Brian May подгря българската публика за предстоящото лятно QUEEN шоу

17 мар 2016, 00:49 ч. 2841 / 9 3
пред./следв.

   Brian May - един от най-известните и емблематични рок музиканти, неизменна част от легендарните QUEEN (и преди, и след смъртта на Freddie Mercury), най-накрая стъпи и на българска земя. 43 години след излизането на първия и едноименен албум на британците, родните фенове успяха да се докоснат, макар и само частично, до една от най-обичаните групи в световен мащаб. Това се случи снощи в Зала 1 на НДК, където китаристът изнесе (не изцяло) акустичен концерт, заедно с ангелогласната певица Kerry Ellis. И ако за българската публика няма неизвестни около доктор Brian Harold May (през 2007-а той защити докторска степен по астрофизика, 36 години след като започна работа по тезата си, а през 2008-а на негово име беше кръстен дори и астероид - "52665 Brianmay"), то русокосата изпълнителка бе почти изцяло непозната за феновете, допреди идването си в София.

   Kerry Ellis е британска актриса и певица, която започва кариерата си още от ранна детска възраст. На 16 години влиза в престижния колеж "Laine Theatre Arts", а през 1998-а прави своя дебют на сцената на световно известния театър "Уест Енд". От тогава до днес тя е участвала в множество театрални постановки и мюзикъли (включително и на сцената на "Бродуей"), един от които е "We Will Rock You", гостувал у нас с цели шест представления преди три години. Именно участието ѝ в него я среща с Brian May през 2002-ра и двамата започват да работят заедно по множество проекти и албуми, като правят и няколко турнета, на които представят както композиции на QUEEN, така и кавър версии на известни (и не чак толкова) рок парчета. Междувременно Kerry бе част от добилите огромна популярност мюзикъли "Клетниците", "Оливър!", "Котки", "Мис Сайгон" (по операта "Мадам Бътерфлай") и др. Едва ли има някой, който да се е съмнявал, че човек с подобна биография може да пее на едно много високо и професионално ниво, но дори и да е имало такива хора сред българските зрители, то всички съмнения относно певческите възможности на Ellis изчезнаха още след първите няколко строфи, изпети от нея снощи.

   Самият концерт започна в 20:20 ч. с откриващата "I (Who Have Nothing)" - кавър на композиция, записана в оригинал от соул и арендби изпълнителя Ben E. King. "I Loved a Butterfly" беше единствената песен за вечерта, която представи колаборацията между QUEEN и Paul Rodgers. Kerry Ellis демонстрира изключително пеене в "Dust in the Wind" (KANSAS), а първата класика от близо 20-годишния период, в който Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor и John Deacon пълнеха стадиони по цялото земно кълбо, бе неостаряващата "Somebody to Love". Началото ѝ беше изпято от Brian May, след което песента бе продължена от Ellis, активно подпомагана от публиката в залата. На сцената присъстваше и трети музикант - Jeff Leach (представен на зрителите като "човекът-оркестър"), който доукрасяваше композициите, акомпанирайки им на пиано и клавир. Лек технически проблем предшестваше "Can't Help Falling In Love" на Elvis Presley и се наложи една от китарите да бъде временно заменена с друга. Brian не изневери на себе си и представи две песни на любимите си THE BEATLES, наричайки групата на John, Paul, Ringo и George "моята Библия" - чухме "Tell Me What to See" и "Something", а преди почти всяко от парчетата прозвучали в НДК, китаристът и певицата не пропускаха да пуснат някоя и друга шега или пък да представят с някаква история съответната песен.

   Съвсем естествено песните, които събираха най-много аплодисменти, а и на които публиката припяваше най-активно, бяха тези от дискографията на QUEEN. Brian May и Kerry Ellis представиха цели осем от тях, без да броим "I Loved a Butterfly" (изпята в оригинал от Paul Rodgers). "Life is Real", която приживе самият Freddie посвещава на John Lennon, тази вечер бе посветена на починалия от СПИН през 1991-ва легендарен вокалист, а по време на изпълнението ѝ Kerry отново ни показа висините, до които е способен да достигне нейният глас. В един от най-силните моменти на концерта се превърна инструменталът "Last Horizon" от първия самостоятелен албум на Brian - "Back to the Light" (1992). Тук вече видяхме китариста и с любимата на всички QUEEN-фенове червена електрическа китара в ръце. Именно с нея той изсвири и онова емблематично китарно соло, което сме свикнали да чуваме в концертните записи на британската четворка. Като част от него прозвучаха и елементи от "Brighton Rock", след което отново дойде време за акустични изпълнения. На всички бе ясно, че един такъв концерт не може да мине без великолепната "Love of My Life", чийто първи куплет бе изпят от May, а Ellis и трите хиляди зрители изпълниха останалата част от песента. "39" от фундаменталния албум "A Night at the Opera" прозвуча почти в оригинален вариант, което не бе изненада, предвид факта, че песента е един от няколкото студийни записа на QUEEN, в които вокалните партии са поверени на доктора по астрофизика. В черешка на тортата се превърнаха "Who Wants To Live Forever" и най вече титаничната "We Will Rock You", не само защото цялата зала припяваше с пълно гърло, но и защото Brian May отново държеше в ръцете си електрическата китара. Той и Kerry си разделиха куплетите, а ако на финалните китарни акорди човек затвореше очи, мигом щеше да се пренесе на стадион "Уембли" в Лондон или на "Непщадион" в Будапеща (днес съоръжението се нарича "Ференц Пушкаш"), където през 1986-а QUEEN направиха най-емблематичните си концерти.

   Вечерта завърши с шлагера "Crazy Little Thing Called Love" (всички дружно изкрещяхме "Ready, Freddie!" в края на песента), а като заключение можем да кажем, че този концерт бе нещо като генерална репетиция за почитателите на QUEEN у нас, на които през лятото им предстои нова среща с Brian May (23 юни). Тогава, на столичния стадион "Георги Аспарухов", именитият китарист ще бъде на сцената заедно с още една жива QUEEN легенда - барабаниста Roger Taylor. Компания ще им прави Adam Lambert, с който двамата рок ветерани ще се опитат да накарат българската публика да се почувства така, сякаш е на един истински концерт на QUEEN. Дали ще успеят? Предстои да разберем.

   Ето и пълен сетлист от концерта на Brian May и Kerry Ellis, състоял се на 16 март, 2016 г., в Зала 1 на НДК, който бе организиран от "Sofia Music Enterprises" и бе част от програмата на юбилейния, 20-и по ред, "София Филм Фест":

--- Animals campaign video intro
01. I (Whо Have Nothing) (Ben E. King cover)
02. I Loved a Butterfly (QUEEN + Paul Rodgers cover)
03. Dust In The Wind (KANSAS cover)
04. Born Free (Matt Monro cover)
05. Somebody To Love (QUEEN cover)
06. Can't Help Falling In Love (Elvis Presley cover)
07. Tell Me What You See (THE BEATLES cover) (playing with the BMG Mini May)
08. The Way We Were (Barbra Streisand cover)
09. Something (THE BEATLES cover)
10. One Voice (The Wailin' Jennys cover)
11. Life Is Real (QUEEN cover)
12. I´m Not That Girl (Stephen Schwartz cover)
13. Intro / Last Horizon (Brian May cover)
--- Guitar Solo (with "Brighton Rock" snippets) / Last Horizon (Brian May cover)
14. Love Of My Life (QUEEN cover)
15. Who Wants To Live Forever (QUEEN cover)
16. '39 (QUEEN cover)
17. Roll With You
18. We Will Rock You (QUEEN cover)
Бис:
19. No-One But You (QUEEN cover)
20. Crazy Little Thing Called Lovе (QUEEN cover)

 

Текст: Ози
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и няколко десетки снимки от концерта на Brian May и Kerry Ellis в София.

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Господин Уефф 21.03.2016 22:58:44 отговори + 1 6
Прекрасна халтурка се е заформила. Стоянка Мутафовна и Татяна Лолова не излезнаха ли с некой иак скеч? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 17.03.2016 09:36:15 отговори + 14 2
Звездна вечер ни поднесоха Brian&Kerry! Започна като парти /по думите на d-r May/, но прерасна в истинска буря. И публиката, и музикантите ще запомнят тази първа среща в България с невероятна емоция и насладата от брилянтната музика, прекрасна публика, и още един дълбок поклон в памет на Freddie.
Браво за репортажа!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 17.03.2016 06:04:34 отговори + 16 3
Беше невероятен концерт. Очаквах песните да бъда предимно на Куийн и с нов ангажимент, но останах приятно изненадан. Кавърите бяха страхотни, авторските песни бяха страхотни, а когато се стигна до химновете на Куийн (и не само), цялата публика пя. Брайън Мей и Кери Елис не спряха да се раздават. Когато дойде време за "We Will Rock You" и следващите няколко песни, ако сте били най-отпред, можехте да усетите как земята се тресе

Надявам се да ги видим пак!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".