Фестивалът "Sea of Black 2017" навърши пет години

7 авг 2017, 08:28 ч. 1900 / 4 5
пред./следв.

   Без да правим точни или груби сметки, петото издание на фестивала "Sea of Black" би рекорда за посещаемост от миналата година. Заради свободния вход, вече за четвърти път, трафикът от и към Летния театър в Бургас беше непрекъснат. Пиеше се вътре, но се пиеше и отвън. Храна обаче за първи път имаше и вътре. Всъщност, ако сме буквалисти, "Sea of Black 2017" предложи много неща за първи път. Например, за първи път вътре имаше повече хора, отколкото навън... Но да не изброяваме ненужно, идеята е да разкажем за онова, което се случи на 5 август. А то не беше никак малко.

   Отваряне на вратите навреме и първата банда излезе в 16 ч. Младите блекметъли SATANIC HATRED призоваха публиката под тентата на Летния театър. За този час тя не беше много. Поради различни причини - горещина, влага, плаж в непосредствена близост до мястото. За това и триото ученици от SATANIC HATRED не срещна масова подкрепа, но получи одобрението на малцината, които дойдоха да окуражат най-младата генерация от музиканти. А момчетата си го можеха - и свиренето, и грима, и поведението макар и леко статично...

   Следват SCUMLINE и Шута! Шута и SCUMLINE! Той внася колорит, независимо зад микрофона на коя от всичките банди, в които участва, се изявява. Клишето "стегнат сет" звучи с пълна сила в случая. Ако всяка група имаше по 40 минути, то SCUMLINE приключиха на 20-ата. По-ранното им слизане от сцената увеличи отрицателното отклонение от предварително обявения график. Шута също така беше и водещ на целия фест, стоеше и зад щанда с мърч и от него струеше неизчерпаема енергия.

   Дет енд рол бандата от Варна DRIVE YOUR LIFE отговаря точно на името си. Нови песни, стари песни, движение по сцената, Ставри е във вихъра си. Момчетата обещават нов албум.

    WARSCUM мачкат на живо. Интензивни и нахъсващи грайнд/дет тупалки, мощни вокали и едно отклонение - някак си не върви да си "екстремист" и да излезеш на сцената по джапанки... Това се отдава само на Дон Коце от COPROSTASIS, защото той използва и сламена шапка. WARSCUM обаче бяха най-тежката и технична банда за вечерта.

   АКАЩИ ДЖУДЖЕТА не ги познават само онези, които не са попадали на вселенския хит "Ужасна си". Разведряването на купона след агресията на WARSCUM просто беше неизбежно - бандата получи цялата възможна топлина на феновете. Някои от тях ги поръсиха с вода от онези рунтави неща, с които се чистят тоалетни, а други поднесоха лук, защото нямаше праз. Срамота!

   Иначе, сатиричните забежки на АКАЩИ ДЖУДЖЕТА по всевъзможни хитове издигнаха "Sea of Black 2017" на друго ниво, откъдето щафетата поеха "Елфите" от SHAMBLESS - безукорно изпълнение, съдържателни мелодии и единствената група на вечерта, на която барабанистът е и вокалист. Доста интересно се получи визията на бандата. Личи си обаче, че идеологът Павел Рекарски знае какво прави. Пренасянето във фентъзи света на SHAMBLESS започна и приключи по един и същ начин - рязко, но красиво.

   За да могат сцената, след доста голямо закъснение и извън предварителния график, да заемат HECKTIC. Те бяха избрани от организаторите да участват на фестивала след изпълнението им на "WOA Metal Battle Bulgaria 2017". И трябваше да свирят предпоследни, но малтийците MARTYRIUM закъсняха и момчетата буквално спасиха положението. Интензивно изпълнение, подкрепено с много добро поведение и владеене на инструментите и пълна подкрепа от феновете, които наистина запълниха Летния театър. Ако продължават така, не феновете а HECKTIC, ще стигнат далече.

   Още докато бандата беше на сцената, влетяха MARTYRIUM, подготвени в буквалния смисъл - с грим и сценични одежди, да разпространяват завета на Велзевул по света. Наложи им се да поизчакат, но пък това им помогна да си вземат въздух, защото пристигаха от Одеса, а това не е никак малко разстояние. И след като излязоха, представиха най-театралното изпълнение от всички групи. Бяха без барабанист, което за блек метъл банда, явно не е проблем, а двете дами в групата "спряха тока" на феновете, както с артистичност, така и с имидж, защото освен грима, те играеха песните, не само ги изпяваха и изреваваха.

   След изпълнението им последваха много снимки и прегръдки с фенове, за да дойде ред на кулминацията за вечерта - холандските дет метъл легенди SINISTER. И тук призивите от преди феста да няма "танци" по сцената се оказаха безрезултатни. Докато на първите осем банди охраната някак си удържаше положението - е, имаше по някой, който искаше да бъде поносен на ръцете от останалите, на SINISTER мелето беше тотално. И отново групата не се виждаше от стълпотворението. Още повече, че охраната демонстративно напусна Летния театър след опитите да озапти назряващата лудница и се наложи трима души - фенове и хора от екипа, да опазват петимата развилнели се холандци от десетки подскачащи и танцуващи метални братя. На SINISTER им личеше, че са леко учудени от положението, в което са изпаднали. Обаче започнаха да го използват по най-добрия възможен начин - лафове, комуникация с феновете отпред, поздрави, имаше даже "Стена на смъртта". Сетът включваше повече песни от новия период на SINISTER. И ако се чудите, Add никога вече не иска да се връща зад барабаните. Като вокалист се чувства много по-добре. Звукът - от наблюденията през предишните години, този път беше най-добрият възможен, като само на АКАЩИ ДЖУДЖЕТА вокалите бягаха по тъча и акордеонът се губеше по трасето.

   SINISTER обаче си имаха свой човек зад пулта, който уравновеси инструментите и кънтенето под тентата на Летния театър по възможно най-добрия начин. Така се получи качествено преживяване за всички. SINISTER наистина са легендарна банда. Свириха повече от час, добавиха бис и след това отново - снимки, автографи и прегръдки. Нещо, което прави спомените още по-скъпоценни.

   В заключение можем да кажем, че посоката на развитие на фестивала е правилната. Това е изводът от петото издание, което за жалост мина без торта. Така че, както отбелязахме, посоката е вярната, стига дивеенето на фенове по сцената да не се окаже препъникамък за "Sea of Black 2018". Иначе - догодина в началото на август отново сме в Бургас. Защото е яко да видиш, събрани на едно място, стотици познати, да си поприказваш и да вдигнеш наздравица с удовлетворени от преживяното хора с доволни физиономии, резултат от осемчасов есктремен маратон...

   Вече сме нетърпеливи за "Sea of Black 2018"!

 



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гост 7.08.2017 15:11:03 отговори + 4 6
Репортажът няма автор, или авторът по някаква причина не иска да застане с името си? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 7.08.2017 15:24:25 + 11 1
Няма автор. Това е репортаж, плод на непорочно зачатие.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на зъбките 7.08.2017 16:36:31 + 5 0
Щом няма автор, значи сам си е влязъл у сайта! Самонаписал се репортаж от дълбините на плиткото море. Хареса ми!
П.П. Било е забавно, завиждам на присъствалите...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr.Gore 7.08.2017 11:28:36 отговори + 1 6
"петимата развилнели се холандци"..... ама не всички са холандци от тях. Не пишете глупости. Единият даже не е европеец. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 7.08.2017 12:28:51 + 10 0
5-тия е натурализиран холандец Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".