Черен пясък и уроци по български: SOLSTAFIR на 19 февруари в София

20 фев 2015, 09:30 ч. 1775 / 10 8
пред./следв.

   На 19 февруари, деня, в който целият български народ отдава почит на Апостола на свободата – Васил Левски, любителите на авангардния, нестандартен прочит на рока и метъла имаха вълнуваща среща с исландците SOLSTAFIR. Бандата гостува за пръв път у нас и предизвика съвсем очакван интерес.

   Организацията на събитието, съвместно дело на "BGTSC" и "Rawk'N'Roll", беше на очакваното високо ниво. Влизането беше спокойно, в залата на клуба всеки имаше възможност да си избере място – на подиума пред сцената или на балкона. На бара имаше избор на разнообразни напитки.

   Първа се появи родната етно-ембиънт формация KAYNO YESNO SLONCE. Името й е част от родопската народна песен "Възпело е пиле", а самата банда набляга именно на родопски мотиви в песните и сценичните си импровизации. KAYNO YESNO SLONCE понякога включват в музиката си нетрадиционни за българския фолклор инструменти, като хърди-гърди и екзотичното диджериду, използвано от австралийските аборигени. Този път обаче бандата се придържаше към по-традиционно "оборудване" и изпълни по-праволинеен сет в характерния си стил.

   Още по време на изявата на българската банда пролича, че озвучаването не е много добро – нещо, което рядко се случва в клуб "Mixtape 5". Проблемът на моменти се проявяваше и по време на сета на SOLSTAFIR. Но това не се отрази на качеството на шоуто и не попречи на пълноценното емоционално преживяване на присъстващите.

   SOLSTAFIR са една от групите, очаквани с особено любопитство и интерес от фенове с различни стилови предпочитания. Музиката на исландците не може да се впише в никакви стилови рамки. Ранните им творби са повлияни от викинг метъла, но постепенно бандата включва разнообразни елементи в композициите си и доста се отдалечава от корените си. Към настоящия момент SOLSTAFIR са символ за група, проправяща собствен път през жанровите дебри или изобщо извън тях. Някои ги наричат "PINK FLOYD на XXI век", намирайки прилики с вокалните аранжименти на великите британци. Едно оригинално определение на музиката на SOLSTAFIR гласи: "Представете си PRIMORDIAL, PINK FLOYD и ENSLAVED на самотен остров в Северния Атлантик с известно количество вълшебни гъби."

   Бандата беше включила в сетлиста си песни от последните си три албума - "Kold" (2009), "Svartir Sandar" (2011) и получилия изключително високи оценки и оглавил редица класации през миналата година - "Otta" (2014). Композициите на SOLSTAFIR са дълги, затова те бяха се спрели само на девет от тях. Концертът стартира под звуците на интро от песента "Nattfari", която единствена беше от по-стар албум - "Masterpiece of Bitterness" (2005). SOLSTAFIR започнаха изпълнението си с парчето "Kold" от едноименния албум от 2009 г. По време на това изпълнение и двете страни – изпълнителите и присъстващите близо 300 души в залата на клуба, "опипваха почвата" и чакаха кой пръв ще стопи ледовете. Одобрителните аплодисменти на известната със своята отзивчивост българска публика определено подкупиха смятаните за по-сдържани северняци. В следващите около 80 минути фронтменът на групата Adalbjorn Tryggvason напълно развенча последното. Той не спираше да се шегува и заиграва, благодареше за топлия прием, питаше дали някой от публиката е ходил в Исландия и дори проговори български. Известно разочарование може би изпитваха някои отдадени фенове на харизматичния барабанист Gudmundur Oli Palmason, поради неговото загадъчно оттегляне от бандата преди по-малко от месец. SOLSTAFIR бяха помолили да не се коментира този въпрос в запитвания и интервюта. Задълженията на ударник на бандата бяха поети от Karl Petur Smith, който се справяше добре със задачата си. Трябва да споменем и останалите двама музиканти, които достойно допринасяха за отличното впечатление от шоуто – червенокосия басист Svavar Austman със запомнящата се прическа на две плитки и китариста Saethor Marius Saethorsson с неизменната си каубойска шапка.

   Парчето "Lagnaetti", хит от последния албум на групата - "Otta" (2014), отприщи енергията на публиката и от там насетне концертът протече в чудесна приятелска, дори леко приповдигната атмосфера. На ритмичната песен "Dagmal" вече всички танцуваха, а на мистичната "Djakninn" някои почти изпаднаха в транс. Последва "урокът по български", който момиче от публиката, Антония, даде на Adalbjorn. От втори опит той успя да произнесе "Черни пясъци" – точния превод на последната песен, "Svartir Sandar", от редовния сет на бандата. Всъщност разделението на редовен сет и бисове в случая беше много условно. SOLSTAFIR намериха за излишно да напускат сцената, където след малко щяха да се качат отново и предпочетоха веднага да зарадват феновете с две обичани композиции - "Fjara" и "Goddess of the Ages". Това беше вече краят на днешния празник на любителите на авангардния атмосферичен метъл. Групата се раздели с обещания за нови срещи с българската публика, а след това музикантите се разхождаха свободно из залата и фоайето, раздаваха автографи и се снимаха с всички желаещи.

Сетлист на SOLSTAFIR:
Интро: Nattfari
01. Kold
02. Lagnaetti
03. Rismal
04. Ottа
05. Dagmal
06. Djakninn
07. Svartir Sandar
Бис:
08. Fjara
09. Goddess of the Ages

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

   Над 50 снимки от шоуто може да разгледате в нашите галерии.

 



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Izrod 21.02.2015 08:55:51 отговори + 6 0
Аз лош звук не чух,особено от Solstafir.Благодаря на организатора,че ги докара,смазващ концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Митю 20.02.2015 14:40:55 отговори + 2 5
Мими, не бъркай нюх към музиката с бизнес такъв
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мими 21.02.2015 18:18:28 + 3 0
Е то за всички промоутъри организирането на концерти е бизнес. Въпросът е, че този организатор явно си върши работата по-добре, отколкото другите. Факт е, че всички организатори наемат едни и същи зали и клубове. При някои нещата се получават, при други не толкова, а трети, едва ли не, съсипват всичко, до което се докоснат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мими 20.02.2015 13:36:24 отговори + 9 3
Надали има друг организатор с такъв нюх към музиката в днешно време като BGTSC! Евала за пореден път!
Страхотна банда! От това имах нужда!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Паулу Коелюлю 20.02.2015 13:05:29 отговори + 6 1
Аз за първи път гледам банда, която на живо звучи много по-яко отколкото в студийните си записи. Смазващо беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Възрожденец 20.02.2015 11:17:46 отговори + 1 3
"целият български народ отдава почит на Апостола''

Дали?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


!!! 20.02.2015 11:11:43 отговори + 11 1
Тия са велики хора. Аз не бех гледал нещо толкова яко от много време. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ddd 20.02.2015 09:55:33 отговори + 0 0
По-време?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".