БАТЮШКА превърнаха сцената на "Mixtape 5" в източноправославен храм

15 сеп 2018, 10:53 ч. 1963 / 2 11
пред./следв.

   Обичам концертите, организирани от "BGTSC" - с изключение на много редки случаи с форсмажорни обстоятелства, винаги всичко протича идеално организирано, по график и не си пилееш енергията в безсмислици, а ти остава цялата за през сцената. Така вечерта на 13 септември с БАТЮШКА, BLEAK REVELATION и HISTORIAN се очертаваше вълнуваща и в края на краищата оправда очакванията.

   Друго нещо, което обичам, е гледката на морето метъл фенове, скупчили се пред входа на "Mixtape 5". Зарежда с настроение още преди да си пристъпил прага на клуба. Понякога, преплувайки го, получаваш и ударна доза никотин за отскок, но то в София по принцип е препоръчително да не излизаш от дома си без противогаз, та няма да връзваме кусур.

   Добрали се до клуба, го намерихме приятно позапълнен още за HISTORIAN, които излязоха на сцената в осем часа. Групата е млада на теория, събрана в настоящия си състав (Николай Велев - вокали, китара, Иво Кальонски - вокали, Ангел Ангелов - китара, Христо Христов - бас, Николай Калъчев - барабани) от няколко месеца, но е натрупала повечко стаж като солов проект на Николай Велев още от 2013 г. Музикантите са познати лица от редица групи, с безспорни качества и опит, може би е нужно да мине още малко време в сработване на сцената и намиране на най-силните страни в сценичното поведение, за да стане всичко на най-високо ниво. Блек метълът на HISTORIAN е съчетан с текстове на историческа тематика, както подсказва името на бандата, скоро очакваме да излезе и първият албум. На сцената в "Mixtape 5" момчетата забиха седем парчета - и съвсем нови ("With Every Black Breath"), и по-старички ("Alexandria") и затвърдиха впечатлението за интересни, пипнати композиции, с плодотворни музикални идеи, изпълнени енергично и завладяващо на живо - струват си и слушането, и гледането.

Сетлист:
01. Alеxandria
02. Army of the Blind
03. Soldiers of the Cross
04. With Every Black Breath
05. The Lаnce of Antioch
06. Warship
07. The Eyе оf All Cities

 

historian


   Втори за вечерта бяха BLEAK REVELATION, група със сравнително дълга история, белязана от промени в състава, участие по престижни сцени, един албум ("Afflictive Seclusion", 2015) и в момента - работа по материала за втори. Момчетата излязоха, заеха местата си на сцената (Антон Андонов отговаря за вокалите и баса, Александър Димитров и Мартин Бъчваров за китарите, на Константин Захариев е поверена ритъм китарата, а на барабаните е просто Жоро) и се заеха да разгръщат мрачната "Repentance", последвана от инструментала "Void". Двете парчета са сравнително нови композиции, в духа на дуум метъла с дет и прогресив елементи, в който твори бандата, като определено показват желание и посока за развитие. BLEAK REVELATION не се занимаваха със странични дейности като контакт и разговор с публиката, но тя си беше достатъчно надъхана от музиката им. С лека забележка към вокалите, представянето на бандата остави много добро впечатление, и като качество на композициите, и като изпълнение. При все че е нетипично за такъв концерт, инструменталът "Void" грабна с атмосферата, която създаваше, и с майсторската работа на музикантите, а като цяло по-статичният сет, който несъмнено отразява вижданията на групата, беше в интересен контраст с очакването за театралната страна на хедлайнърите.

   Последното парче беше дебютният сингъл "Defied by Clouds" и след възгласи на одобрение и въодушевление, софиянци слязоха от сцената, за да бъде окончателно подготвена БАТЮШКА.

Сетлист:
01. Repentancе
02. Void
03. Rose under a Tree
04. Defied by Clouds

 

bleak revelation

 

   Турнето на полската група БАТЮШКА "End of Litourgiya European Pilgrimage" събужда у феновете противоречиви емоции. Една част се надяват, че групата приключва "изцеждането" на дебютния си албум и ще се заеме с работа по наследника му, докато друга се опасява, че това е краят на целия добре замислен, режисиран и успешно изпълнен проект. Рано или късно ще стане ясно какво предстои, по-важното е, че имахме възможността за втори път да видим и чуем формацията на родна почва след концерта им в София миналата година.

   Обикновено по някое време в репортажите се вмъкват или дебело се подчертават имената на музикантите от групата, но по обективни причини в този конкретен случай това не е възможно. Разбира се, отдавна вече има индикации за самоличността на основните членове (намигаме към полската група HERMH), но част от очарованието на театъра е да повярваш в героите и действието, въпреки че рационалният мозък много добре знае, че вижда пред себе си сцена и актьори. Въображението обаче е огромна сила и благодарение на него се наслаждаваме на изкуството, в частност музиката и театъра, които БАТЮШКА съчетават блестящо и поднасят по безупречен начин.

   Започна се с "декора" - на сцената затрептяха пламъчетата на запалените свещи, вместо кандила висяха черепи, положени на кадифени възглавнички, църковни кръстове се издигаха в краищата на сцената, а в средата аналоят очакваше иконата на Богородица с младенеца. Разбира се, иконата, позната от обложката на албума "Литургия", носи белезите на блек метъла, не на християнския метъл - изстърганите лица на Девата и Исус, обърнатите кръстове на ръкава на дрехата.

   Докато местата си на сцената заемаха тримата хористи, двамата китаристи, басистът, барабанистът зад декорирания в същата стилистика параван и вокалистът (шапка им свалям как се събраха на ограниченото пространство), на запис звучеше "Кресту Твоему" ("We Bow before Thy Cross") в изпълнение на Мъжкия хор за православни песнопения на Георгий Смирнов. Разнесе се ароматът на тамян от кандилницата, под качулките на черните раса, украсени с бели обърнати кръстове, черепи, кости и други тематични символи, се виждаха единствено специалните маски - какво да кажем за вниманието към детайла, когато дори барабанистът, през повечето време изцяло скрит зад паравана си, бе издокаран с маска и роба?

   Същинският концерт започна със семплото, но вълнуващо интро към албума, преливащо в първото парче "Ектения I: Очищение". Ектения, в буквален превод от гръцки "прошение, моление", е в известен смисъл православният еквивалент на литания. Текстът на първата е промененият псалом 50 - смисълът му е преобърнат и може да се каже, че от божествен е станал сатанински. Едва ли някой е очаквал нещо друго, но и едва ли някой във вечерта на 13 септември се заслушваше особено в текста. Впечатление правеше добрият звук, особено впечатляващо звучеше хорът, почти като на студиен запис. Музиката на БАТЮШКА е еклектична, здрав блек метъл, преплетен с православни песнопения, с атмосферичен, почти оркестрален размах, безмилостни барабани и безупречни китари, които ту препускат стремително, ту звучат тежко и обречено с дуум уклон. Вокалите са последният (не по важност) елемент, завършващ цялостната звукова картина, и на живо всичко това е обилно пиршество за сетивата, създало завладяваща атмосфера, в която потъваш, която приковава вниманието ти и не го пуска до края. Дори да знаеш какво да очакваш, се връщаш отново и отново. Професионалната работа на музикантите, оригиналните композиции, сценичните декори и поведение - от запалването на свещите в началото до вдигането на иконата за "благослов" и поръсването със... несветена вода? на финала - създават толкова завършен продукт (в най-добрия смисъл), такъв въздействащ спектакъл, че наистина ще е много жалко, ако това остане еднократен проект. Музиката на поляците е едновременно страст и интелект, преплетени по възможно най-удачния начин.

   След като чухме целия албум, на който е безсмислено да правя разбор точно в репортажа, се простихме с тях отново под звуците на "Кресту Твоему". Двама от членовете на групата се върнаха да раздадат малко перца, свещи и да стиснат ръцете на най-запалените фенове, а после нощта погълна отците и паството им. Може би до следващата литургия?

Сетлист:
01. Ектения I: Очищение
02. Ектения II: Благословение
03. Ектения III: Премудрoсть
04. Ектения IV: Милость
05. Ектения V: Святый вход
06. Ектения VI: Уповане
07. Ектения VII: Истинa
08. Ектения VIII: Спасение


Текст: Гергана Стойчева - Нуша
Снимки: UnTonia

 

   В галериите ни може да разгледате десетки снимки от концерта на БАТЮШКА, BLEAK REVELATION и HISTORIAN.

 

батюшка

батюшка

батюшкаКоментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


макла 17.09.2018 20:28:11 отговори + 6 9
Батюжка са оверрейтет и не стават - вече се убедих лично... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 17.09.2018 11:46:57 отговори + 10 2
Батюшка бяха супер. Bleak Revelation трябва да си изгонят китаристите - такава мъка! Като толкова пък да не могат да изсвирят едно соло, без да изфалшивеят - ами, да не свирят сола. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TheRedLotus 16.09.2018 18:07:21 отговори + 7 6
Феноменални бяха Батюшка. От тях друго не сме и очаквали. Догодина дано ни посетят отново, този път с нов албум. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 16.09.2018 11:54:10 отговори + 11 8
Не знам за какви репортажи и репортерки става въпрос, но все пак да коментираме това, което е важното - концерта. А той беше уникален. Нямаше слаба песен, слаба минута в него. От Historian с гениалния си блек, bleak с blackened doom-а си и уникалното и професионално изпълнение на Батюшка. Изключително доволен съм и от групите и от BGTSC, точни както винаги. Чакаме Батюшка пак с нетърпение! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 16.09.2018 18:09:40 + 5 6
Става въпрос за репортажа, под който си пишеш мнението. Ако го нямаше него, къде щеше да се словоизлияеш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 17.09.2018 07:47:30 + 4 4
Така е, но тя е казала каквото има и е сметнала да каже. И да я солите и да не я солите... се в г*з, това е репортажа. А явно има и предистория, не е само това тук, както се опитваш да ме убедиш. Разбирам ви критиката към нея, що годе адекватна е, но все пак концерта беше страхотен и не ми хареса в коментарите да се ръсят само безполезни глупости. Bleak нищо ще изгонят Антон, щото се казва тука, че има забележка към вокалите, нито ще си вземат пети. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Не-специалист 15.09.2018 13:10:37 отговори + 7 5
Абе не че съм специалист или нещо, ама ми се стори, че втората група бяха четирима на сцена, не петима, както е написала авторката? Ние бяхме в Mixtape, да не сме ходили на различни събития? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


попа 15.09.2018 13:06:37 отговори + 5 6
Абе Bleak Revelation бяха четирима май... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

....... 15.09.2018 12:54:55 отговори + 10 12
Хував репортаж от хубаво събитие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 15.09.2018 11:11:40 отговори + 12 22
Авторката понякога е освирквана за репортажите си, но мисля, че този е добър Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Голиат 16.09.2018 22:04:44 + 6 7
По-точно ти си освиркван за коментарите си. Авторката кога е била? Изброй такива репортажи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".