AEROSMITH най-сетне в София: Sweet emotion, baby!

18 май 2014, 14:11 ч. 3493 / 33 27
пред./следв.

   След дългогодишно чакане от страна на родните рок фенове, американците AEROSMITH най-накрая свириха и в София. За някои от българските им почитатели това чакане продължи близо 40 години. Толкова, че и повече, минаха от издаването на първия и едноименен албум на групата. Не че и преди не се е случвало световно известни банди да изнасят първи концерт у нас две, три или четири десетилетия след създаването си. Примери в това отношение можем да даваме много. AEROSMITH обаче не са просто световноизвестни. В държавите на запад от Калотина тази група е свръх популярна, а в Северна Америка известността й е съизмерима с тази на изпълнители от ранга на Michael Jackson. Като една от най-продаваните групи в света, тя е реализирала на пазара над 150 милиона копия от своите албуми, а в САЩ по този показател тя е в челните места на класациите. С течение на годините AEROSMITH се превърнаха във феномен на поп културата, главно заради няколко свои видеоклипа, но също така и благодарение на участието си в телевизионни предавания, филми и дори видеоигри, а през 2001-ва бяха приети и в Залата на славата на рокендрола. И вярваме или не, турнето им "Global Warming Tour" започнало през 2012 г., мина и през нашата столица, като след отмяната на шоуто в Истанбул, първият концерт от европейската обиколка на AEROSMITH бе именно в София.

   Честта да открият концерта на именитите си колеги имаха музикантите от D2. След като миналата година те направиха същото не за кой да е, а за титани като BON JOVI, при това пред пълен Национален стадион, не беше изненада за никой, че въпреки внушителната сцена и голямото количество публика у българската група липсваше каквото и да е било притеснение. D2 направиха около 30-минутен сет, в който освен познати на всички ни песни, чухме и композиции от чисто новия им албум "Феникс". Митко Кърнев, който отдавна се е доказал като един от топ китаристите у нас, свири на очакваното от зрителите високо ниво, а вокалистът Деян бе в непрекъснат контакт с насъбралото се множество, подготвяйки го за "основното ястие" на вечерта.

   Лошите момчета на Бостън, както често наричат AEROSMITH, се качиха в оригинален състав на българска сцена малко след 21:00 ч. Steven Tyler (вокали), Joe Perry (китара, беквокали), Tom Hamilton (бас, беквокали), Joey Kramer (барабани) и Brad Whitford (ритъм китара) - точно тези петима музиканти се събират през 1970-а, за да създадат групата, чието име днес е известно във всяко кътче на планетата Земя. Концертът започна с видеопредаване в реално време, показващо всеки от членовете на бандата в неговата бекстейдж стая, последвано от "Walkin’ the Dog" - кавър на Rufus Thomas, намерил място в дебютната им плоча. AEROSMITH дойдоха в България уж за да представят 15-ия си студиен албум "Music from Another Dimension!". Без обаче да критикуваме новия дългосвирещ запис на американците, можем да сме доволни, че те изпълниха само една композиция от него, като през останалото време наблегнаха на своите класики. В крайна сметка това и искаха над 20-те хиляди зрители, дошли тази вечер на стадион "Локомотив", за да видят и чуят AEROSMITH, които спокойно могат да изнесат дву- или тричасов концерт, изпълнявайки само хитове. Съвсем не е случаен и фактът, че Steven Tyler и Joe Perry, които са главните виновници, за да ги има тези хитове, през 2013-а бяха въведени в Залата на славата на създателите на авторска музика и текстове. Да, и такава зала има.

   Добро впечатление направи формата, в която се намира ексцентричният Steven Tyler. Въпреки възрастта си, той пя добре, ако и никога да не се е славел с върховни гласови възможности. Човек може направо да му завиди за енергията и себераздаването на сцената, имайки предвид, че вече е на 66 години и на какво е бил подложен организмът му в миналото. Заради честата злоупотреба с различни субстанции на Steven Tyler може и да му се губят част от 70-те и да не помни дали е отнел девствеността на Алън Харпър, но ние със сигурност си спомняме какъв фурор предизвикаха албумите "Pump" и "Get a Grip" и всички хитове, които излязоха от тях. Спомняме си и култовите клипове към част от песните. Е, тях не ги гледахме тази вечер, въпреки че съвсем спокойно можем да наречем целия концерт един голям видеоклип, но за сметка на това чухме любими парчета, които ни пренесоха в началото да 90-е години на миналия век, когато дори и не смеехме да си мечтаем, че е възможно някога да ги гледаме на живо. А освен с характерния дрезгав глас на Tyler, те, разбира се, бяха гарнирани и с разпознаваемата китара на Joe Perry. Да се благодарим, че преди време той успя да слезе в последния момент от онази железопътна линия и влакът не мина през него, та все пак успяхме и ние да го видим и чуем.

   Хит след хит! Като се започне от "Eat the Rich" и се мине през "Cryin’", донесла една от четирите награди "Грами", които групата има (тук някой щастливец от публиката си хвана хармониката на Tyler); "Livin' on the Edge" с чудесното соло на Perry и "Last Child", в която Brad Whitford се изяви като основен китарист; блус класиката "Stop Messin’ Around" (по FLEETWOOD MAC) изпята от Joe и акомпанирана от хармониката на Steven, последвана от чудесната балада "What it Takes"; любимата на всички "Janie's Got a Gun" и изключителното изпълнение на "I Don’t Want to Miss a Thing" от саундтрака към филма "Армагедон"; "Love in an Elevator", изпята с дейното участие на цялата публика и разбира се, задължителният кавър на THE BEATLES - "Come Together". Към всичко това трябва да добавим, че чисто технически, шоуто беше на нивото на големите европейски концерти и фестивали. Мащабна сцена, огромна видеостена, осветление и звук според очакваното и пътека, влизаща в публиката и завършваща с подиум, по който Steven Tyler и Joe Perry доста често се разхождаха, за да са максимално близо до своите почитатели. Именно там в края на концерта видяхме и белия роял, на който Steven изсвири емблематичната "Dream On", превърнала с в безспорен връх на вечерта. А за финал, музикантите ни казаха довиждане със "Sweet Emotion", оставяйки ни с усещането, че сме се докоснали до истински звезди, които след много години чакане от наша страна, все пак дойдоха в България. Както се казва, по-добре късно, отколкото никога.

   Следващото подобно събитие, което съвсем скоро ще ни връхлети, е концертът на метъл иконите IRON MAIDEN (16 юни, зала "Арена Армеец"), а ето и пълен сетлист от концерта на AEROSMITH, състоял се на 17 май, 2014 г., на стадион "Локомотив" в София:

01. Wаlkin' the Dog (Rufus Thomas Cover)
02. Eat the Rich
03. Love in an Elevator
04. Toys in the Attic
05. Oh Yeah
06. Cryin'
07. Jaded
08. Livin' on the Edge
09. Last Child
10. Rag Doll
11. Stop Messin' Around (Fleetwood Mac cover) (Joe Perry on lead vocals)
12. What it Takes
13. Janie's Got a Gun
14. I Don’t Want to Miss a Thing
15. No More, No More
16. Come Together (The Beatles cover)
17. Walk This Way
Бис:
18. Dream On
19. Sweet Emotiоn

   В галериите ни може да разгледате над 90 (!) снимки от концерта на AEROSMITH, а по-долу да видите и видео от някои от пиковите моменти на вечерта:

 

aerosmith live

aerosmith live

aerosmith live

aerosmith live

aerosmith live

Репортаж: Ози
Снимки: Satyr
Фен-видео: Христо Христов



Коментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Zveri 20.05.2014 10:46:00 отговори + 1 0
СМЕНЕТЕ ПОДГРЯВАЩАТА ДРУГИЯ ПЪТ!!!! Тия Д2 и на най-лошия си враг не ги пожелавам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Филипов 19.05.2014 19:29:23 отговори + 0 0
Да си напиша коментара.

Резюме - накефен. Поредната група, с която съм отраснал и дочаках да видя на живо. Дали пак ще наминат насам - божа работа.

Озвучаване и сцена - без забележки. Беше същата сцена, на която бяха "голямата четворка" и Rammstein. Като публика според мен 18-20000. Някои пишат и за 20-25 хиляди. Поне за мен паркиране, влизане и излизане - без проблем. Накрая имаше задръствания под напълно незаинтересованите погледи на полицаите.

Както съм традиционно отпред, виждаше се всичко. Добре че се бяха погрижили за няколко камери и екран да могат да видят и хората на по-далечните места, както и седящите какво става на сцената. Добре, че не валя дъжд, както беше метеорологичната прогноза.

Музика и изпълнение - супер. Малко са вокалистите, които и на тази възраст са запазили гласа си. С една дума групата се раздаде.

Но . . . за накрая.
Видях, че Тейлър показа 4 пръста - че ще пеят 4 песни. Да само че изпяха само 2. Икономисаха по незнайни причини втория бис с "Crazy" и още нещо. Да го кажа вулгарно - изнизаха се като прани гащи. Точно по същия начин недовършено ми беше и с Manowar на Sofia Rocks.

Не помня толкова скоростно събиране на такъми с друга група. Не знам причината, но някои хора ми казаха че отляво на сцената (като гледаш към нея) тогава се е вмъкнала група пожарникари с пълно снаряжение и каски.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mrmister 19.05.2014 17:34:22 отговори + 0 0
Беше НЕВЕРОЯТНО !!! Беше изживяване един път в живота, беше върхът. Не знам колко мрънкащи и недоволни има, но за мен беше шоу и спектакъл номер едно. Аеросмит показаха, че са наистина рок динозаври и жестока рок група. Благодаря им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anton 19.05.2014 15:18:07 отговори + 1 0
Истината за мен е една: в коя тоналност е пял ТАйлър, пък дали е в оригиналната...няма никакво значение. Важното е,че дойдоха, раздадоха се и останах доволен. Аеросмит са си Аеросмит, независимо от тоналността
Постигнали са толкова много в музикален план, с толкова много са допринесли, че всякакви изказвания на "теоритици музиканти" губят смисъл

Ииии, моля ви...ТАЙЛЪР...стига с този ТЕЙЛЪР
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 19.05.2014 11:59:12 отговори + 1 0
Има страшна техника на пеене. Я накарай някой наш певец да изпее парче на Аеросмит. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Haha 19.05.2014 09:26:44 отговори + 0 0
Стивън Тайлър. Не е роднина на Елизабет Тейлър Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Verum 19.05.2014 08:01:23 отговори + 0 0
Не е глупост, а самата истина. Тейлър е добър вокалист, но е далеч от най добрите. И не е необходимо да имаш кой знае какъв слух, за да си наясно с това. Което не означава, че Тейлър не може да пее - никой и не твърди подобно нещо. А концертът беше чук! Аерото сцепиха яко! Чак ме е яд, че идват едва за първи път тук и май повече няма да ги видим. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Norum 19.05.2014 07:48:16 отговори + 2 0
"той пя добре, ако и никога да не се е славел с върховни гласови възможности." Как може да напишете такава глупост??? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

асдфх 19.05.2014 00:13:34 отговори + 0 0
Разположението на видео стената го е мислил някой с косматите си задни части - най-вероятно организаторите наистина са спестили страничните... Стадиона е пълна скръб, но не мисля, че за концерт е нужен по-хубав - има терен има и разни седящи места, какво повече ви трябва? Най-яките концерти и фестивали ги правят просто на някакви ливади... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 18.05.2014 22:48:56 отговори + 0 0
@ Руми - 2014-05-18 22:11:52
Кой беше измислил тази дълбока сцена и липсата на странични видеостени незнам!!!?
Сигурно са спестили нещо от продукцията. Интересно ми е дали и на другите дати от турнето ще има една видеостена с възможно най-лошата видимост. Срещу половин минимална заплата да се чудиш какво вижда публиката от терена, което ти не виждаш, не е най-приятната емоция определено.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Dreamer 18.05.2014 22:19:14 отговори + 0 0
@Metalhead - 2014-05-18 20:04:43

+1
Най-добрият коментар до тук!

Браво за репортажа, снимките и видеото, WeRock!



Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Руми 18.05.2014 22:11:52 отговори + 0 0
На трибуните не се виждаше и малка част от видеостената и за съжаление това прецака част от удоволствието от иначе прекрасния концерт.Кой беше измислил тази дълбока сцена и липсата на странични видеостени незнам!!!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal 18.05.2014 22:10:56 отговори + 0 0
йоан - 2014-05-18 14:36:25
"Да не говорим, че гласа на Steven Tyler е толкова запазен"...

Човече, ти кой концерт си слушал? Гласът му бил запазен! Че той не пя в оригиналната тоналностнад половината песни сигурно! Никакви високи... но концерта като изживяване си беше добър. Но хайде да не говорим за пеене... Опита се човека пя колкото може... но е бледо копие на миналото дори от преди 5-6 години, когато още наистина пееше и съм го гледал извън България!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 18.05.2014 20:45:55 отговори + 0 0
Страхотен концерт, като изключим факта, че две трети от публиката не виждаше цялата видеостена, а само части от нея. С други думи, нямаше голям смисъл от нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metalhead 18.05.2014 20:04:43 отговори + 0 0
Хахахахахахах, страхотно включване в репортажа на Алан Харпър, браво!!! Точно отразяване на нещата. И да, концертът наистина се получи, както някой преди мен каза - страхотно беше!
Относно гласовите възможности на Тейлър, който безкрайно уважавам и е един от любимите ми вокалисти, да, наистина няма ВЪРХОВИ гласови възможности. Такива има Дио и Меркюри. Тейлър има хубав и разпознаваем глас. Без да е връх във вокално отношение. Такъв е и Браян Джонсън от АЦ/ДЦ, Леми от Мотърхед и т.н.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


цветко 18.05.2014 18:43:05 отговори + 1 0
"Тайлър никога не бил се славил с върхови гласови възможности"- Баси критерите има тоя дето я е писал тая статия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анунимен 18.05.2014 18:17:43 отговори + 0 0
На стадион Локомотив не му липсват трибуните по дизайн.
Просто е недостроен - типично българска работа хахахахахахахахаха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ann 18.05.2014 18:13:57 отговори + 0 0
Това отстрани дори не бяха табла, а прозрачни веещи се платове. Можеше да бъдат екрани, но вероятно огромния екран зад сцената е бил сметнат за достатъчен. Всичко си беше хубаво като цяло. Сцената можеше да е една идея по-висока като за стадион, за да се вижда повече назад, но няма какво да се търсят кусури, концерта беше страхотен. Който е искал да вижда по-добре, е взел билети отпред или на трибуни, всеки си преценява кое му е важно... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sulfuras 18.05.2014 16:03:49 отговори + 0 0
Всичко е супер освен че не прожектираха на празните табла от двете страни какво се случва на сцената и някои хора нищо не видяха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 18.05.2014 15:53:42 отговори + 0 0
@mogul, цифрата е по-близо до 20 000, отколкото до 30. Зад кулата беше празно т.е. терена беше 1/2 пълен. На стадион Локомотив му липсват 1/4 от трибуните по дизайн, а самите те не бяха пълни. Трябва да прибави и факта, че те са по-малки от тези на Васил Левски. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Зиги 18.05.2014 15:46:43 отговори + 0 0
"Име - 2014-05-18 15:31:19
Come Together не е задължителна. Тя по-скоро беше една от няколкото нови песни спрямо есента."

Вярно ли?!

http://www.setlist.fm/setlist/aerosmith/2013/praca-da-apoteose-rio-de-janeiro-brazil-23c704b3.html

Песента е изпълнена на абсолютно всеки концерт през миналата година (не само през есента), че и по-миналата. Наистина е задължителна за това турне
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име 18.05.2014 15:31:19 отговори + 0 0
Come Together не е задължителна. Тя по-скоро беше една от няколкото нови песни спрямо есента. Това добре. Лошото е, че спрямо последните есенни концерти, примерно в Мексико и Бразилия, са махнали 5/6 парчета, а са добавили само 3. Дано не се окаже, че скъсеният сетлист е бил "екстра" само за БГ, а да е така за цялата настояща част от турнето. Иначе концертът си беше добър, макар вероятно да не е задоволил напълно голяма част от БГ "феновете", които знаят най-вече албума Get a Grip. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Петър Павлов 18.05.2014 15:14:46 отговори + 0 0
Не повече от 22-23 хиляди, но не това е най-важното. По-важното е, че концертът наистина се получи! Страхотно беше! Поздравления и за репортажа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 18.05.2014 15:12:16 отговори + 0 0
Концерта, макар и банално казано, беше размазващ!
Супер група в супер форма.

@Нехейтър - и аз това винаги се чудя, защо не се снима многобройната публика, ще е интересно.
На Стивън зъбите му ги видяхме и в едър план

@Стадион Локомотив - да се затвори и разруши веднага тази клоака!
Мизерия, разруха, няма организация за паркиране, вход за пред сцената - влизаш отзад на терен и се мъчиш да пробиеш напред през цялата тълпа.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mogul 18.05.2014 14:55:17 отговори + 0 0
Бяха около 30 000 публика, ако трябва да сме по точни.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


йоан 18.05.2014 14:36:25 отговори + 0 0
Уникално шоу направиха! Всеки един концерт, на който ходя го помня с нещо, този е концерта, който мина най-бързо за мен. Просто не усетих кога минаха 2 часа. Да не говорим, че гласа на Steven Tyler е толкова запазен и специфичен и енергията му е огромна, сценичното му поведение, нямам думи просто. Цялата банда е толкова идеално синхронизирана, толкова добра, че с удоволствие бих ги гледал отново и отново. Звука, сцената, всичко беше идеално. Само ме е яд, че не изпълниха crazy и mama kin, но при толкова много хитове не може да се изпълни всичко. Определено ми оправиха вкуса след концерта на Metall all star и определено това ще е короната на концертния живот у нас за тази година Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нехейтър 18.05.2014 14:34:45 отговори + 0 0
Защо е толкова трудно да се направи една свястна снимка на тълпата? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".