Alan Parsons влиза в Залата на славата на НДК в София

19 сеп 2013, 12:05 ч. 271 / 11 3
пред./следв.
Получихме следното съобщение:

   Световноизвестният музикант, продуцент и звукоинженер на The Beatles и Pink Floyd Алън Парсънс ще влезе в „Залата на славата“ на НДК. Събитието ще се състои на 27 септември, петък, от 15.00 часа в зала „Мати”.

   Ръката, която е създала звука на "The Dark Side Of The Moon" на Pink Floyd ще остави отпечатъка си в НДК точно 40 години след излизането на легендарния албум. Алън Парсънс е копродуцент и своеобразен “звуков визионер “на плочата, която променя историята на популярната музика и на звукозаписа изобщо. С работата за "The Dark Side of the Moon" е свързана и първата му номинация за наградата "Грами".

   Парсънс е сред създателите на съвременните подходи в звукозаписа и на философията на концептуалния албум. В края на 60-те и началото на 70-те е в екипа на "The Abbey Road Studios" в Лондон, където експериментира с различни техники, използването на куадрофоничен звук и на синтезаторни ефекти. Работил е по плочата Abbey Road на The Beatles и по записи, влезли в последния албум на легендарната четворка "Let It Be". Парсънс създава звука и на сюитата "Atom Heart Mother" на Pink Floyd, а по-късно работи с Пол Маккартни по албумите "Wild Life" и "Red Rose Speedway".

   През 1975 г. заедно с Ерик Уулфсън създава студийната група The Alan Parsons Project, която се нарежда сред най-влиятелните имена в арт рока. През април 2012 г. Парсънс е удостоен с наградата "Deutsche Award Entertainment" за цялостен принос. В последните прави турнета с The Alan Parsons Live Project, чиито първи концерт в България ще е в Зала 1 на НДК на 28 септември.

   “Залата на славата на НДК” е инициатива за своеобразно опредметяване на гостуванията в Двореца на световни имена от всички жанрове на класическото и съвременното изкуство с оставянето на символична следа - отпечатък от ръка. Отпечатъците са част от информационни табла с фотоси и меморабилия от спектаклите, които ще бъдат поетапно разполагани в централно фоайе на Двореца. Досега за “Залата на славата на НДК” са оставили своите отпечатъци актьора и режисьор Антонио Бандерас, виолиста Юрий Башмет, композитора Гиа Канчели и диригента Емил Табаков.
ALAN PARSONS LIVE PROJECT

още за:

Alan Parsons


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


CR 19.09.2013 21:48:52 отговори + 0 0
Светлата страна на Слънцето ще е да се види и чуе Alan Parsons!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 19.09.2013 18:35:52 отговори + 0 0
Огромен - музикант, композитор, саунд-инженер!! Поклон само на такива хора! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иван 19.09.2013 15:57:00 отговори + 0 0
Смятам да го посетя въпреки, че 60лв хич не мога да отделя в този момент :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".