Четворно убийство в София: HATESOWER, VITAL REMAINS, MALEVOLENT CREATION, KRISIUN

3 мар 2012, 09:39 ч. 683 / 12 47
пред./следв.
Само няколко часа преди удрянето на 00:00 часа да оповести деня на националния ни празник, в столичният клуб "R.B.F." се разигра кървава музикална касапница, която ще се помни дълго след като пищенето в ушите най-после спре и ни преболят вратовете. "Старата школа" на дет метъла надигна вероломна глава от дълбините на ъндърграунда и порази около 300 български ценители с автентичен звук от 90-те години на миналия век. Благодарение на организаторите от "Dosera Entertainment" и "European PR", България стана част от "Sounds Of Extreme Tour 2012" - турне с три убийствени банди и техните не по-учтиви гости, тръгнали на път с мисията да опустошат европейските клубове. Става дума за VITAL REMAINS, MALEVOLENT CREATION и KRISIUN - две групи от Щатите и една от гореща Бразилия, чието дългогодишно съществуване, белязано от богато творчество, безброй концерти и хиляди отдадени фенове, представлява самото олицетворение на ъндърграунда. Те са известни, но нямат величието на звезди. Технични са, но не и прогресив. И въпреки това, да ги цитираш като любими банди говори за някаква елитарност. Музиката им е изкована от замръзнали в началото на 90-те традиции, утвърдени от тях самите и именитите им колеги преди цели две десетилетия, и представлява пълно отрицание на компютъризацията, излъскания звук и безразборната техничност, в които затъна дет метъла през последните години. За да знаеш за съществуването на гостувалите ни на 2 март легендарни банди трябва наистина да обичаш тази музика - затова и клубът беше пълен с познати физиономии (сред които и дълбоките гърла на местни дет метъл величия, дошли на урок при легендите), всеки от присъстващите знаеше много добре защо е там, и вечерта се превърна в триумф както за феновете, така и за самите музиканти.

   Първите български черепи отнесоха HATESOWER от Италия, които дадоха начална скорост на касапницата към 20:00 ч. с доста компетентно изпълнение пред пълен до половина клуб. Групата доказа, че изборът им на подгряващи за тази част на турнето не е случаен, и в рамките на около 30 минути поднесе убедително своя среднотемпов техничен дет метъл, съчетаващ едновременно стари и модерни влияния в нещо с много стабилен потенциал. По всичко личи, че тази банда гледа сериозно на себе си. Момчетата забиха стегнато и нахъсано, демонстрираха великолепно владеене на инструментите си, отличително сценично присъствие, и, макар да бяха по-скоро сдържано приети, останаха доволни от българската публика.

   След като гостите от Италия си "тръгнаха", последва шумен саундчек. Човек от екипа се появи на сцената с китара с особено характерна форма, която "изпробва" с няколко неочаквано здрави жици. Познавачите вече предвкусваха какво предстои, защото това не беше случайна китара, а черният светещ "Crucifier" на Tony Lazaro от VITAL REMAINS. Не беше нужно да си пророк, за да знаеш кои ще се появят след малко и ще приковат към кръста оцелелите след HATESOWER. Към 20:45 ч. жизненото хеви от уредбата замря и на сцената, под звуците от интрото на последния им албум "Icons Of Evil" и червена светлина от прожекторите, се появиха щатските легенди VITAL REMAINS. За 24 години на сцената, с безброй различни състави, в които единствената константа си остава китариста Tony Lazaro, групата така и не е загубила настървеността, с която излъчва своя "почернен" дет метъл. Настоящата инкарнация на VITAL REMAINS е съставена от Scott Willy (вокали), Tony Lazaro (китара), Gator Collier (бас), Brian Weber (китара) и Alberto Allende (ударни), и представлява перфектната машина за убиване в служба на Черния господар. Още с първите посичащи акорди пред сцената се завихри бесен мошпит, в който нямаше пощада нито за закоравелите български металяги, нито за уважилите събитието дами, които никак не бяха малко. Групата премина като валяк както през актуалните си творения, така и през класиките от най-"виталния" си период с небезизвестния Glenn Benton (DEICIDE). Емблематичните й разтегнати композиции, подправени и с немалко мелодичност, по никакъв начин не се отразиха на бруталната й интензивност на живо. Взаимодействието с феновете беше изумително! Scott Willy не остана сляп за прочутия ентусиазъм на българските метъли, който, изглежда, бе запомнил от предишното си гостуване с бандата през 2009 г. и, докато се здрависваше с публиката от сцената, в един момент започна просто да качва хората, оставяйки ги да куфеят. Много скоро бяхме и официално поканени да заповядаме горе на сцената, и шоуто продължи на пълни обороти, с непрекъснати качвания и мятания от подиума, поздрави към публиката и подкани за съркъл пит. Бурята поутихна за миг, когато раздиращият дет-метъл бе възпрян от напрегнатите звуци на "Кармина Бурана" и библейския фрагмент, с които започва култовият "Dechristianize". 45 диаболични минути се изнизаха и дойде завършека на шоуто на VITAL REMAINS. Групата вдигна шум за последно, здрависа се с феновете и се оттегли под възхитителни овации, несъмнено доволна, че и този път успя да ни превърне в безбожници. Едва ли някой се съмнява, че те при първа възможност ще се завърнат отново в България.

   Следващата порция ювелирен щатски дет метъл не закъсня. Едва си бяхме поели дъх след демоничното клане, и в бившето соцкино отново падна мрак. Към 21:45 ч. от уредбата зазвуча паметното интро на "Retribution" от 1992 г. и на светналата заплашително сцена излязоха легендарните MALEVOLENT CREATION - в почти оригинален състав. Името им е нарицателно за определенията "щатски дет метъл" и "ъндърграунд" - групата повече от 20 години е на сцената, има 11 студийни албума, и е вдъхновение за стотици новоизлюпени дет метъл банди по света. Но, напук на високия си статус, те изглеждат и се държат като редови фенове на екстремния саунд, които просто са се качили да посвирят пред местните си събратя! Примитивна, но и разчупена, музиката на четиримата удря като ковашки чук - с поредици от засукани рифове, понесени от трашърски ритми, и набивки, които стрелят право в центъра за куфеене на мозъка, и не допускат никаква безучастност към песните. За разлика от VITAL REMAINS, от чиито творби личи музикална и концептуална амбиция, "десетте заповеди" за музиката на MALEVOLENT CREATION повеляват само едно: купон в чест на Негово Величество Рифа! За близо едночасовото колене и бесене не чухме нито едно соло от титулярния китарист Phil Fasciana, но пред сцената метъли и девойки се превръщаха в хомогенна маса под звуците на класики от най-старото наследство на бандата като откриващата "Eve of the Apocalypse", "Multiple Stab Wounds", "Slaughter of Innocence", "Coronation of Our Domain". "Invidious Dominion" от 2010 г. също бе почетен с касапницата "Slaughterhouse". Между кървавите музикални късове оригиналният вокалист Brett Hoffmann въодушевено сипеше с продран глас благодарности и хвалебствия към всички "sick motherfuckers" от публиката, поздрави към екипа и останалите групи. Басистът Jason Blachowicz и барабанистът Gus Rios бяха плътна ритъм секция и също куфяха здраво. Шоуто на американските великани завърши с едноименната "Malevolent Creation", след което музикантите се здрависаха с публиката и се скриха... засега. Третият концерт на MALEVOLENT CREATION в България премина безупречно и всеки си получи дозата автентичен олдскуул дет метъл.

   Изморени и зажаднели, ордите от фенове се оттеглиха към баровете за реанимиращи алкохолни субстанции, или за по една цигара, докато сръчните техници подготвяха сцената за нахлуването на гостуващите за втори път в България KRISIUN. Бразилската троица има много стабилна българска агитка, защото бясната им музика поддържа жив пламъка и първичността на ранната SEPULTURA, и по отношение на агресията не признава задръжки. Групата излиза в 22:55 ч. и е посрещната шумно и одобрително. Ентусиазмът на публиката откровено трогва музикантите - горещата южна кръв във вените им си казва своето, и за разлика от относително студените си колеги от САЩ, бразилците са много сърдечни и не крият, че са адски развълнувани. Екзалтиран фен напористо развява бразилското знаме и получава одобрение "отгоре". Групата забива все по-настървено екстремалния си дет метъл, и, сякаш за да компенсира за цял час отсъствие на сола в песните на MALEVOLENT CREATION, китаристът Moyses Kolesne във всяко парче изригва с безумна техника, съчетавайки хаотичното атонално свирене на Kerry King със запазените марки на безсмъртния Dimebag Darrell. Групата се скъсва от куфеене в унисон с войната, избухнала в краката им. Краят на сета им приближава със соло на барабаниста Max Kolesne, който разстрелва целия клуб с двойни каси и светкавични преходи. Но изненадите тепърва предстоят. След последното парче и дългите, искрени благодарности към публиката, фронтменът Alex Camargo обявява, че за сбогом ще ни изсвирят една класика, която "веднага ще разпознаем". В същия момент Tony Lazaro и Brett Hoffmann, които досега надничат зад барабаните и възхитено наблюдават касапницата в компанията на бутилка водка, излизат на сцената, хващат търкалящите се наоколо микрофони, и заедно с бразилците удрят екстремален кавър на VENOM-ската "In League With Satan"! Досущ като "Голямата четворка" преди две години, но за разлика от онези "примадони"-мултимилионери, които дори не се поглеждат един друг в бекстейджа, тук няма и помен от лицемерие, а истинско братство и взаимоуважение, които личат от всеки техен жест или реплика по адрес на другарите. Не би могло да има по-гръмовен завършек за толкова як концерт на такива легендарни групи, преминал плътно по график, с далеч от перфектния, но достатъчно сносен звук (озвучителят пътува с групите, така че със сигурност сме получили най-доброто възможно озвучаване), с безпроблемна организация и безпрецедентни цени на билетите! Дано екстремната сцена в България бъде разлюляна от повече такива събития.

Nespithe

Vital Remains
Malevolent Creation
Krisiun
Krisiun Sofia
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (47)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Antique 9.03.2012 17:28:06 отговори + 0 0
Хах, как ме стресна заглавието, докато не го прочетох цялото Иначе по темата - не съм фен на групите, но се радвам, че хората са си прекарали страхотно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2012 11:25:13 отговори + 0 0
Просто класа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

iiiii 5.03.2012 22:21:01 отговори + 0 0
Абе никакви снимки ли няма? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Неблагодарен дрислю 5.03.2012 16:21:59 отговори + 0 0
Плю-плю-плю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 5.03.2012 14:04:01 отговори + 0 0
До 18.37.11- Бифор ,,афтъра,, да се беше ограмотил на български, а? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 5.03.2012 13:14:36 отговори + 0 0
... и сега неблагодарните дрислювци да започнат да плюят гръцките промоутъри !! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.03.2012 18:37:11 отговори + 0 0
И афтъра в Ложата беше як! Дойдоха всички музиканти и стана купон. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ULTRA 4.03.2012 12:29:37 отговори + 0 0
въпреки скапания звук се получи доволна метълия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormentor 4.03.2012 12:04:12 отговори + 0 0
Страхотен концерт и отлично отразяване. За пръв път чета тук наистина добре написан репортаж за дет метъл концерт. Поздравления! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бате ники содома 4.03.2012 00:31:35 отговори + 0 0
страшен концерт! перфектна организация! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.03.2012 17:18:06 отговори + 0 0
Оценете тази новина:
Да 90
Не 10

* 10 броя смешници!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Debelix 3.03.2012 17:05:54 отговори + 0 0
брутален концерт... много добър, с добро озвучаване и достатъчно публика (фактора "цена на билета" има значение!)...култови банди и добро настроение...и се надявам повече подобни екстремни турнета да минават и през България...Blood Brothers,подкрепяйте олдскул дет метъла...респект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 17:02:11 отговори + 0 0
http://youtu.be/eKWbGm16QlQ

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 16:51:04 отговори + 0 0
Никой ли не е снимал снощи бе хора???? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nespithe 3.03.2012 16:43:59 отговори + 0 0
@Красен
Предполагам визираш Big 4. Аз не "хейтвам" самите групи, защото с тях станах човек, така да се каже. И аз се изкъртих, когато подхванаха "I Am Evil" на Сонисферата. Но това не беше спонтанно като вчера, а беше чиста атракция за dvd-то. Докато онова снощи си беше чиста проба дет метъл караоке от сърце с пичове от известни банди, което изглеждаше сто пъти по-непринудено и очарователно. А защо Хетфийлд, Мегадейв, Кинг и Беладона са примадони - това направо си е тема за научна работа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.03.2012 15:47:25 отговори + 0 0
браво на Nespithe!
къде са хейтърчетата от новината за конкурса за автори да видят какъв талант излезе от там
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 14:42:18 отговори + 0 0
беше доста фрашкано което много ме зарадва,тотална касапница и безумна тресня - кво повече му трябва на човек Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Diabolus 3.03.2012 14:39:40 отговори + 0 0
Концерта беше размазващ! Отдавна не бях чел толкова добър репортаж. Браво Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 3.03.2012 14:35:30 отговори + 0 0
До СЕКАЧ- като мъж трябва да знаеш, че РОКЕР е любител на мотори!Рокаджийските теми и РОКЕРСКИТЕ такива не са ми чужди. Но... стига ти толкова. Когато изхвърлиш от себе си грубостта ще ти пиша повече. Приятен ден. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 14:13:31 отговори + 0 0
тотална касапница беше!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


СЕКАЧ 3.03.2012 14:08:38 отговори + 0 0
анонимен - 2012-03-03 13:51:41
Big Four-22.06.10- 35000 на стадиона! Милионите по света и у нас гледаха концерта, който ще остане завинаги в историята! Жалко, че не можаха да дойдат тогава Heaven and Hell- Black Sabbath

Ти не си добре...Кво общо има написаната от тебе тъпотия с тази тема?Марш - пиши си в рокерските теми! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 13:57:57 отговори + 0 0
беше по-яко и от AC/DC!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Свилен 3.03.2012 13:56:05 отговори + 0 0
Адските порти се отвориха за няколко прекрасни часа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 3.03.2012 13:51:41 отговори + 0 0
Big Four-22.06.10- 35000 на стадиона! Милионите по света и у нас гледаха концерта, който ще остане завинаги в историята! Жалко, че не можаха да дойдат тогава Heaven and Hell- Black Sabbath Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 13:51:32 отговори + 0 0
Ебахти тъпото заглавие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ник Холмс 3.03.2012 13:46:25 отговори + 0 0
СЕКАЧ - 2012-03-03 13:36:50
postmortem1912 - 2012-03-03 12:36:04
Концерта беше великолепен и размазващ! Едно огромно браво и благодаря на организаторите. А за всички мрънкалници и хейтъри един огромен ***!!!

+2
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

СЕКАЧ 3.03.2012 13:36:50 отговори + 0 0
postmortem1912 - 2012-03-03 12:36:04
Концерта беше великолепен и размазващ! Едно огромно браво и благодаря на организаторите. А за всички мрънкалници и хейтъри един огромен ***!!!

+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 13:29:37 отговори + 0 0
обидно ли ти стана, маминото? поплачи си и ще ти мине Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Красен 3.03.2012 13:14:10 отговори + 0 0
Наистина не е необходимо авторът да хейтва групи, които наистина са постигнали нещо, за да демонстрира своето пристрастие към второразрядни изпълнители Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 12:58:52 отговори + 0 0
Зле, много зле Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Окуцял и Умрял 3.03.2012 12:46:16 отговори + 0 0
Най добрият дет метъл концерт в България ,за тези условия прекрасно . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 3.03.2012 12:41:23 отговори + 0 0
Размазахме се!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

postmortem1912 3.03.2012 12:36:04 отговори + 0 0
Концерта беше великолепен и размазващ! Едно огромно браво и благодаря на организаторите. А за всички мрънкалници и хейтъри един огромен ***!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 12:15:50 отговори + 0 0
Ебати колко е подвеждащо това заглавие. Добре, че е било само с цел да привлече вниманието. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lumber 3.03.2012 12:14:52 отговори + 0 0
Тъй, точна забележка за 20-те лв.! То този концерт беше по-скоро да се "опипа почвата" да видят дали има...почва. Ама в мангалска псевдо-държава, пращаща на разни "музикални" конкурси мангали и мангалки, бълващи отвратителната си, мазна бълвоч да я "представят", мисля че е повече от ясно каква е...почвата - нераждаща, необработваема...
Ще ми говорят някои за "национален" празник, ХА!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.03.2012 12:05:45 отговори + 0 0
malevolent пак ни смачкаха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Brazil 3.03.2012 11:49:19 отговори + 0 0
Хубаво е че е имало 300 човека, но не забравяйте фактора цена - 20 лв. При друга цена нещата щяха да са други. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bla bla 3.03.2012 11:47:58 отговори + 0 0
тоя озвучител винаги прецаква нещата.
винаги той озвучава концерти на мас мюзик.
като децибели звука беше ужасно слаб както винаги.
дойде ми до гуша да слушам жужене
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nespithe 3.03.2012 11:46:44 отговори + 0 0
Радвам се, че ви харесва. Май дамите вече четат повече от нас И бият по-лошо от нас.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Една дет метъл фенка 3.03.2012 11:37:12 отговори + 0 0
Е това е репортаж за 6-ца! Удоволствие да го четеш!... особено като все още си "там"!Беше велико Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Elling 3.03.2012 11:28:20 отговори + 0 0
Чудовища !!! Бях много изненадан от големия брой присъстващи !! Добър репортаж, Nespithe ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OldMansChild 3.03.2012 11:24:59 отговори + 0 0
Защо пък да чете , по готино е веднага да хейтва! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.03.2012 11:24:11 отговори + 0 0
глупациии тфа беше най опустушителния концерт!!! евала на вси4ки организатори и групите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BeerMe 3.03.2012 10:42:19 отговори + 0 0
комерсиален, ти четеш ли изобщо какво пише горе? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

комерсиален 3.03.2012 10:30:26 отговори + 0 0
50 човека събраха ли тея? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бай Гроздан 3.03.2012 09:55:35 отговори + 0 0
Бай гроздан си махна главата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

КЕRRY 3.03.2012 09:47:15 отговори + 0 0
Просто перфекно.Нямам думи!Евала на организаторите Евала и на групите Поклон Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".