CLAN OF XYMOX обгърнаха Четвърти километър с феерия от готик/даркуейв мрак

21 дек 2008, 10:31 ч. 380 / 6 6
пред./следв.
В студената зимна вечер на 20 декември парти-център „4-и километър” беше отворил врати за почитателите на дарк уейва, които предвкусваха истински музикален празник - CLAN OF XYMOX гостуваха за пръв път в страната ни (по покана на "Der Circle"). Групи от обширната стилово сцена на уейва не идват достатъчно често към нашите географски ширини, да не говорим за такива от ранга на холандците. За щастие тази година те са на продължително световно турне и можем само да се радваме, че датата в София се появи в графика им. Трябва да се отбележи добрата организация на концерта, адекватно подбрания съпорт (не, че има кой знае колко много възможности, в интерес на истината) както и избора на зала, предлагаща дребни житейски удобства като гардероб и приятно осветени и заредени алкохолни барове.
   Феновете – макар и не толкова многобройни, че да изпълнят докрай залата, но достатъчно, за да създадат съвсем тематична атмосфера – в по-голямата си част бяха останали верни на стилистиката на дарк уейва и готика и преди началото на концерта из предверието и залата се виждаха типичните прически, черен лак, лачени панталони и кадифени рокли. Не е трудно човек да се настрои към предстоящата да чуе музика, когато се потопи в усещането, че се намира в алтернативна вселена, малко късче, изплъзнало се по допирателната на нашия свят и време, леко носталгично, доста меланхолично, но – и това никак не противоречи на останалото – изключително енергично.
   Още с появата на съпорт-бандата РЕВЮ на сцената, тази енергия бе заявена много явно. Мнозина бяха разочаровани, че няма да видят и чуят на сцената Милена, но и в този си състав българите се представиха на високото ниво, което всички сме свикнали да очакваме от тях. С небрежен тон, сякаш седнал на разпивка с приятели, Васко Гюров казваше по някоя и друга дума между песните, сред които чухме класики като „Само двама” на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, „Директор на водопад”, „Закуска”. Енергичната вокалистка на групата се справи повече от добре със задачата си да замести Милена, а и създаваше чудесно настроение, танцувайки на сцената, както правеше и голяма част от публиката.
   След сета на РЕВЮ настъпи продължително чакане, докато в 22:45 на сцената излязоха CLAN OF XYMOX. От оригиналния състав на групата в момента е останал само Ronny Moorings, останалите членове на бандата са Mojca Zugna, Mario Usai, и Yvonne de Ray. Холандците откриха с „Not Enough”, последвана от разбиващата „Weak In My Knees”. Не бе нужно много повече, за да стане ясно колко добри са на сцена – не само като звук, доближаващ този на студийния запис, но и като излъчване и сценично поведение. Четиримата излязоха в неподражаемия си стил, тяхна запазена марка, и представиха на публиката още една запазена марка – електро-дарк звучене, в което се преплитат атмосферични синт линии и ударен бийт. Отличителният глас на Ronny, усмивката на Mojca, енергичният Mario и атрактивната Yvonne не оставиха нито един човек в залата безразличен. Музиката на четиримата (създавана изключително от Ronny) обгръщаше и проникваше до най-тъмните и тихи кътчета, караше едни да танцуват, други да потъват в нея, трети да се изгубват в полу-транса на вглъбяването. Лек проблем се появи по време на изпълнението на „Louise” – както обясни Ronny, причинен от неговата собствена непохватност – след което песента бе изсвирена отново. Сетът на CLAN OF XYMOX бе своеобразен „Best of”, включващ парчета като „Jasmine And Rose”, “This World”, “Innocent”, “Farewell”, “A Day”, “Stranger”, “Out of the Rain”, “Muscoviet Musquito”. „Emily” – невключена все още в албум, бе новото парче, което холандците подариха на публиката си, а тя очарована прие.
   Освен с неподражаемото си изпълнение и убийственото високото ниво, на което се случи то, бандата омагьоса феновете си с излъчването и атмосферата, които наложи в залата, превръщайки я за няколко часа в едно прекрасно, макар и малко тъмничко място. И най-важното беше, че това тъмно място беше истинско и уютно, докато в тъмнината отвън валеше плах сняг, разпиляван от вледеняващ вятър.

   Галерия със снимки от шоуто може да разгледате тук.



Nousha


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


1860 23.12.2008 09:51:50 отговори + 0 1
Моите уважения,към музикалния вкус на присъствалите.но там бих отишъл само с граната.Някак си не мога да въсприема сериозно мъже облечени и гримирани,като жени. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

вайл 22.12.2008 19:30:23 отговори + 1 0
Който богат и разнообразен концертен живот няма да продължи, ако ние продължим да не ходим на концерти, различни от Металика, Депеш, Веселин Маринов и редица други generic пенсионери и динозаври на музиката по света и унас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallica fan 22.12.2008 16:46:01 отговори + 1 0
Невероятен концерт. Не разбрах обаче защо толкова малко хора го посетиха. Жалко е, че все още някои хора робуват на имена и затова например на концерта на Депеш Мод ще се съберат сигурно 40-50 хиляди фена (на който също задължително ще отида), а на този на Clan of Xymox бяхме шепа хора. Но най-хубавото е, че вече имаме разнообразен и богат концертен живот. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Be'emot 22.12.2008 10:03:26 отговори + 1 0
Страхотен концерт и поведение на Займоксите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.12.2008 22:44:27 отговори + 0 0
това горе какво е ако не разправяне? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.12.2008 21:32:45 отговори + 0 0
Еми може и яко да е било ама аз не ходих.Ако някой е бил да разправя Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".