APOCALYPTICA отбелязаха 20 години от дебютния си албум в Скопие

9 апр 2017, 11:05 ч. 2146 / 12 4
пред./следв.

   През 1996 година на музикалния пазар излиза албум със заглавие "Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos", в който четирима млади финландци (единият от тях току що е навършил 18), изпълняват осем композиции на METALLICA. Дотук нищо особено, като изключим това, че всеки от тези музиканти записва музиката на най-известната и популярна метъл банда в света, свирейки на... виолончело. Нито музикантите, нито критиците, нито почитателите на по-твърдите музикални стилове са предполагали тогава какъв ще е резултатът от този експеримент. 20 години по-късно на всички е ясно, че той е повече от успешен: APOCALYPTICA имат зад гърба си издадени осем студийни албума, които са продадени в милиони копия по цял свят, десетки турнета и хиляди концерти в пълни зали из цялото земно кълбо. С течение на годините четиримата музиканти се доказаха и като доста добри композитори, записвайки значително количество изключително качествени авторски композиции. Не е лошо като за четирима челисти, нали? През 2016-а се навършиха 20 години от началото на тази приказка, което пък бе повод за Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen, Perttu Kivilaasko и Antero Manninen да започнат поредното си световно турне, на което да отбележат този юбилей. Разбира се, поводът изискваше сетлистът да включва само композиции на METALLICA, а финландците не пропуснаха да включат в турнето си и Балканите, с концерти във всяка една съседна на България страна.

   Всъщност, защо APOCALYPTICA не дойдоха този път у нас, ще анализираме към края на репортажа. Концертът им в Скопие на 5 април бе органзиран от "Avalon Production" - най-големият музикален промоутър, работещ на териториите на Македония, Сърбия и Хърватия, а четиримата финландци излязоха на сцената с швейцарска точност. Обявеният предварително час бе 20:30 и точно тогава прозвучаха първите акорди на "Enter Sandman". Представянето на APOCALYPTICA пред македонската публика бе разделено на две части. В първата, феновете чуха целия албум "Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos", песен по песен, така, както бе записан в далечната вече 1996-а. "Master of Puppets" вдигна сериозно градуса на напрежението, а след нея Eicca Toppinen се обърна за първи път към публиката: "Както виждате, ние си нямаме вокалист. Затова, тази вечер ще пеете вие." Близо три хиляди човека веднага откликнаха на тази покана и запяха припева на "Harvester of Sorrow". "The Unforgiven" очаквано потуши за момента страстите, представяйки и по-баладичната страна на METALLICA. Звукът и осветлението по време на цялото представление бяха на очакваното високо ниво, като същото можем да кажем за цялостната организация на концерта: пропускателен режим, барове с храни и напитки, на които няма опашки и любезна и отзивчива охрана - все неща, за които в България доста често се оплакваме, че не са както трябва.

   Споменахме вече, че и самите музиканти не са очаквали с живота им да се случи всичко онова, последвало издаването на "Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos". С доста симпатичния си финландски акцент Toppinen също се върна 20 години назад: "Записахме албума и се надявахме да продадем хиляда, най-много две хиляди копия. И евентуално да направим един-два концерта. Нищо повече". Е, нещата се случиха по малко по-различен начин :) "Wherever I May Roam" и "Welcome Home (Sanitarium)" се превърнаха в кулминацията на първата част от концерта, като тук вече Eicca и Perttu развъртяха сериозно косите си, по подобие на Jason Newsted. Десетминутната пауза бе последвана от великолепното изпълнение на "Fade to Black", по средата на която на сцената нахлу и необуздаемият Mikko Siren (барабани), благодарение на който шоуто доби вид на един истински метъл концерт. И докато по средата на сцената нещата бяха взривоопасни (Eicca, Perttu и Mikko), то в двата ѝ края Antero и Paavo оставяха впечатлението, че са дошли по-скоро за симфоничен концерт. Antero си го знаем, той винаги си седи на стола, гледа в една точка през черните си очила и кротко си свири - неслучайно го наричат Mr. Cool. За разлика от него Paavo никога не е имал подобно държане на сцената, но тази вечер му се наложи да се кротне на стола, просто защото беше със счупен крак. "For Whom the Bell Tolls" беше изпята от цялата публика, а Eicca не пропусна да се пошегува със съвременната инкарнация на APOCALYPTICA: "Какво предпочитате да чуете? METALLICA изпълнени на четири чела или AC/DC изпълнени на две чела?" Съжалявам, Luca & Stjepan, много сте симпатични, но класиката си е класика. Публиката в Скопие даде ясен отговор на този въпрос и бе възнаградена с "Fight Fire with Fire".

   Ако имаше слаб момент в този концерт, то това определено беше "Until it Sleeps". Песента някак не се получи добре на живо, а и зрителите като цяло не бяха особено впечатлени от нея. За сметка на това обаче, титаничният инструментал "Orion" се превърна в черешката на тортата и съвсем заслужено феновете бурно аплодираха APOCALYPTICA за това изпълнение. "Battery" разтърси мощно "Арена Борис Трайковски", като тук Mikko Siren направи сериозен опит да потроши барабаните си. За радост на публиката неуспешно, защото финландците имаха още какво да покажат. "Seek & Destroy" отново разпя цялата зала, а след нейния край музикантите се скриха зад сцената за кратка почивка. Бисът започна с "Nothing Else Matters" (едва ли някой си е мислил, че един подобен концерт може да мине без точно тази песен), а вечерта логично завърши с класиката "One". Един истински метъл празник, от който едва ли някой от присъстващите е останал недоволен.

   Ще завършим този репортаж с нещо, което не касае музикалната страна на нещата. Логичният въпрос е: защо сега никой не покани APOCALYPTICA в България? При такова турне и с такъв сетлист, успехът на подобен концерт у нас щеше да бъде гарантиран. Нещо подобно се случи преди осем години, когато Carlos Santana също обиколи всички наши съседни страни, но у нас никой не го покани. Нека хвърлим едно око на датите от турнето на APOCALYPTICA: 3.04. - Загреб, 4.04. - Белград, 5.04. - Скопие, 6.04. - Букурещ, 7.04. - Атина, 8.04. - Истанбул. След което APOCALYPTICA са в десетдневна пауза. Какво пречеше да бъдат поканени след концерта в Турция у нас? Да не говорим, че точно този концерт отпадна (поради политическата обстановка в южната ни съседка) и съвсем спокойно можеше да бъде заменен с гостуване в София или Пловдив. Има и още нещо, върху което си заслужава да поразсъждаваме - цената на билетите. Каква щеше да бъде тя, ако концерт в София имаше? Да речем - в Зала 1 на НДК. Като знаем колко струват билетите у нас за групи от подобен ранг, то вероятно най-евтиният пропуск щеше да е с цена от около 50 лева. Което щеше да ни се струва някак... нормално. А сега нека видим какви бяха цените на билетите за същия концерт в Македония: правостоящи - 12,50 лв.; правостоящи пред сцената и седящи - 19,00 лв.; седящи VIP - 25,00 лв. Такива цени у нас не е имало от доста години. Сърбите също не бяха много далеч от тези нива. Там билетите бяха с цени от около 40,00 лева. Оставяме всичко това без коментар...

   Ето и пълен сетлист от концерта на APOCALYPTICA, състоял се на 5 април 2017 г., в Скопие:

Част 1: Plays Metallica by Four Cellos:
01. Enter Sаndman (METALLICA cover)
02. Master of Puppets (METALLICA cover)
03. Harvester of Sorrow (METALLICA cover)
04. The Unfоrgiven (METALLICA cover)
05. Sad but True (METALLICA cover)
06. Creeping Death (METALLICA cover)
07. Wherever I Mаy Roam (METALLICA cover)
08. Welcome Home (Sаnitаrium) (METALLICA cover)

Част 2 (с Mikko Siren):
09. Fade to Black (METALLICA cover)
10. For Whom the Bеll Tolls (METALLICA cover)
11. Fight Fire With Firе (METALLICA cover)
12. Until It Sleeps (METALLICA cover)
13. Orion (METALLICA cover)
14. Escape (METALLICA cover)
15. Bаttеry (METALLICA cover)
16. Seek & Destroy (METALLICA cover)

Бис:
17. Nothing Elsе Matters (METALLICA cover)
18. One (METALLICA cover)


Текст: Ози
Снимки: Тоше Огнянов за Telegraf.mk

 

още за:

Apocalyptica


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Феята на Смъртта. 15.04.2017 02:15:35 отговори + 0 3
В Чалгаристан обаче е по-важно да се поканят Пърпъл... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

James Hetfield 9.04.2017 12:38:33 отговори + 18 0
Аз също присъствах на концерта в Македония и "Apocalyptica" направиха едно страхотно изпълнение на едно много високо ниво. Благодаря за репортажа! Описва всичко на страхотния концерт на тази изключително добра група.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 9.04.2017 11:52:12 отговори + 15 0
Страхотна група!
Няма да забравя първия им концерт тук някъде около 2000 година в НДК, когато май Eicca скъса струна още на първото или второто парче, останалите продължиха да свирят съответния риф, докато той смени и настрои струната за секунди, след което всички продължиха заедно. Беше прекрана демонстрация на професионализъм.
Иначе миналата година на Граспоп тяхното изпълнение беше едно от най-запомнящите се. Тия хора са зверове на живо. И аз съжалявам, че никой не ги покани тук, даже съм изненадан, ама да не задълбаваме в тъпотии...
Благодаря за репортажа!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепи 9.04.2017 11:34:02 отговори + 24 0
Яко! А нашите промоутъри нека спят зимен сън. За цената на билетите няма какво да се коментира. По-добре да се замълчи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".