CARNIFEX за първи път в България - Hell Chose Sofia

30 юли 2015, 07:35 ч. 1676 / 6 3
пред./следв.

   На 29 юли за пореден път софийският клуб "Mixtape 5" бе сборен пункт за най-горещото (пряко и преносно) събитие в календарите на почитателите на модерната тежка музика в България. Новината за първото посещение на едно от най-емблематичните и влиятелни имена в деткор средите - CARNIFEX - съвсем резонно беше посрещната с огромно вълнение още с обявяването ѝ, а в знойния късен следобед юлския ден всички въодушевени коментари относно идването на американците постигнаха и нагледни резултати след като множество от фенове започнаха да се сбират около подлеза на НДК в очакване на едно от най-интересните концертни събития в родината ни за тази година.

   Началният тон на шоуто беше даден от младите пловдивчани AS ORCHIDS WITHER около 20 ч., които показаха потенциал и желание за себедоказване и се справиха прилично в ролята си на откриваща група. Бандата разчиташе и залагаше предимно на материала от наскоро издаденото си едноименно EP, за да пораздвижи и предразположи публиката и постигна определен успех в това си начинание.

   Следващи на сцената излязоха момчетата от REDOUND, които едва ли имат нужда от детайлно представяне за всеки, проявяващ дори и минимален интерес към българската метъл сцена. Софиянците успяха бързо да се аклиматизират към обстановката и да покажат мощта и първичната агресия на творчеството си пред започналата постепенно да се сгъстява публика. Силната доза от бийтдаун хардкор поднесена от втората група за вечерта със сигурност се понрави на феновете в залата, съдейки по оформилите се погота, а и това е напълно разбираемо предвид факта, че REDOUND е една от най-стабилните и неразочароващи формации в България в момента.

   Въпреки силния съпорт представен от българска страна, акцентът на вечерта, разбира се, настъпи с появяването на Jordan Lockrey, Fred Calderon, Cory Arford, Shawn Cameron и, естествено, харизматичния Scott Lewis на сцената. Професионализмът и талантът на CARNIFEX да създават техническо издържано и, едновременно, силно влияещо шоу бързо изпъкна на преден план, а понапълнилата се малка зала на "Mixtape 5" нямаше нужда от допълнителни подканвания и лесно успя да се впише в бруталната атмосфера, която този концерт изведнъж придоби. Американците започнаха ударно с "In Coalesce with Filth and Faith", която само даде началото на бързата разходка сред впечатляващата им дискография. Видимо, посетителите посрещаха еднакво възторжено както песните от класическите албуми на бандата, придали на CARNIFEX такъв завиден статус в тежката сцена, така и парчетата от излезлия миналата година пети студиен диск на групата "Die Without Hope". От агресията и първичното желание, с което музикантите буквално нападнаха сцената и вперените в тях погледи, беше ясно какъв характер и интензивност ще придобие този концерт. С течение на времето деткор класиците продължаваха да налагат смазващото темпо на тежките си композиции и да показват нагледно каква форма и ефект може да има една формация, ако успее да комбинира професионализъм и емоция в изпълнението си. Индивидуалните музикантски качества на всеки отделен член на групата намираха идеално своето приложение в крайния продукт, изложен на сцената на "Mixtape 5", показвайки отличителните качества на хедлайнърите тази вечер в най-добра светлина. Бруталност, енергия и хирургично прецизно изпълнение са само първите няколко определения, с които можем да характеризираме накратко този концерт, а смазващото и специфично сценично присъствие на бандата със сигурност е аспектът, който оказа най-голямо влияние върху феновете, след като публиката не беше оставена да бездейства за нито една секунда. Сравнително краткият сет на CARNIFEX неусетно напредваше и приближаваше своя край, като с всяка изминала песен перфектната продукция и звук ставаха все по-отчетливи в безупречната ритъм секция, китарни партии и напълно френетичните вокали, произведени от подвизаващия се пред българска публика тази вечер американски квинтет. В крайна сметка, краят на цялото това деткор пиршество дойде с, може би, най-емблематичните и разпознаваеми песни в творчеството на CARNIFEX, а именно - "Lie To My Face" и "Hell Chose Me", които доведоха събитието до неговата върхова точка. В резултат и зрителите не пропуснаха да дадат най-доброто от себе си и да покажат високата си оценка за представлението на любимците си, завършвайки този концерт с тотално себераздаване и бурни овации за една от по-различните групи удостоили ни с присъствието си тази година.

   Тук е и моментът да поздравим "Black Horizon Activities" за прекрасно организирания им дебютен концерт и за смелостта да предприемат по-рискован ход, довеждайки банда, сравнително непозната за по-голямата част от българската аудитория. Да се надяваме, че това далеч няма да е последното събитие, на което можем да се радваме на актуални модерни метъл имена, посещаващи родината ни.

Сетлист на CARNIFEX:
1. In Coаlescе With Filth And Faith
2. Hatred And Slaughter
3. Slit Wrist Sаvior
4. Dаrk Days
5. Until I Feel Nothing
6. Dragged Into The Grave
7. Dead But Drеaming
8. Die Without Hope
9. Lie To My Face
10. Hell Chose Me

 

Текст: Davidian
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате и много снимки от концерта на CARNIFEX, REDOUND и AS ORCHIDS WITHER на 29 юли в София.

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


странник 31.07.2015 02:16:10 отговори + 5 1
Искрено се смачках на Carnifex! Евала и на подгряващите банди за хъса! Дано Black Horizon си спазят обещанието и продължат да канят модерни банди от тежката сцена! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

глад 30.07.2015 12:17:22 отговори + 6 2
Велико парти! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 30.07.2015 09:13:50 отговори + 7 2
Браво за репортажа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".