Близо 6500 човека пяха вечните хитове на FOREIGNER в София

30 ное 2007, 10:59 ч. 1550 / 9 16
пред./следв.
FOREIGNER са група, чакана от феновете си у нас около 30 години. И въпреки, че билетите за концерта бяха почти напълно разпродадени, малко преди самото му начало публиката не беше кой знае колко ентусиазирана. За това причините бяха две. Първо, хората дошли да видят легендарната група бяха малко скептично настроени, предвид музикантите, които днес влизат в групата FOREIGNER - от оригиналният състав присъстваше само основателя Mick Jones, написал повечето от безсмъртните класики на групата. Втората причина беше голямото закъснение с което започна пускането на хората - 40 минути след обявения час бяха отворени вратите на залата (отвън температурите бяха под нулата), а след това допълнително хората бяха принудени да чакат в коридорите още 30 минути. Това доста изнерви обстановката, но може би не трябва да виним за това организаторите. Причината по скоро е в самата група, която направи изключително дълъг саундчек, продължил около час и половина. Заради последвалото изпълнение сега можем да кажем, че чакането си е заслужавало.
   Самият концерт започна точно в 20:40 ч. с откриващата песен в тазгодишното турне на FOREIGNER - "Double Vision". Веднага впечатление направи недобрия звук - вокалите на тази песен почти не се чуваха. Това коренно се промени още в средата на второто парче "Head Games" и оттук до края на концерта побликата успя да се наслади на силен и кристално чист звук. Групата излезе на най-голямата сцена правена у нас в зала, която беше украсена с декори специално изработени за тазгодишното турне, посветено на 30 годишнината на FOREIGNER.
   Още след първите няколко песни публиката разбра, че на сцената случайни музиканти няма. Всички до един бяха професионалисти от висока класа, а липсата на титулярния в момента барабанист на групата Jason Bonham, сменен в последния момент с Brian Tichy (българските фенове го помнят от гостуването му в Каварна с Billy Idol) не се отрази на изпълнението на бандата. Точно обратното - Brian Tichy показа, че е барабанист от световна класа, а солото му по средата на концерта в стил "Moby Dick" накара цялата публика дълго да го аплодира.
   Тази вечер феновете на FOREIGNER у нас имаха привилегията да чуят всички най-големи хитове на групата в цялата й 30-годишна история. От началото до края на концерта нямаше песен, която да не е световен хит. "Cold As Ice", "Blue Moring, Blue Day", "Waiting For A Girl Like You", "Dirty White Boy", "That Was Yesterday" вървяха една след друга, изпяти от новия вокал на групата Kelly Hansen. Точно той имаше съвсем не лека задача тази вечер, а именно да убеди публиката, че е заслужил мястото си в групата и че може да изпее както хората очакват от него любимите на няколко поколения песни. Песни, изпяти навремето от легендарния Lou Gramm, напуснал FOREIGNER през 2003 г. И въпреки леко ексцентричното си поведение и поразяващата си прилика със Steven Tyler (AEROSMITH), той пя изключително добре, с глас доста наподобавящ този на Lou Gramm. Може би и точно тази прилика е и причината днес той да е в групата.
   Последва чудесна акустична версия на "Say You Will", а след нея дойде и време за перлата на вечерта "Starrider", изпълнена от самия Mick Jones (както е и песента в оригинал). Тук е мястото да отбележим, че колкото и високо да е нивото на професионализъм на музикантите от групата, основателят на FOREIGNER стои доста над тях. Страхотен китарист с невероятно сценично присъствие, гениален композитор. Най-точната дума е "КЛАСА". Това видя и българската публика.
   Хитовете продължиха да следват един след друг, а след "Feels Like The First Time" дойде и време за една от най-известните песни изобщо в света на музиката - "Urgent". За отбелязване тук е изключителното соло на саксофон на което публиката стана свидетел. "Juke Box Hero" дойде като логичен и очакван завършек. Песента беше доста удължена, а като изненада в нея чухме и част от цепелинската класика "Whole Lotta Love" въпреки отсъствието на Jason Bonham.
   Задължителният бис започна също с изненада. Българската публика се наслади на "Long, Long Way From Home" - песен, която до момента не беше изпълнявана на концертите на FOREIGNER от тази година. Въпреки опасенията на голяма част от женската половина на публиката, че няма да чуе любимата си песен, последва "I Want To Know What Love Is". Не случайно тук групата почти не пя - тази привилегия беше оставена на феновете. Краят на концерта дойде с "Hot Blooded", а групата беше изпратена подобаващо, с нестихващи аплодисменти.
   Логично е човек от време на време да се пита има ли смисъл от събирането на утвърдени имена в музиката, когато не са в оригиналния си състав. Без основни фигури, изградили името на групата като легенда. Заслужава ли си? На този въпрос няма еднозначен отговор. Но ако го бяхте задали снощи, щяхте да получите около 6500 еднакви отговора - Да!

Ози

foreigner



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Rainbow Demon 4.12.2007 21:36:05 отговори + 0 0
Да бе дайте линк към снимки от концерта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Респект 3.12.2007 16:44:25 отговори + 1 0
Страхотен концерт!Удоволствие отвсякъде, публика страхотна - май и претръпналите Форинър се впечатлиха от горещия прием.
Две изречения към организаторите - когато печелите от такава гореща публика, окажете и поне задължителното уважение.Не вкарвайте хиляди хора в зала пред която е заледено и светят само два прожектора и след като сте решили да се пуши вътре, поне през 30 мин пускайте вентилацията.Не съм критикар, но хората които аплодираха Форинър, а преди месец и Пърпъл заслужават повече респект.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 3.12.2007 13:24:38 отговори + 1 0
Ееееех доживях да изчета коментарите за даден концерт или събитие и да не видя нито един хейтър,нито едно плюене.Супер!Е как човек да не си помисли ,че дадени стилове и групи са за по-интелигентни хора от други такива! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.12.2007 12:14:30 отговори + 1 0
Хора-ще умрем спокойно!

Поздрав-STAR RIDER
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lyceria 1.12.2007 12:13:44 отговори + 1 0
Солото...ах солото.. ЖЕСТОКО
Иначе концерта-ВЕЛИК!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


gels 1.12.2007 00:19:20 отговори + 0 0
убииствен концерт-смазващ LIVE!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Миа 30.11.2007 21:34:03 отговори + 1 0
Този концерт ми спря дъха.Бях на 20 метра от една от най-великите групи и пях заедно с тях най-великите им песни.До мен имаше влюбено двойка,пред мен жена плачеше,а зад мен беше най-добрата ми приятелка.Близо 6500 души пяха толкова великим песни заедно,в един глас,като едно цяло.И всички там чувствахме едно...какво е усещането да се сбъдне мечтата ти.FOREIGNER Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

foreigner 30.11.2007 16:41:48 отговори + 0 0
ще има ли снимки от концерта? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

foreigner 30.11.2007 16:37:31 отговори + 2 0
Най-сетне видях любимата си група на живо и оттук нататък всичко друго вече няма значение...За мен това е концертът на 2007 г. Прекрасни професионалисти и прекрасни хора! Присъствахме на пресконференцията и Кели ни попита: Ама всички ли ще идвате на концерта? А когато се извинихме на Браян за стълпотворението, което стана в хотела, отговорът му беше: По-добре отколкото да не дойде никой! Мик не спря да се усмихва и да разписва плочи, а Джеф дори ни запомни поименно! Въобще група, която държи на феновете си наистина и прави велико шоу без излишна позьорщина! Емоцията да видиш любимата си група на живо е велика, пожелаваг го на всички!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stormbringer 30.11.2007 15:08:30 отговори + 0 0
имаше някой който ги бъркаше с някоя друга банда, в една от първите новини за концерта ... може от там да тръгва Блек Метъл историята Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 30.11.2007 12:32:08 отговори + 0 0
или не разбираш от майтап ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лора 30.11.2007 12:17:37 отговори + 0 0
Хитлерина - 2007-11-30 12:14:34
Куутуу! Cthulhu!
Беше страхотно! Форинър ни показаха как се прави блек метъл от световна класа!

Блек метъл???????????????? Май съм била на друг концерт снощи....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хитлерина 30.11.2007 12:14:34 отговори + 0 0
Куутуу! Cthulhu!
Беше страхотно! Форинър ни показаха как се прави блек метъл от световна класа!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shadowking 30.11.2007 11:53:20 отговори + 1 0
Фен съм на групата още от края на 70-те.Нашето поколение нямаше как да види Форинър в най-силните им години и в оригиналния състав(тогава по границите стреляха).Нямах скептични очаквания към концерта, тъй като гледах едно концертно ДВД от 2006 г.и още тогава ми направи добро впечатление Кели Хансен.За другите знаех, че са музиканти на място. Не ме притесняваше и липсата на Бонъм на барабаните.
Още не мога да осмисля емоцията от снощи.Хит след хит, изпълнени с професионализъм, и повдигащо се настроение. За последното голяма заслуга имахме и ние от публиката. Хората се отпуснаха след изнервящото чакане и допринесоха за прекрасното шоу.След средата на концерта у групата личеше задоволството, че е харесана и в този състав.Имаше приятни изненади. Особено ме изкефи акустичната версия на "Say You Will". Много добра беше и поддържката на вокала от страна на всички от групата. А последните три парчета превърнаха този концерт в онова преживяване, за което на жаргон се казва - размазах се!
Бих искал да изживея тези емоции отново.Дано пак видим тази велика група.Снощи тя го доказа на 100%! FOREIGNER FOREVER !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HammerGirl 30.11.2007 11:46:23 отговори + 1 0
Невероятен концерт и неповторимо дръм соло!!!!!!!!
Беше жестоко!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


n1ck 30.11.2007 11:12:30 отговори + 1 0
страхотен Концерт !!!! бях там и не съжалявам за нищо !!!! FOREIGNER FOREVER !! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".