Bruce Dickinson изследва спонтанното човешко самозапалване

11 сеп 2009, 18:17 ч. 240 / 3 13
пред./следв.
Фронтменът на IRON MAIDEN Bruce Dickinson проучва сериозно какво причинява смъртта на хора, които се възпламеняват без очевидна причина - т. нар. "спонтанно човешко самозапалване". Старият рокер не вярва в свръхестествени теории, а търси научни факти, за да обясни необяснимото, във филм, чиято премиера е на 2 октомври по телевизия "Viasat Explorer". Bruce се среща с хора, присъствали край "избухналите" в пламъци жертви, и с помощта на серия сложни и понякога рисковани научни експерименти изпробва феномена на практика. При класическия случай на спонтанно самозапалване имаме напълно обгорено тяло без никакви следи от източник на гориво, което да обясни огъня, и без щети по околните предмети, въпреки че горящият е бил в близост или контакт с тях.
   За да разбули мистерията, Bruce се опитва да отговори на три въпроса:

   Запалване: Възможно ли е хората да избухват в пламъци произволно и спонтанно без очевидна причина?
   Гориво: Защо след като веднъж пламне, огънят гори достатъчно дълго и е достатъчно силен, за да превърне в пепел човешко тяло?
   Ограничено разрушение: Защо крайниците на жертвите остават незасегнати, както и мястото, където е изгоряла?

   Възможно ли е носенето на определени дрехи и яденето на определени храни да изложи човек на риск от спонтанно самозапалване?...
   За да открие източника на феномена, рокерът изследва мощта на светкавиците и на статичния разряд. Като провежда няколко експеримента с електричество, Bruce тества колко волта генерира носенето на дрехи от определени тъкани. Той навлича найлонов костюм, слага памучна лента на главата, обува високи гумени ботуши и си напъхва ръцете в ръкавици от PVC, като така успява да постигне скромния на пръв поглед заряд от 7000 волта. Това не е достатъчно електричество, за да нанесе вреда, но последвалите експерименти доказват, че стига, за да породи пламък, който може да се окаже в контакт с нещо лесно запалимо - като спрей за коса, например. Човешкото тяло се състои от поне 60 процента вода и е трудно да бъде запалено, а още по-трудно е да гори продължително време. Тъй като край телата на жертвите така и не са откривани вещества или материали, които биха разгорили пламъците, възниква въпросът възможно ли е "горивото" да идва от самото тяло? Bruce провежда и поредица от експерименти с експлозиви, които доказват, че газовете, произведени в човешкото тяло по време на храносмилането, са изключително лесно запалими. Един конкретен вид газ - с голямо фосфорно съдържание, който се образува при консумирането на голямо количество яйца, чипс или боб, може да се възпламени само при контакт с въздуха. След като установява, че във и извън човешкото тяло има достатъчно количество източници на подобен "пожар", авантюристът проверява какво поддържа пламъците. Той провежда радикален експеримент с тяло на голямо прасе, завито в пеньоар и поставено върху легло, покрито с одеяла. Чрез него доказва, че телесните мазнини са потенциален източник на гориво чрез т. нар "ефект на фитила" и могат да продължат да горят под слоевете тъкан бавно и непрекъсващо, без околните вещи и материали да се запалят.
   Всъщност, популярната и приемана за най-достоверна връзка между алкохола и спонтанното човешко самозапалване изобщо не е вярна, според учените. Алкохолът гори при много по-ниска температура от нужната за пламването на човешката плът, затова няма значение колко и с каква концентрация алкохолни напитки консумираме, тъй като човешката температура никога не може да се вдигне толкова, че да се самозапалим по този начин.

Източник: Vesti.bg
Благодарности на: jugulator

още за:

Bruce Dickinson


Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 17.09.2009 10:36:28 отговори + 0 0
Ето го и целия http://www.youtube.com/watch?v=wYuFGcx2Kss Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.09.2009 10:32:26 отговори + 0 0
Този филм е отдавна излъчен. http://www.youtube.com/watch?v=EwthXBWEelw Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 13.09.2009 13:54:25 отговори + 0 0
Хах, това ми напомня на един епизод на South Park - Spontaneous Combustion. Не знаех, че е възможно наистина да стане... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

teodoros 13.09.2009 13:32:53 отговори + 0 0
това ще трябва да се види Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

New Age Messiah 12.09.2009 20:32:01 отговори + 0 0
Забележката се приема :Р Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 12.09.2009 19:38:30 отговори + 0 0
Изтървал си една запетайка пред 'когато' Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

New Age Messiah 12.09.2009 15:50:39 отговори + 0 0
То хубаво, ама такъв филм вече има. В него чрез същия експеримент с прасето доказаха, че мазнините в човешкото тяло могат да поддържат слаб огън в продължение на часове когато са в допир с определени текстилни материи, при което се получава ефект като при горенето на свещ, което води до пълното изгаряне на тялото. Ниският интензитет на огъня е причината за липсата на пожар. Причината за тези случаи най-често е запалена цигара или свещ. От всичко това следва, че спонтанното самозапалване не е нито спонтанно, нито самозапалване. Във въпросния филм също така се стига до извода защо само крайниците на жертвите остават необгорени, а именно заради ниското съдържание на мазнини в тях.
Сигурно филмчето на Брус ще е интересно, но личното ми мнение е, че трябваше да си остане в сферата на авиацията.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Frances 12.09.2009 15:13:25 отговори + 0 0
Браво на Брус...Много интересно занимание :Р Дори не съм чувала за такива "самозапалвания",но ще ми е много интересно да видя филмчето... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 12.09.2009 13:46:12 отговори + 0 0
bruce rulls
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stormbringer 12.09.2009 05:11:10 отговори + 0 0
spinal tap?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Nevermore 12.09.2009 04:50:42 отговори + 0 0
Ето така е като е пич, вместо да се прави на "печен" и "ексклузивен". Брус президент! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kiko 11.09.2009 22:08:19 отговори + 0 0
Никога няма да спре!
Най-великия!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 11.09.2009 18:24:54 отговори + 0 0
Тоя човек не се спира
Евала!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".