CALIBAN в София - стейдждайвинг и краудсърфинг като за последно

10 апр 2016, 11:10 ч. 1579 / 11 8
пред./следв.

   Големите метълкор банди, които са свирили у нас, се броят на пръстите на ръцете. На 8 април, по покана на "Live & Loud", българската публика се наслади на наистина запомнящо се шоу на една такава група - CALIBAN от Германия. Имаше толкова интензивно завъртане на мошпит и толкова стейдждайвинг, че ще си кажеш, че светът свършва утре. И музиканти и публика се раздадоха и забавляваха като за последно. Да, не е клише, точно такова беше усещането - забрави всичко, живей тук е сега, утре може и да няма.

   Високо качество загрявка получаваме от две родни банди. KHAN и ODD CREW. Както вече е проверено, нетрадиционният микс от стилове, който KHAN предлагат, се приема доста добре. Публиката се е събрала навреме, заредила се е пред сцената и е готова да удари едно брутално хорце с момчетата. Свири им се, стараят се и се справят добре. Нахъсани са и това се предава на тълпата. С последната песен всички се чувстваме поздравени, тъй като е за тези, които обичат да си пийват. Мерси, наздраве и на вас!

   Машините ODD CREW, които имаха смелостта или иначе казано: "топките" да направят концерт в голяма зала, обясняват че се радват да са отново на голяма сцена. Най-голямата, на която съм ги гледала е "Зимен дворец", когато свириха с ХИПОДИЛ преди три години. Приляга им тази и онази, и малките клубове из страната, които обикалят. Просто когато музикантът се чувства добре и комфортно и публиката му се чувства така. Изкарват дълъг сет със стари и по-нови хитове. Както се казва: няма празно. Имат наистина яка фен база, която обгрижват добре с готино свирене на живо, с разнообразен мърч и с много концерти.

   Хората се потрошиха на погряващите, какво ли ще се случва, когато излязат хедайнърите? Последното гостуване на германците у нас беше преди 7 години, а първото преди 12. Надъхани са, това ще е първият им концерт тук с цял сет, а не съкратен какъвто имаха като съпорт група първо на MACHINE HEAD и после на KREATOR. Знам, че CALIBAN стават все по-добри, но признавам си не очаквам да са чак толкова добри. Това е петият техен концерт, на който присъствам и сравнено с това, което показваха преди повече от десет години, е надградено в пъти. Не знам кога се изнизаха тези години, но така или иначе нищо не е спирало, всичко тече всичко се променя. Момчетата, макар да твърдят, че вече не са рокендрол пичовете от преди десет години, са по-кротки 40-годишни мъже. Преди две седмици издадоха нов албум и както си му е редът следва турне. Между другото, готино е да има такива "флай ин" шоута, т.е. бандата е поканена специално за концерта в конкретен град, без той да е част от обиколката, която минава през даден регион. Да се "дръпне" групата точно когато му е времето - с нов албум и когато е актуална. Всъщност ние сме едни от първите, които ще чуят песни от новия на живо. 8 април влезе в историята не с клипчета в "Тубата" и възторжени сатуси във "Фейсбук" за един смазващ концерт. Петък явно е ден за плуване в графика на Andy - вокалистът на CALIBAN. Толкова краудсърфинг направи тази вечер, колкото за пет дължини на голям плувен басейн. Поплуваха си на ръцете на тълпата и доста фенове. Andy постоянно приканва хората да се катерят на сцената и да се мятат и наистина всички са като един. Има и мошпит, и танци и "wall of death". Микрофонът често е подаван на публиката и тя знае за какво иде реч - пее от-до. Явно сетлистът е подбран добре и новите са подредени на място. Той е съставен от с парчета от албумите "I Am Nemesis" (2012), "Ghost Empire" (2014) и актуалния "Gravity".

   Започват с "Memorial". След около три парчета е "Paralyzed", клипът към която се завъртя наскоро преди излизането на новия албум, т.е. е пилотният сингъл, и явно песента вече е разучена от феновете, защото взривът е силен.

   В новия диск, както и в предните има агресия, има мрак, има доста тежки моменти, но и мелодии и чисто пеене, при което т.нар. "синг алонг" идва от само себе си. CALIBAN това го владеят доста добре. Песните им са такива, че лесно те увличат и да пееш с тях, и да им влезеш на честотите изобщо. Andy наистина иска да е едно с феновете - той е от онези, фротмени, който изкарват голяма част от концерта забили нос в тълпата. Той приковава вниманието, общува с хората, знае как да ги вдигне. Свирят две немскоезични песни - "nebeL" и "Mein schwarzes Herz" и сме окуражени дори да не знаем езика да си измисляме текстовете, да си крещим нещо или просто да си отваряме устите.

   Пиковите моменти на шоуто са доста. Такъв е този с изпълнението на "Paralyzed" и "The Ocean's Heart", чиято студийна версия включва Alissa White-Gluz от ARCH ENEMY, както прилежно ни информира Andy.

   Такива, при това мощни моменти, има и в самия край на шоуто с "Nothing Is Forever", на която естествено всички се дерат с пълно гърло. Кратка принудителна пауза за смяна на кожата на касата, която барабанистът Patrick сцепва на два пъти, ни дели от "We Are The Many" с емблематичното начало "You've gotta be fucking kidding me!? We are one voice - one heart!" Хората направо подивяват, поканени са отново на сцената и тя доволно се изпълва с тела, които са хем морни, хем потреперващи от енергия и адреналин. Andy явно още в самото начало та до края е изпаднал в някаква безтегловност - мята се в публиката от колоните и пее докато тя го носи като вълна.

   Парти център "4 км" май не е от най-подходящите места за такъв тип събития, но въздухът и широката денс площадка, с които разполага, този път са жизненоважни.

   Дори да разкажете на приятелите си, които не дойдоха, с най-цветните и образни детайли, пак няма и идея да си имат какво са пропуснали.

   Сетлист на CALIBAN:

01. Memorial
02. Walk Alone
03. Love Song
04. Paralyzеd
05. Devil's Night
06. Left for Dead
07. The Ocеan's Heart
08. nebеL
09. brOKen
10. Davy Jones
11. Inferno
Бис:
12. King
13. Mein schwаrzes Herz
14. We Are the Many
15. Nothing Is Forever

 

Текст и снимки: Албена Цолова - Бета

 



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-елек 10.04.2016 16:25:14 отговори + 12 8
Аз се унищожих просто.Голямо смазване беше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 10.04.2016 14:30:19 отговори + 4 3
Нямам време за концертни романи, прегледах го но не видях цифра, колко хора бяха? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 10.04.2016 16:24:16 + 10 5
нямам идея колко му е капацитетът на клуба, за пръв път ходих там, но беше доволно пълно. Нямаше усещане, че е слабо посетено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 10.04.2016 13:42:11 отговори + 12 7
Страшен концерт! Отдавна не се бях смазвал така!
И разбира се по-долу в коментарите се намери поредния тъпак, който да се изпърди вербално и да нарече една от старите и най-големи метълкор банди от Европа "агресивен хомосексуализъм".
Иначе относно казаното в репортажа, че 4км не ставал за такъв тип събития съм крайно несъгласен, много добре са позиционирани и сцената, и мястото пред нея, идеални са за хардкор/метълкор концерти. Единственото кофти нещо беше звукът - твърде силно се чуваха и бучаха басовете, барабаните и те бяха над всичко останало и китарите и вокалите се губиха доста. Но дори това не ми развали кефа - страшно готин концерт, а Caliban след него са ми дори още по-любими.
Дано в скоро време видим и някоя друга подобна банда!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HARDCORE 11.04.2016 15:36:29 + 3 1
Нещо много лично се засегна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HARDCORE 10.04.2016 13:04:46 отговори + 12 8
Хайде да идват пак Madball! Какъв е този агресивен хомосексуализъм?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Random 11.04.2016 00:46:29 + 2 2
На вниманието на всички в сайта- Избягвайте всякакъв контак със HARDCORE! Човека слуша ралична музика, сигурно е в пъти по-корав коряга от всички накуп! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тодор 10.04.2016 11:52:51 отговори + 12 5
Страшен концерт! Одавна не съм бил на толкова енергично събитие! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".