Eric Clapton и Steve Winwood омагьосаха с музиката си 20 000 души в Белград

11 юни 2010, 20:40 ч. 954 / 4 9
пред./следв.
Във вечерта на 9 юни, в "Белградска Арена" се състоя дългоочакваното за нас българите гостуване на Eric Clapton и Steve Winwood в Сърбия. Да, за нас, защото Eric Clapton по-близко до България от Белград не е гостувал, а за феновете не е приемливо да чакат по-добра възможност от тази, за да видят любимеца си. Да се надяват, че някога след години той ще дойде и у нас?! Друг път! На колите, на рейсовете и към сръбската столица! Така за пореден път българската публика представляваше една сериозна част от 20-хилядното множество, изпълнило "Белградска Арена" до краен предел. Залата беше напълно разпродадена и в деня на концерта около нея имаше много хора, които с надежда в гласа си питаха всеки срещнат дали пък не му се намира билет в повече. Вечерта беше специална и поради още една причина. Освен Eric Clapton, зрителите щяха да видят и друг изключителен музикант и композитор - Steve Winwood. Този формат на пръв поглед може и да изглежда странен, но за по-запознатите не е така. През 1969-а година именно Winwood сформира супергрупата BLIND FAITH, в която участници освен него са Eric Clapton, Ginger Baker и Ric Grech. 40 години по-късно двама от членовете на тази група решиха да направят общо турне, което за щастие на родните меломани мина и съвсем близо до България, като на всичкото отгоре концерта в сръбската столица бе организиран и от български промоутър - "Balkan Entertainment Company".

   Точно в 21:10 ч. светлините в залага угаснаха и на сцената без излишно суетене се появиха Clapton, Winwood и останалите музиканти от група им. Всичко започна с началните акорди на "Had To Cry Today" от дебютния и единствен албум на BLIND FAITH, станал популярен не само с музиката в него, но и със скандалната си обложка (голо момиче на не повече от 11-12 години, държащо в ръцете си самолет, приличащ според някои на фалос). В следващите два часа и десет минути публиката стана свидетел на един изключително професионален концерт, със звук, който трудно може да се опише - човек остава с чувството, че той е в пъти по-добър от този, който чува от DVD-то записано от двамата музиканти в "Madison Square Garden".
   С "After Midnight", която беше един от трите кавъра на J.J. Cale, които публиката чу тази вечер, Clapton показа завидни за възрастта си гласови възможности. Пеенето тази вечер бе разделено между него и Winwood, а той от своя страна се изявяваше на клавира, демонстрирайки изключителна класа, като свиреше в някои от композициите и на китара. Изобщо, тази вечер феновете се насладиха на неизброимо количество сола изсвирени от тези двама "магьосници". Като заговорихме за магия - точно това си представя човек, гледайки свиренето на Clapton. Има нещо свръхестествено в начина, по който този уникален музикант докосва китарата. Нещо, което трябва да се види и чуе, за да може човек да разбере защо точно Clapton е смятан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена. Да не забравяме и съвсем не маловажния факт, че той е единственият музикант в света, който е въвеждан в Залата на славата на рокендрола цели три пъти - с CREAM, с THE YARBIRDS и като соло артист. И има защо да е така - когато изнася концерт, освен, че свири и пее изключително добре, Clapton е напълно наясно с всичко, което се случва около него на сцената. До последната стотна от секундата и до последния тон.

   Бързото темпо в началото на концерта бе успокоено с чудесната "Presence of the Lord". Мелодиите се редуваха една след друга, а Clapton и Winwood ни пренесоха с музиката си в средата и края на 60-те години, когато групи като BLIND FAITH, CREAM и THE YARBIRDS са диктували дневния ред на музикалната сцена. И понеже споменахме CREAM - тази вечер не липсваха класики от творчеството и на тази група. Публиката чу "Crossroads", която в оригинал е на Robert Johnson, но е добила голямата си популярност именно в изпълнение на супергрупата, в която участват Eric Clapton, Jack Bruce и Ginger Baker. Песента бе изпълнена в различен от познатия ни вариант и предизвика бурни и одобрителни реакции у публиката. Блус стандарта "Key to the Highway" върна зрителите към това, което Clapton умее да прави най-добре, а "Georgia On My Mind" се превърна в един от бисерите на вечерта. Прекрасно (почти) соло изпълнение на Winwood, което даде началото на акустичната част от концерта. Именно тук зрителите чуха и вечната "Layla" и я изпяха заедно с Clapton от началото до края.
   Всеки концерт има своя върхов момент. В този това определено беше 16-минутното изпълнение на "Voodoo Chile". Класиката на Jimi Hendrix показа най-доброто, на което са способни Clapton и Winwood (който участва в оригиналния запис на песента, направен през 1968-а година) и съвсем заслужено двамата музиканти получиха овациите на станалата на крака публика, която не спираше да ги аплодира. Те от своя страна върнаха жеста с "Cocaine", в която зрителите се насладиха на невероятното клавирно соло на кийбордиста Chris Stainton, в чийто бурен край всички музиканти на сцената едновременно се върнаха към основната мелодия на песента - това бе и един от най-музикантските моменти на вечерта. А след изпяването на последните строфи на композицията "She don't lie, she don't lie, she don't lie..." музиката изведнъж спря и 20-хилядната "Белградска Арена" довърши песента в един глас: "Cocaine!"
   Бисът бе единственото нещо, за което можем да кажем, че не бе на мястото си в този концерт. Леко успиващата "Dear Mr. Fantasy" като че ли не трябваше да е финалът на това пиршество на сетивата. Не и след като зрителите вече бяха чули "Voodoo Chile" и "Cocaine". Но нека не издребняваме все пак - така или иначе такъв концерт не се вижда всеки ден.

   А сега бих искал да прочетете една статия от един сръбски вестник:
   Eric Clapton, който според много хора е един от най-великите блус изпълнители в света, почете белградската публика за втори път. Пред около 17 000 зрители той направи двучасов концерт, който започна точно в 20:00 ч., което е пример за висок професионализъм. Музикантът изпълни своите най-големи хитове, между които "I Shot the Sherif" и "Layla", както и песни от новия си албум "Money and Cigarettes". Любопитното е, че на този концерт присъстваха три поколения любители на блуса. Надяваме се, че на концерта на Eric Clapton са присъствали и много от нашите музиканти, защото те имат какво да научат от него.

   Не. Това не е статия от вчера, написана от сръбски журналист, който си няма представа от творчеството на Clapton и Winwood. Тази статия е от 27 януари, 1984-а година, когато Clapton изнася втория си концерт в Белград (първият е още през 1979-а година). По същото време у нас хората са се занимавали с поредната петилетка и с поредния "Златен Орфей". Добре е, че днес вече не е така и макар и да не видяхме Eric Clapton на родна земя, не можем да отречем, че големите звезди все по-рядко заобикалят България.
   А ето и сетлист от концерта на Eric Clapton и Steve Winwood, провел се на 9-и юни, 2010 г.:
01. Had To Cry Today
02. Low Down
03. After Midnight
04. Presence of the Lord
05. Glad
06. Well Alright
07. Tuff Luck
08. While You See a Chance
09. Key to the Highway
10. Midland Maniac
11. Crossroads / Tell the Truth
12. Georgia on My Mind
13. Driftin' (acoustic)
14. How Long (acoustic)
15. Layla (acoustic)
16. Can't Find My Way Home (acoustic)
17. Gimme Some Lovin'
18. Voodoo Chile
19. Cocaine
Бис:
20. Dear Mr. Fantasy

Ози
Снимки: Христина Костова, Aleksandar Zec


Eric Clapton по време на второто си гостуване в Белград, през 1984 г. ...







Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гонзо 15.06.2010 02:38:45 отговори + 0 0
Dear Mr. Fantasy си беше съвсем на място, бърз прочит на текста веднага разкрива защо това е изборът за бис на Клептън и Уинууд. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 12.06.2010 23:17:27 отговори + 0 0
Eric Clapton по време на второто си гостуване в Белград, през 1984 г. ...
А при нас дотогава са идвали само Алла Пугачова и Хую Изклесияс x.x
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Албена 12.06.2010 12:39:04 отговори + 0 0
"... прилича на Иван Лечев "
Май си прав, WeltherrschafT! През декември може да се провери в НДК, на живо
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Албена 12.06.2010 12:01:34 отговори + 0 0
Беше невероятна наслада за душата, сбъднах още една мечта! Дай Боже всекиму! Браво, Ози, пишеш като...Змей )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeltherrschafT 12.06.2010 08:07:15 отговори + 0 0
Браво за репортажа, много силен концерт е било. Впрочем на мен ли така ми се струва или Клептън по снимките супер много прилича на Иван Лечев Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Satan 12.06.2010 00:31:13 отговори + 0 0
Да,наистина беше магическо...2 часа и нещо истинска магия...няма такива думи,че да се опише... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кико 11.06.2010 23:42:12 отговори + 0 0
Било е магическо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 11.06.2010 21:13:33 отговори + 0 0
Написалият репортажа след DEICIDE & MAYHEM/VENOM може да си вземе поука от репортажите на Ози! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 11.06.2010 20:49:19 отговори + 0 0
Браво, Ози! Благородно ти завидях, че си станал свидетел на тази магия Много добър репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".