DEAD CONGREGATION - новите измерения на бруталното в метъла

23 фев 2017, 16:52 ч. 1653 / 9 3
пред./следв.

   Гръцката дет метъл банда DEAD CONGREGATION свири в София, в сряда вечер. Концертът тук e част от турнето на атиняните "Sombre Martyrium over Europe - Part II Southeast Leg", името на което частично препраща към последното им засега издание - EP-то "Sombre Doom", излязло на 10 февруари тази година от "Martyrdoom Productions". След края на сета им присъстващите си събираха зъбките, изпопадали из клуба при онези неизследвани все още от човешката наука честотни вибрации, които тези четирима произвеждат, докато свирят. Момент, някак глаголът "свириха" сякаш не изчерпва онова, което правят те на сцената - когато представят музиката си на живо DEAD CONGREGATION поставят на изпитание първо собствените си физически възможности за издръжливост и концентрация, после и тези на публиката, която по-добре да е подготвена. Това не е за хора със слаби сърца, хем в преносен смисъл, хем буквално. Шоуто им в столичния клуб "Live & Loud" е първото в страната ни. Странно, нали? Да-а-а, обиколиха света,свириха на де що има фестивал и не един и двама от българските почитатели на тежката музика вече са ги засичали на някои от тях. Включително и аз и то съвсем нарочно. А ти все още не си, така ли? Ето ти повече от удобна и лесна възможност - в самия център на града и срещу само 12 лв. Ако сряда не ти е ден за дет метъл, еле пък на живо… ще ги гледаш някой друг път. Е, да, ама в ъндърграунда този пусти "друг път" може да изиграе лоша шега. Така или иначе, има време. Макар да копае от 2004-а, пътят на бандата дотук е такъв, че подсказва, че ще се чува за нея тепърва както се казва и занапред ще е още по-добре.

   Има много дет метъл банди. Има много, ама много брутални банди. Има обаче едни DEAD CONGREGATION, които изнасят това понятие на малко по-друго ниво, което вероятно трябва да бъде наблюдавано и анализирано в лаборатория, защото граничи с човешките възможности за възпроизвеждане и възприемане - техничност, бързина и какво ли още не. Предизвикателството не е на кой бластбийтът му е по-як, нито колко по-така китарни рифове и сола можеш да вкараш в парчето. Никой не открива топлата вода като свири дет метъл, но специалното при DEAD CONGREGATION е как го правят. Особено на живо.

   Забелязвам как хората са вперили поглед в музикантите, чиито вени по врата и ръцете сякаш ще се пръснат всеки момент. Всъщност в това състояние е и по-голяма част от публиката - чак не ни се вярва. Седиш там и сам си повтаряш "Какво по дяволите!? Какво!? Какво!? Ама как така!?"...

   GRIMAZE са една от двете подгряващи банди на концерта тази вечер. И днес са както сме свикнали да ги виждаме на сцена - нахъсани и със самочувствие. Същото важи и за гостите от Беларус RELICS OF HUMANITY, които имат два албума, както показва бърза справка в нета. Бруталният дет метъл, който забиват, сече.

   А какво да кажа за DEAD CONGREGATION? Първо, трябва да се изфабрикува име на нов стил в екстремната музика, за да пасва им добре и поне мъничко да дава представа какво свири тази банда и второ - на концертите им се ходи след съответните йога занимания с акцент върху дишането. Отпред пред сцената вътрешностите ти се разместват и звуковите вълни са така силни и приятни и едва ли и тайландски масажист може да ги имитира.

   Отварят със "Schisma" от "Promulgation of the Fall" (2014). Ще има още парчета от албума. А аз съм облечена с тениска на точно този албум - никаква случайност. Подкарват целия албум. "Quintessence Maligned", отново от "Promulgation...", което свирят трето по ред, "Nigredo" е шеста, "Only Ashes Remain", пак от там, е на осма позиция, а едноименното парче е предпоследно.

   Така, по ред на номерата, мачкат всички присъстващи наред и с втората в програмата "Morbid Paroxysm" от дебютния албум "Graves of the Archangels" (2008). Следва чистак новата "Wind's Bane" от споменатото по-горе "Sombre Doom". Усеща се като учестено затруднено дишане. Всъщнос Vagelis Voyiantzis май не си е поемал дъх от има-няма 20 минути, при такова свирене не можеш да се разсейваш с подобни глезотии. Връщат се съвсем в началото с "Lucid Curse" от 2005-а и след това удрят и хита "Only Ashes Remain" пак от "Promulgation...". И за край, за да не ни остане и един зъб на мястото, си идва "Teeth into Red" от първия.

  Все още се чудиш "к'во толко" се прехласваме по DEAD CONGREGATION ли? Вземи диска на тази банда и слушай, отиди им на концерт и слушай - звукът и подходът на старата школа са едни от големите плюсове на тази формация, а още повече, че в днешно време трудно се намират такива, които биха отказали на големи лейбъли, защото имат уши за инак ушевадното - нека всички барабани звучат по следният начин, нека соло барабана да е по-така, китарите малко по-иначе и накрая: добре дошли в Матрицата.

   По първото издание посрещат, по всяко следващо съдят. Първото издание на групата "Purifying Consecrated Ground" (EP от 2005 г.), от което тази вечер свирят само една песен - "Lucid Curse", не само че сваля долни челюсти, но и затваря много усти. Трябвало ти известен тонрежисьор да ти пипне звука, трябвало ти от онези специализираните продуценти, за да те поднесе по-добре на публиката, вземи си мениджър, за да ти движи нещата - в нищо от това не вярват DEAD CONGREGATION и затова звучат така самобитно. Опитното ухо може да закачи влиянията им, да набара инспирациите, но те са така преосмислени, смлени и изплюти, че желая успех на онези, които ще се опитат да обясняват как DEAD CONGREGATION звучат точно като тази или онази банда и не са "нищо ново под слънцето". Е, да, окей - фен си на INCANTATION, IMMOLATION, ARKHON INFAUSTUS... ? Това е за теб.

   Ще завърша с това, което казах и на Anastasis Valtsanis (китара и вокали) след шоуто: "Знаеш ли кое е най-хубавото? Това, че след само десетина дена ще съм на поредния концерт на DEAD CONGREGATION на "Netherlands Death Fest"!

Сетлист на DEAD CONGREGATION:

01. Schismа
02. Morbid Pаroxysymy
03. Quintessence Maligned
04. Hostis Humani Generis
05. Wind's Bane
06. Nigredo
07. Lucid Cursе
08. Only Ashes Remain
09. Promulgation оf the Fall
10. Teeth into Red


Текст: Албена Цолова - Бета
Снимки: Михаил Бекяров - Син Език

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Соломон Хюцлер 24.02.2017 12:45:28 отговори + 2 5
Пре`фалена работа, брат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шарлатанин 24.02.2017 00:05:51 отговори + 5 7
Много еднообразна и праволинейна група, не знам какво толкова ги хвалят. Групи като тази много. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Туц 23.02.2017 23:19:57 отговори + 8 7
Страаашни професионалисти - сценично поведение от друго измерение. Не мисля, че им пукаше особено, че свирят пред толкова застреляна публика, но и тяхната музика не за мош, лигавщини и т.н...звукът добър, малко вокалът на A.V. се губеше...но като цяло концерт беше много над средното ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".