Бившият барабанист на HUSKER DU Grant Hart гостува в София на 19 октомври

25 сеп 2014, 10:09 ч. 345 / 6 0
пред./следв.

   Ето информация за третия пореден концерт, за който ви съобщаваме тази сутрин:

„Не сме измислили нищо ново, Husker Du направиха всичко преди нас“ (Крист Новоселич, Nirvana)

На 19 октомври Grant Hart, бивш барабанист на една от най-влиятелните американски ъндърграунд групи Husker Du и сега успешен соло изпълнител, ще бъде на сцената на “Mixtape 5” (B-side). Събитието се организира платформата Indioteque, а присъствието на младите балкански групи We Singing Colors и ESC Life прави от вечерта своеобразна среща на различните поколения на алтернативния рок.

Първото гостуване на Grant Hart в България е част от европейското турне към миналогодишния пети соло албум The Argument, напомнящ за рока от 60-те години, издаден от Domino Records, вдъхновен от епичната поема “Изгубеният рай” на Джон Милтън и посветен на един от най-провокативните писатели на XX век – Уилям Бъроуз, негов приятел през 80-те.

Но както Pitchfork уточнява в позитивно ревю за проекта (8/10) – образование в сферата на литературата не е нужно, за да усетите музиката на Grant Hart, а „въпреки невероятното жанрово разнообразие, стилът на Grant Hart е невъзможно да бъде сбъркан“. Сп. NME намира асоциации с Дейвид Боуи и пише, че „човешката трагедия никога не е звучала толкова драматично“.

Грант Харт е съосновател на съществувалите между 1979 – 1988 г. Husker Du, започнали като водещо име на хардкор сцената и преминали към алтернативния рок в по-късния етап от кариерата си. Те са сред първите американски алтернативни групи, които успяват да излязат от ъндърграунда и да постигнат широк успех. Сред артистите, на които са повлияли, са Pixies и Foo Fighters, които записват кавър на Never Talking To You Again, а Дейв Грол посочва Zen Arcade (1984) като един от най-недооценените албуми в история на американския рок. Кавъри са правили още Райън Адамс, Green Day, Pink Turns Blue.

Преди Grant Hart, на сцената на клуба ще бъдат две млади чуждестранни групи. ESC Life от Загреб - наскоро сформирана, но съставена от култови за хърватския ъндърграунд музиканти пост-пънк група. Членовете на ESC Life също така ще свирят редом на Grant Hart по време на изпълнението му.

Вечерта се допълва от We Singing Colors, инди-поп трио от Букурещ, чийто вокалист Андрей Хатеган е част и от The Amsterdams, една от най-известните алтърнатив рок групи в Румъния.

Билети може да откриете онлайн в системата на Ticketlogic на цени 15 лв. (първите 30 билета), 20 лв., 25 лв. (в деня на събитието). Тиражът им е ограничен, поради което препоръчваме предварителното им закупуване.

Начало на концерта: 19 ч..

Проектът Indioteque е създаден през 2008 г. с целта да реализира това, което липсва в клубния живот в България: dj партита, които да се превърнат в традиция и да са ориентирани към алтернативните и инди жанрове в цялата им стилова широта. Наред с десетки партита, до момента тримата диджеи са участвали в реализирането на концерти на на редица чуждестранни групи в жанровете на пост-рока, пост-пънка и нойз/инди рока: Repetitor (Сърбия), Jude The Obscure (Германия), Bernays Propaganda (Македония), No Age (САЩ), Handsome Furs (Канада), Jeniferever (Швеция), Sister Gracie (Великобритания), Dirty Beaches (Канада), Моли Нилшон (Швеция), A Place To Bury Strangers (САЩ), No Joy (Канада), My Empty Phantom (САЩ).

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".