ЕПИЗОД представиха пред публика четвъртото си DVD

6 май 2010, 13:01 ч. 1620 / 7 17
пред./следв.
9 студийни албума, 3 DVD-та и 22 години на сцената - така изглежда впечатляващата биография на родните легенди ЕПИЗОД на езика на цифрите. Ето защо, дори ако се абстрахираме от качеството на продукцията им (която продължава да държи изключително високо ниво), всеки техен концерт е събитие, което сто процента си заслужава да бъде посетено - както от рок и метъл феновете, така и от всички онези, които не се срамуват от това, че са българи. Не се срамуват да размахат юмрук на песни като "Война" и "Хаджи Димитър", да сведат глави в преклонение пред героите от "Кочо" и "Последен марш" или да отронят сълза на гениални епопеи като "Батак" и "Левски".

   Поводът за най-новата среща с музиката на ЕПИЗОД бе появата на тяхното четвърто DVD, озаглавено "Сенките на Средновековието". Както се подразбира и от названието му, това е епохалният концерт на бандата от май 1991 г. в столичната зала "Универсиада", който представя на живо целия първи албум на групата - емблематичната за родния метъл тава "Молете се" от същата година. Размахът и мащабите на събитието са непостижими не само за нашенските групи, но и за много от така наречените "световни" формации - сцена на три нива с шестметрова височина, църковен хор, масовка от над трийсет души… Материалът е пазен в продължение на 19 години от басиста на групата Симеон Христов, който сподели специално за "Metal Katehizis", че през есента можем да очакваме грандиозен реюниън с повечето бивши членове. За съжаление тогава едва ли ще видим култовия вокалист на ЕПИЗОД от това митично време - Христо Рангелов Калпачки, - защото също като Франсова Вийон той изчезва завинаги и никой не знае къде се губят следите му.

   Представянето започна в 22:30 и в рамките на половин час посетителите на столичния клуб "Angel Heart" се насладиха на няколко от песните, присъстващи в легендарния запис, а именно: "На оня свят", "Добре приет", "Обратни истини", "Реката на смъртта", "Молете се", "Дебелата Марго" и "О.Ч.З.". Фронтменът на бандата Емил Чендов се включваше от време на време с пояснителни коментари и забавни реплики, което направи импровизирания метъл "скрийнинг" още по-приятен. Самото DVD ще се появи в магазинната мрежа в края на лятото, а дотогава всеки може да го закупи на символична цена от официалния сайт на групата www.epizod.com.

   Половин час по-късно "официалната" част на вечерта приключи и настана време за "сеч и плячка". В 23:06 ч. музикантите вече бяха заели бойни позиции на сцената и галопиращият тътен на "На прощаване" процепи белокаменния интериор на клуба. Тя бе последвана от чисто нова, неиздавана до този момент композиция - драматичната изповед "Молитва" по текст на Иван Вазов, която се прие изключително радушно от всеотдайната публика. Аплодисментите преляха в тътена на средновековния химн "Аспарух", който отстъпи място на класики като "Цар Иван Шишман", "Кочо" и една от най-силните композиции на бандата - "Война", на която тълпата буквално побесня. Втората нова песен, която ни бе поднесена, бе по текст на великия английски поет Джордж Байрон (може би за първи път след "Дошло е време" по Кърт Вонегът бандата се обръща към англоезичен автор; любопитен момент на фона на всеизвестната й любов към "прокълнатите" френски поети Франсоа Вийон, Пиер дьо Ронсар и Роже дьо Копри) и носеше работното заглавие "Вярност". Безспорният хит от третия албум на групата "Респект" - "Ангел на греха" - ознаменува края на първата част от изпълнението на ЕПИЗОД. Момчетата напуснаха сцената за кратка почивка и раздумка с приятели, за да се качат отново на нея след двайсетина минути. Заслужава да се отбележи и че бандата изглежда подмладена и преливаща от енергия, а новият китарист Васил Бележков демонстрира поразителна техника и присъствие на сцената. Песен номер девет от сетлиста за вечерта бе атмосферичната "Паисий". Тя възвести и потапянето ни във вселената на епохалния албум "Българският бог", тъй като след нея се заредиха "Последен марш", "Левски", "Хаджи Димитър", "Моите песни", "О, Шипка" и "Хайдути" - дефакто целият диск без заглавното парче. Не бе пропусната и емоционалната "Батак" от последния (засега) студиен продукт на формацията - "Старият воин", както и "Ако умра ил загина" от "Мъжки песни" от 2004-а. Напълно в стилистиката на ЕПИЗОД, 45 минути след полунощ концертът завърши с Националния химн на република България, който изправи на крака цялото заведение. Така завърши поредната битка в името на родолюбието и честта, ала войната продължава - както ме увери Симеон Христов, в момента ЕПИЗОД работят по няколко амбициозни студийни проекта (в това число и очакваната с голям интерес рокопера с участието на емблематични за родната сцена гласове), така че бандата съвсем скоро ще зарадва верните си почитатели с нова продукция.

Maldoror



още за:

Епизод


Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


безимен 23.08.2010 19:28:00 отговори + 0 0
повече няма да отида на техен концерт ООТВРАТ и звук и визия Да не говоря за вмирисаните на бира и нечистоплътност ПАТРИОТЧЕТА които са големи бабаити на концертите а иначе пълни помияри Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

alice in chains 8.05.2010 16:46:21 отговори + 0 0
other bands play, Epizod kill! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

deksy_7 7.05.2010 19:20:38 отговори + 0 0
Мога да споря до безкрай, че Емо е най-добрият вокал на "ЕПИЗОД"! Ако искате злобейте, но дори мога смело да кажа, че е най-страхотният български глас. Зад него ще сложа и Наско от БТР, и Звезди от Ахат. Не е задължително вашето мнение да съвпада с моето. Но чак пък толкова... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Slayer 7.05.2010 15:20:01 отговори + 0 0
Не , че разбирам от басове ама на Уошбърн ми мяза като на Том Арая Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2010 14:50:05 отговори + 0 0
Абе на мене ли ми се струва или баса е Stagg? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Metal Church 7.05.2010 10:58:35 отговори + 0 0
Тези които обичаме Епизод никога няма да спрем да ги обичаме. А на тези които не ги обичат ще кажа само:
И се напълни Храма с неразумни и юроди, неспособни да зърнат блясъка на Истината и да го отличат от фалша на Лъжата!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2010 09:24:14 отговори + 0 0
парите !парите ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bobby 6.05.2010 23:03:59 отговори + 0 0
Радвам се че издават нещо от по-хубавите години на групата.
Това за най-добрия вокал по-долу беше интересно. Емо за мен е най-слабият глас който Епизод са имали, а от Мъжки Песни групата за мен стои на едно място, като изключим 3-4 песни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.05.2010 21:02:11 отговори + 0 0
Групата притежава най-добрия вокал, най-добрия китарист и най-добрия композитор.

Муахахахахахахаха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.05.2010 20:39:00 отговори + 0 0
повръщ! присмив! :Д
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


blackout 6.05.2010 17:03:31 отговори + 0 0
epizod and sabaton rule! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чужденеца 6.05.2010 15:14:34 отговори + 0 0
Като чета репортажа, съжалявам, че не съм бил там. Много яко е било, а Епизод са ми любими още от първия албум. Като се върна това лято в БГ със сигурност ще отида на техен концерт! Death to false metal! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

deksy_7 6.05.2010 15:06:54 отговори + 0 0
Имам всичко тяхно дотук, така че и ДВД-то ще го имам непременно. "Епизод" са най-великите и всичко друго е само завист и злоба. Групата притежава най-добрия вокал, най-добрия китарист и най-добрия композитор. Какво повече от това? А, и най-страхотната публика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Roswell 47 6.05.2010 14:35:07 отговори + 0 0
най ми е противен басиста Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Crusader 6.05.2010 13:37:43 отговори + 0 0
Епизод са епоха!Респект че продължават да правят яки неща!Култ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 6.05.2010 13:11:50 отговори + 0 0
не требва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bateharo 6.05.2010 13:07:03 отговори + 0 0
требва да си вземем двдто на сека цена Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".