalingrad" от едноименната творба от 2012 г. ACCEPT не си губеха времето с празни приказки, някъде между песните беше вмъкнат кратък поздрав и благодарност към всички уважили събитието. Парчетата се изливаха едно след друго като порой от адски стоманени звуци. Прескачаха се десетилетия и вече звучеше "неуморното" "Restless and Wild". Публиката вече беше напълно пленник на магията, която се случваше на сцената, но никой не искаше и да разваля чародейството. Феновете получаваха точно това, за което са дошли - да попеят познатите куплети, да скачат и викат, да размахват ръце и коси като в ритуален танц на радостта от поредната среща с любимата банда. Новите и старите парчета се приемаха с еднакъв възторг - още едно феноменално явление в творчеството на ACCEPT. В повечето случаи публиката търпеливо изслушва новите песни на утвърдени ветерани в тежката музика, за да получи като награда няколкото любими хита от далечното минало.

   ACCEPT не се представиха с пищен реквизит и ефекти. Разчитаха само на цветни прожектори и на самите себе си, но това беше напълно достатъчно. София беше последна спирка от изтощителната обиколка "Blind Rage World Tour". Въпреки това музикантите бяха изключително подвижни на сцената, решени да изцедят последните сили от публиката. Единствените двама стари членове на групата, останали още от 70-те години на миналия век, соло китаристът Wolf Hoffmann и басистът Peter Baltes, често се оттегляха заедно пред барабаните и от там, като опитни морски вълци, наблюдаваха какво се случва с "кораба и екипажа". Двете най-нови попълнения - китаристът Uwe Lulis и барабанистът Christopher Williams - не щадяха сили да се докажат на сцената. Mark Tornillo се раздаваше без остатък. Удоволствие беше да се види как този певец, вече не в първа младост, "консумира" всяка секунда от предоставения му шанс да се изяви с такава именита група, като в същото време я подновява и въздига. Спорно е да се каже кой всъщност беше фронтменът на ACCEPT. По традиция това е вокалистът, но снощи Wolf Hoffmann често фокусираше вниманието на сцената. Той ту ваеше посрещани с възторг от феновете сола, ту водеше интригуващи музикални "диалози" с Baltes и Lulis, ту "разстрелваше" публиката с прочутата си V-образна китара.

   Дали ACCEPT са "Dying Breed", последните от вида си метъл ветерани, поели "Final Journey", последния си славен път или са неуязвими "Bulletproof", владеещи тайнствени сили "Shadow Soldiers", все още ни предстои да разберем. Но всички присъстващи снощи на концерта се убедиха в едно - групата все още разпространява "Pandemic" безкомпромисен, здрав метъл, още са изпълнени с първична ярост, опасни и бързи - "Fast as a Shark". Именно с това парче, с което се смята, че е въведен стилът спийд метъл, завърши редовният сет на групата. След кратка пауза феновете получиха четири очаквани хита - "Metal Heart", "Teutonic Terror", "Son of a Bitch" и "Balls to the Wall". Известно е, че последната песен беше нещо като химн на българските фенове през онези далечни години, когато метълът беше анатемосван и забраняван. "Balls to the Wall" беше чудесен завършек на метъл празника, сътворен от ACCEPT и верните им почитатели. Музикантите развяха на сцената родния трибагреник и се оттеглиха под бурни аплодисменти. Излишно беше да обещават нови срещи, ясно е, че ще има такива.

Сетлист на ACCEPT:

01. Stampede
02. Stalingrad
03. Hellfire
04. London Leatherboys
05. Living for Tonite
06. Restlеss and Wild
07. Midnight Mover
08. Dying Breed
09. Final Journey
10. Shadоw Soldiers
11. Starlight
12. Bulletproof
13. No Shelter
14. Princеss of the Dawn
15. Fall of the Empire
16. Dark Side of My Heart
17. Pandеmic
18. Fast as a Shark

Бис:
19. Metal Heart
20. Teutonic Terror
21. Son of a Bitch
22. Balls tо the Wall

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и над 70 снимки от концерта на ACCEPT и SCARLET AURA в София на 16 декември.

 



Коментари   (26)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Wolf 19.12.2015 09:31:29 отговори + 4 0
Някой знае ли с каква техника свириха точно ? На сцената нямаше нито един амп нито кабинети,а видях че за трите китари ползваха някакви таблети ? Dvd-то от Чили което излезе с албума е по същия начин. Интересно ми е дали след като Andy Sneap им е продуцент не свирят със софтуера на Toontrack - Ezmix,защото барабаните в последните им три албума са от метъл колекцията на Andy в Toontrack... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 18.12.2015 10:01:10 отговори + 12 0
Концертът си беше супер. Няма друга стара банда с толкова кефещи нови песни. Който беше там си изкара страхотно. Само звукът куцаше, траеше се, ама с повече старание и в тая зала става по-добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Monti 18.12.2015 08:08:20 отговори + 20 0
Джудас, Мейдън, и Аксепт... всяват на земята ред ! ! ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

IRON ONE 17.12.2015 22:39:39 отговори + 20 0
За тези,които не знаят какво точно представлява истинският HEAVY METAL : Това е ACCEPT !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the hellion 18.12.2015 00:26:29 + 10 0
...и маааалко Priest Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 18.12.2015 12:49:59 + 5 0
И тук там Sabbath Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Parodont 17.12.2015 15:55:09 отговори + 7 31
Спрете да се самохвалите!
Концерта не беше нищо особено!
Лош звук и смешна сцена!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


............. 17.12.2015 16:38:51 + 19 3
Тоа пъ... Концертът беше умопомрачителна къртачка! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Денислав 18.12.2015 05:21:13 + 12 0
Напротив,за хора като мен ( и моите приятели) ,този концерт бе страхотен .Добрата стара тевтонска машина излезе,показа и победи !
На тия години ,такава енергия...какво си говорим //
Ти на концерт сцената ли гледаш или хората заради които си отишъл ?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 17.12.2015 12:44:12 отговори + 14 3
Уникален концерт,но дясното ми ухо пострада,не знам кога ще се оправи изобщо,нищо не чувам с него и само шум.Имах злощастието баш директно срещу колоната да съм и само и само да не пусна оградата оглушах.Accept са велики,това е хеви метъл,а сетлиста беше страхотен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 17.12.2015 13:10:22 + 14 0
Ходи на лекар, първите дни са важни за да те оправят иначе може да ти остане за цял живот. Имам горчив опит. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 17.12.2015 13:51:08 + 5 0
Малко като след дъжд качулка, но си носи тапи по концерти. В почти всяка аптека продават. Струват около 60 стотинки. Аз след един концерт на Cradle of Filth имах проблем с леко пищене, но до обяд ми мина и от тогава винаги си нося едни тапи за всеки случай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 17.12.2015 14:13:12 + 10 0
Продават и специални за концерти - лесно може да се открият. Аз след като се оправих се купих такива и сега винаги съм отпред до колоните и ми е идеално хем усещаш звука в стомаха, хем си предпазен. Успех. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Майна рок 17.12.2015 11:57:27 отговори + 16 10
Малеее... Нямам думи! На Pandemic вече бях пандемясал, а до края на концерта бях в друго измерение! Звука беше адски силен(на високите не се траеше). Още имам странен шум в ушите. Но в сравнение с Арена-та беше по-качествен, а и Христо Ботев ми е много задушевна! Изказвам благодарности на милият "столичанин", който ми надупчи две гуми на колата и ми създаде "приятно" три часово нощно приключение! Да е жив и здрав, но да има шанса да усети как влиза шилото! А на Аксепт - до скиф! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гумопукач на майни 17.12.2015 13:31:40 + 8 29
Аз бях, майна. Да се надяваме, че следващият път ти и такива като теб ще са се научили как и къде да паркират селските си каруци, когато гостуват в София. Ако ли пък не - шилото отново ще "играе"
Поздрави и на теб от столицата!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Майна рок 17.12.2015 14:06:20 + 11 18
Братче(ако е наистина е твое дело) не знам кой е от село (съмнявам се, че си по-истински гражданин от мен), един Господ знае ти или корена ти на колко туби бензин произхождате от т.нар. "столица"! За разлика от теб в гъза на софийската география, живея на пъпа на Филибето. Не знам чувал ли си, но произхода на човека е много важен относно възпитанието му! В момента пред имота ми има поне 5-6 "ненаучили се, къде да паркират селските си каруци" - нали така се казваше?! Чудя се да хващам ли шилото? Или пък да се бях завъртял към 3-4 сутринта в столичния ти район... с шилото! И наред! Белким улуча и перфектната ти столична каляска! Както казах - да си жив и здрав, но си спомни науката физика(ако си внимавал в училище). Там има едно правило - на всяко двйствие има равно по-големина и противоположно по посока противодействие! Т.е. има видов ден или очаквай шилото... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гумопукач на майни 17.12.2015 14:40:59 + 5 24
Що така си нервен? Що с лошо? Все с лошо тръгвати вие, от "на село". А не бива. Виж аз колко съм спокоен. Дори и някой вилидж пипъл да се опита да ме ядоса, аз, така нежно, с шилото - боц, боц, боц. И готово Няма нерви.

лЕпи гумите там и не се занимавай с лъскавата ми каляска, елечко
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.12.2015 14:42:33 + 21 5
Хайде двамата да си пренесете спорчето някъде, където на хората им пука за това, може ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 17.12.2015 16:22:08 + 8 5
Мощно избиване на комплекси. Язък, че и двамата го правите под този репортаж.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 17.12.2015 11:11:16 отговори + 22 3
Един от най-добрите концерти тази година и достоен завършек на една много успешна концертна година. Като забележка - звукът беше прекалено силен и поради тази сила високите честоти дразнеха (може би заради акустиката на залата). С едни тапи обаче всичко се оправи. Всички инструменти се чуваха добре. Настроението беше на високо ниво и всички наоколо куфееха здраво.
За самата група мога да кажа само добри думи. В сравнение с Whitesnake, които също направиха добър концерт, Accept бяха на друго ниво. Вторите не разчитат само на стари класики, а забиха здраво и с нови парчета.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hi 17.12.2015 11:43:39 + 5 3
И аз бях без тапи в началото, но като ги сложих всичко се изясни. Излишният тътен се заглуши и много ясно се различаваха инструментите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 17.12.2015 12:12:21 + 6 2
Специално техният звук не е за подобна чупена зала. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.12.2015 14:08:51 + 17 5
Не знам, аз инструментите ги различавах прекрасно и високите честоти не са ме дразнели, обаче звукът като че ли наистина беше твърде силен. След концерта ушите ми часове наред не спряха да свирят авторска музика...

Както и да е, концертът беше убийствен, всъщност. Само едно истинско оплакване имам - много ми се ще охраната по такива събития да не допуска в залата хора във видимо нетрезво състояние. Някакво пияно искърско говедо се бухна няколко пъти в мен и в хората около мен. Малко оставаше да ми прикипи сериозно и да го смеля от бой. А и не само на мен, всъщност - то сигурно затова говедото и приятелчето му в един момент се махнаха. Иначе щяха да бъдат линчувани. Но това беше в първите двайсетина минути от концерта.

После всичко беше прекрасно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 17.12.2015 10:58:46 отговори + 17 1
Моля спрете с концертите в тази зала ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Markoni 17.12.2015 10:11:09 отговори + 29 4
Имам само 3 думи за снощи: Хеви метъл енциклопедия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


............. 17.12.2015 09:13:16 отговори + 35 3
За пореден път... Е, нямаше такова сцепване! Този път сетлистът беше умопомрачителен! Разбих се от викане и мятане! Уникална група, уникално свирене на Хофман! Midnight Mover и Living for tonight бяха страхотно допълнение към сетлиста, обожавам тези песни! За биса нямам думи.... Получих това, заради което отидох - ИСТИНСКИ ЖЕЛЕЗЕН ХЕВИ МЕТЪЛ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".